Nehezen, de legyőzte Romániát a feljutó magyar válogatott a hoki vb zárásaként

Vágólapra másolva!
2022.05.08. 15:24
A Ljubljanában zajló divízió 1/A-világbajnokság utolsó előtti – immár tét nélküli – mérkőzésén a már feljutó magyar válogatott 4–2-re legyőzte a csoportból kieső Romániát.
JÉGKORONG

DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, LJUBLJANA
5. NAP

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 4–2 (2–0, 1–2, 1–0)
Ljubljana, Hala Tivoli, 2000 néző. V: Piragic (horvát), Sewell (brit) – Pak Dzsun Szoo (dél-koreai), Zgonc (szlovén)
MAGYARORSZÁG:
Rajna
Garát, Macaulay / Pozsgai (1), Horváth M. / Szirányi B. (1), Fejes (1) / Kiss R.
Sofron 1, Hári J. (1),Erdély Cs. / Magosi B. 1 (1), Sebők (1),Kulmala 1 / Terbócs (1), Nagy G. 1, Papp K. / Tóth R., Vas J., Kóger, Sárpátki
Szövetségi kapitány:
Sean Simpson
ROMÁNIA:
Tőke
Farkas T. (1), Boriszenko / Raszulov, Bors / Kozma Zs., Jemelianenko / Berdila, Ferencz-Csibi 1
Gliga 1, Zagidullin (1), Szkacskov (2) / Tranca, Rokaly Sz., Részegh T. / Fodor Cs., Péter B., Molnár Zs. / Rokaly N., Constantin, Casaneanu
Szövetségi kapitány:
Julius Pénzes
Gólszerző: Nagy G.
(08:26 – Szirányi, Terbócs), Magosi (12:47 – Sebők), Kulmala (29:05 – Magosi, Pozsgai), Sofron (56:59 – Hári, Fejes – emberelőny), ill. Gliga (20:30 – Szkacskov, Farkas T.), Ferencz-Csibi (27:49 – Zagidullin, Szkacskov)

Hol voltál, mit csináltál, amikor a magyar válogatott feljutott Ljubljanában az elit-vb-re? A kérdés kivételesen a nemzeti csapat tagjainak is feltehető anélkül, hogy hülyének nézzenek, hiszen végérvényesen a Litvánia–Románia mérkőzésen dőlt el, hogy a mieink második helyen zárják a tornát.

Persze fogadkoztak, hogy bár minden kérdésre megkaptuk már a választ, nem csak alibizni jönnek majd ki a jégre. Hiszen hogy nézne ki, hogy több ezer drukker áldoz időt és pénzt, hogy megnézhesse őket, amit feljutással ugyan, de zárásként egy (papírformának megfelelő) vereséggel és egy „langyos” meccsel hálálnának meg? Nekik ez elképzelhetetlen. Szerencsére nem csak jártatták a szájukat, és tényleg ennek megfelelően érkeztek a zárómeccsükre, lényegében az első perctől egykapuztak a román színekben szereplő, de zömében székely legényekből álló csapat harmadában, Nagy Gergő és Magosi Bálint góljaival – viccen kívül, pórul járt, aki a magyar kapu környékén ült, mert semmi érdemi nem történt az orra előtt, no nem mintha ezt bánta volna...

A második harmad elején a mieink kicsit benn ragadtak az öltözőben, és fél perc alatt érkezett a romániai szépítés Roberto Gligától, az ébresztőre gyors magyar kapuvas és óriási mezőnyfölény érkezett feleletként – ami nyilván nem volt elég markáns, hiszen Ferencz-Csibi Róbert egyenlített. Szerencsére a finnekkel junior világbajnok, azóta honosított Kulmala Rasmus megszerezte első felnőtt világbajnoki gólját, így ismét Magyarország került előnybe, de az iram jelentősen visszaesett, ám ezt kompenzálta, hogy már semmi sem fenyegette a feljutást. Három perccel a vége előtt Sofron István emberelőnyből (végre!) talált be, így győzelemmel búcsúztunk az egyébként is sikeres vébét.

A lefújáskor aztán győztes jogán felcsendült a magyar himnusz, s a rendező remekül vette észre az első két sor után, itt a segítségére semmi szükség, lekeverte a hangot, s kétezer magyar együtt énekelt torkaszakadtából. Közülük is kiemelkedett a csapatkapitány Nagy Gergő, aki a további ünneplésből is karmesterként vette ki a részét. Újra előkerültek a már jól ismert dalok, a Dolly Roll Vakációja vagy éppen az Érik a szőlő, de természetesen csak azután, hogy a himnusz mellett a Románia égisze alatt versenybe szálló, utolsó helyen végző és így kieső erdélyi magyaroknak bömbölt a székely himnusz is.

A világbajnoki izgalmak azonban nem értek véget ezzel: a mérkőzés után a szlovén és a magyar szövetség képviselői egy közös sajtótájékoztató keretein bejelentették, bejelentkezik a jövő évi, gazdátlanná vált A-csoportos világbajnokság rendezési jogáért. Mint ismert, az orosz–ukrán háború miatti kizárások értelmében Szentpétervár mégsem rendezhet elit-vb-t 2023-ban, az új helyszínről pedig az idei, tamperei torna alatt dönt a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF), nem megerősített források szerint rajtunk kívül egy finn-lett közös rendezésű jelentkezésre lehet számítani.

„Az elmúlt napokban már sejthették, de hivatalosan is megerősítjük: beadjuk a közös pályázatunkat a jövő évi elit-világbajnokságra – nyitották meg a meccs után rögtönzött sajtótájékoztatót, majd a Szlovén Jégkorongszövetség (HZS) elnöke, Matjaz Rakovec folytatta. – Arra a következtetésre jutottunk, hogy a magyarokkal karöltve képesek lennénk lebonyolítani egy ilyen világszínvonalú rendezvényt. Egy csoport küzdelmei és két negyeddöntő zajlana a ljubljanai a Stozice Arénában, majd két negyeddöntő, míg Magyarországon az MVM Dome-ban tartanánk a másik csoportkört, a másik két negyeddöntőt, és az ezt követő végjátékot.”

Az MJSZ elnöke, Such György vette át a szót: „Ha nem is titokban, de a nagy nyilvánosságot elkerülve dolgoztunk az elmúlt hetekben, hogy ez a pályázat létrejöhessen. Sajnálatosak a körülmények, aminek ezt a lehetőséget köszönhetjük, viszont jó lehetőség ez, hogy az elitvébék rendezése ne csak a top országok játszótere legyen, megmutathatjuk, mi is sikeres A-csoportos világbajnokságot tudunk tartani. Nem tartanám logikus döntésnek, ha sorozatban háromszor Finnország rendezhetné meg az eseményt, ahol már egyébként is óriási népszerűségnek örvend a hoki. Nehezíti a dolgunkat, hogy alapvetően két-három évig készítenek elő egy ilyen rangos eseményt, viszont minden támogatásunk megvan, hogy akár egy év alatt is felnőjünk a feladathoz, ráadásul sok európai állandó résztvevőnek is kedvező közelségben vagyunk.”

A HZS főtitkára, Dejan Kontrec hangsúlyozta, az eredmények kedvező alakulása is szükséges volt, hogy ezt a bejelentést megtehessék, hiszen nem A-csoportos nemzetben nem tarthatnak világbajnokságot. Az MJSZ-főtitkár Sipos Levente végül kitért a szurkolókra is: „Láthatták, a magyar szurkolótábornak nincsen párja a világon, idegenben is ilyen hangulatot teremtettek, elképzelhetik, mire lehet odahaza számítani.”

A CSOPORT ÁLLÁSA

MGYHGYHV
VLG–KGGk.P
1. Szlovénia
33
18–4+149
2. Magyarország43
1
12–9+39
3. Litvánia 42
2
13–12+16
4. Dél-Korea3
1
2
8–11–33
5. Románia4
4
8–22–140

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval. A mieinknél Scott Macaulay lett a legjobb, az ellenfélnél Tőke kapus.

III. HARMAD

20. perc: Vége! A magyar válogatott győzelemmel ünnepelte a feljutást.

20. perc: Még egy óriási kimaradt helyzet a végén. Sebők látványos szlalom végén nem tudott a kapuba lőni.

19. perc: Kiss lövését hárítja Tőke, majd Rajna szúr ki jól a nagy szólót bemutató Részegh elé.

18. perc: Sofron gólja igazán megnyugtatta a magyar szurkolókat.

17. perc: SOFROOOON!!! Remek korongjáratás végén Sofron kapja kapásra, be is zúdítja a jobb oldali bulikörből, 4–2!

17. perc: Trancát kiszórják két percre, mert odapüfölt Sebőknek.

16. perc: Macauley tüzelt a kékről, Sebőköt a kapu előtt fellökik, két perc. Késleltetett lesz.

15. perc: Küzdelmes hoki zajlik a jégen, a kapuk nem forognak veszélyben.

13. perc: Sebők hozta fel a pakkot a jobbon, passz helyett inkább lőtt, mellé.

12. perc: Kóger csavarodott rá a korongra a támadóharmadban, két tiszteletkört is megtett, mire végül Részegh szerelte.

11. perc: Macaulay borította fel Fodort a palánk mellett, kemény, de szabályos ütközés volt, nincs is bírói sípszó.

9. perc: Rokaly Szilárd tűzte rá a pakkot a kékről, Rajna jól nyúlt ki a lepkéssel.

8. perc: Pozsgai lökete után Tőke borul rá a korongr, hogy az érkező Kóger és Vas ne férhessen hozzá.

7. perc: Tilosat ütnek a románok.

5. perc: Mit hagytunk ki! Sofron a kapu mögül készítette le lövésre a középen érkező Kissnek, Tőke lábbal védett, a kipattanót pedig Kóger az oldalhálóba püfölte...

4. perc: Sebők hozta el a korongot, jól játszott Magosihoz, akinem lövését most védeni tudta Tőke.

3. perc: Fél perccel a fór vége előtt, Sofron nem tudja bent tartani a korongot, les. Aztán meg eladjuk a korongot a saját harmadunkban Zagidullin lövését védte Rajna... Sikerült megúszni kapott gól nélkül az emberelőnyünket...

2. perc: Sebők szerzett korongot a támadóharmadban, de nem sikerült felállni. Nem megy az emberelőnyös játék ma.

1. perc: Két perc Szkacskovnak, Hárit „kampózta meg”, visszahúzásért küldik ki hivatalosan.

1. perc: Kezdődik a harmad, elhozzák a pakkot a románok.

A második harmad a románoké lett a kapura lövéseket tekintve: nálunk 8, náluk 11.

II. HARMAD

20. perc: Vége, a harmadot elvesztettük ugyan, de a meccsen még vezetünk.

19. perc: Fodor és Rajna is megmozgatták még Rajnát a végén, ő azonban szilárdan állta a rohamokat.

18. perc: Megint Rajna védett nagyot... Aztán Papp cipelte be a pakkot a harmadba, de lövés helyett inkább cselezett, így oda lett a lehetőség.

17. perc: Letelt a kiállítás, Horváth visszatérhet.

16. perc: Rajna újabb szép védése után Boriszenko kézzel tartja bent a pakkot a kéken, de a vonalbíró jól látta, hogy kinyúlt a harmadból a védő.

16. perc: Rokaly Szilárd lövését fogja Rajna, ami azért is szép, mert hárman is ott forgolódtak előtte...

15. perc: Jajj... Horváth Milán a saját harmada közepén Szkacskovba lőtte a korongot, aztán menteni akart, de elhúzta a csatár lábát, jogos a két perc.

14. perc: Nem tűnt úgy, hogy emberelőnyben voltunk az elmúlt két percben...

13. perc: Sofron kapáslövésével kezdjük az előnyt, de nem sikerül felállni után. Sőt, még Rajnának kell védenie...

12. perc: Sebőköt csapta fejbe Tranca az ütőjével véletlenül, de ez így is két percet ért.

10. perc: Vezetünk!!! Sebők! Vagy Kulmala... Magosi lövése lejön Tőkéről, Kulmala és Sebők egyszerre ütötték meg a kipattanót, talán Kulmala ütője ért a pakkhoz, s Sebőké Kulmaláéhoz. Mindegy, a lényeg a gól! 3–2.

8. perc: Ezt a pechet... Szkacskov lövése után a pakk az oldalhálón megült, Ferencz-Csibi lepiszkálta, majd a kapu mögül úgy lőtt góült, hogy a korongot Rajna hátáról pattintotta kapunkba. 2–2.

8. perc: Hári próbált bekanyarodni a kapu mögül, elhúzták a lábát, nincs büntetés.

7. perc: Sárpátki hozta fel a pakkot, de valaki becsúszott lesre...

6. perc: Tőke másolja le Rajna mozdulatát Terbócs zicccerénél...

5. perc: Szkacskov lép ki egyedül ziccerben, ráviszi Rajnára, de a kapusunk remekül helyezkedik és kispárgázza a korongot.

4. perc: Macaulay most előkészít: Kógert ugratja ki, de ő fölé lövi a ziccert.

3. perc: Macaulay a kékről lő, fölé. Ezzel telt le fórunk.

2. perc: Sikerül rögtön felállni Hári passza után Sofron kapáslövése a kapuvasat találta el.

1. perc: Raszulovot szórják ki két percre.

1. perc: Szépítenek, Gliga. Egyedül felejtette a brassóiak támadóját a védelmünk, köszönte szépen az elé csorgó pakkot és kíméletlenül bevarrta a léc alá középről. 2–1.

1. perc: Folytatjuk. Ez a buli is a miénk, Hári előrefelé hozza el.

Nem meglepő, de az első húsz percben a statisztika is magyar fölényt mutat: 14 kapuralövés nálunk, 5 ott.

I. HARMAD

20. perc: Vége az első harmadnak, eddig minden remek.

20. perc: Sofron visszatért, sikerült kivédekezni az emberhátrányt. Rokaly Szilárd lövését védi ismét Rajna, 10 másodperccel később pedig már Hári előtt adódott ziccer, nem kihagyta.

19. perc: Szkacskov visszatért, rögtön meg is dolgoztatta Rajnát. Kétszer is. Aztán Rokaly Szilárd lövését is védeni tudta kapusunk.

18. perc: Sofron gáncsolta el emberét, ez is két perc...

17. perc: Sikerült felállni: Nagy Gerggő tette vissza a kékre Macaulaynek, jött is a lövés, Tőke védett.

16. perc: Erdélyt kente fel Szkacskov a palánkra, két percért cserébe. Fél perccel korábban bemutatott egy nagy szólót, lövésre már nem futotta erejéből.

15. perc: Kicsit most kijöttek a románok a szorításból, Pozsgainak kellett blokkolni, majd Molnárt kellett megállítani.

13. perc: OTT A MÁSODIK!!! MAGOSI! Hű, de nagy gól volt! Sebők fonákkal játszott középre a jobb sarokból, Magosi pedig a jobb oldali bedobópontról kapásból irgalmatlanul beágyúzta a pakkot a rövid felsőbe, 2–0.

13. perc: Erdély szerzett korongot a román harmadban a baloldalon, de emelt bepasszát Sofron nem találta el.

12. perc: Nagy Gergő próbálkozott megint, Tőke ezúttal védeni tudott...

11. perc: Sebők a kapu mögül okosan tettevissza a pakkot Kulmala elé, aki nagyon sokat kivárt, majd az oldahálóba lőtt. Magosi löketét fogta fél perc múlva Tőke.

10. perc: a hangulat valami egészen frenetikus a Hala Tivoliban...

9. perc: VEZETÜNK!!! NAGY GERGŐ! Egy buli után Terbócs játszott keresztbe Szirányihoz, aki jobbról kapura húzott, de Tőke kiszúrt a bárdjával. A korong viszont így Nagy Gergő elé került, aki egyből laposan köténybe belőtte a kapuba! 1–0!

8. perc: Zagidulin lövését sikerült blokkolni, Pozsgai volt az.

7. perc: Hári passza után Macaulay lövése nem jutott el a kapuig.

6. perc: Eddig nagyon meggyőző a magyar válogatott játéka, csak éppen a gól hiányzik.

5. perc: Sebők játszott remekül Kulmala elé, akinek lövése lejött Tőkéről.

4. perc: Macaulay lövése lejön a blokkról.

3. perc: Kiss passza után Tóth nem tudta kapura tenni a korongot.

2. perc: Az első ziccer meg is van: Kulmala csent pakkot, Magosihoz játszott, ő viszont középen sokáig várt, és végül mellé lőtt...

1. perc: Elhoztuk a pakkot a bedobásnál.

Felrobbant a lelátó amikor két és fél perccel a kezdés előtt jégre léptek a mieink – magyar nem maradt ülve a helyén.

Ha helytállóak a Szlovéniából kapott információk, akkor nálunk Rajna Miklós véd ma is, a románoknál pedig Tőke Zoltán.

a játékosok nyilván még az öltözőben hangolódnak, de a magyar szurkolókat ez nem igazán zavarja, ugyanúgy vígan és hangosan énekelgetnek, hiszen már a kezdőbuli előtt is van ok ünnepelni. Most éppen a Dolly Rolltól üvölt a Vakáció

Jó korán elkezdték ellepni a szurkolóink a Hala Tivolit, már fél órával a kezdés előtt majdnem teli a „magyarok oldala”. És persze ismét kígyózó sorok várnak odakint, hogy bejussanak, és végre a játékosokkal együtt ünnepelhessék meg a feljutást. Becslésünk alapján közel kétezer magyar szurkolóval számolhatunk majd a kezdésre.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a magyar válogatott utolsó vb-meccse.

ELŐZMÉNYEK

A „Románia” megnevezésnél most is találóbb a kifejezés, hogy „romániai válogatott”, hiszen a 22-es keretben három román és hat honosított légiós (orosz, ukrán, szlovák) mellett tizenhárom székely legény található. Ráadásul mindenkit ismernek a mieink, hiszen a keretből 19-en játszanak az Erste Ligában (EL) – csak hárman a román bajnokságban –, nálunk 14-en, közülük pedig Fejes Nándor, Sárpátki Tamás és Sofron István is Csíkszereda szülötte. Mindezek tetejébe két másod­edzőnk, Fodor Szabolcs és Szilassy Zoltán is EL-klub vezetőedzője, Szilassy éppenséggel a Gyergyói HK-é.

„Nagy presztízsű a párosítás, vicc nélkül mondhatjuk, hogy nemzeti kérdés, ehhez jönnek a sportemberi tulajdonságok, ráadásként pedig ez a mérkőzés a feljutásról is dönthetett volna – kezdte Szilassy. – Mindhárom tényezőt bele kell forgatnunk a vasárnapba, hogy felelősségteljesen és precízen végre tudjuk hajtani a feladatot. A román válogatott keretét nyilvánvalóan ismerjük, én például minden reggel megnézem, az én klubjátékosaim mit reggeliznek, úgy táplálkoznak-e, ahogy kell…”

A poénos részlet után érdekes az is, hogy a mezőnyből legrosszabb, 12.5 százalékos emberelőny-kihasználásunkat miként lehetne életre kelteni, mert az egy dolog, hogy nálunk erősebb riválissal szembeni meccseken ezzel tarthatnánk a lépést, vagy legalábbis csökkenthetnénk a távolságot, ami Szlovénia ellen nem sikerült, de a nyolc lehetőségből egy találat (az sem klasszikus, felállt fóros formációból…) egyszerűen tragikus.

„Szlovénia sokkal erősebb nálunk, még emberhátrányban is rendkívül agresszív, és öt az öt ellen sem hagyott sem teret, sem időt – vette át a szót Fodor Szabolcs. – A többi meccsen is játszhattuk volna jobban az előnyeinket, de a vereség után hirtelen, tele érzelemmel nem lett volna értelme ordibálni a csapattal, hagytuk leülepedni a történteket, és pénteken egy megbeszélésen helyre tettünk mindent.”

Mindenesetre a romániai válogatott ellen a történelem 23–5–39-es örökmérleget mutat 233–290-es gólkülönbséggel, és 2020 februárjában olimpiai selejtezőn is hosszabbításba bonyolódtunk Nottinghamben, ám ettől még igaz, hogy tétmérkőzésen legutóbb 1997-ben egy C-csoportos vb-n veszítettünk, 2013 óta pedig semmilyen meccsen sem, mi több, négyből háromszor gólt sem kaptunk.

A CSOPORT ÁLLÁSA A MÉRKŐZÉS ELŐTT

MGYHGYHV
VLG–KGGk.P
1. Szlovénia
33
18–4+149
2. Magyarország3
2
1
8–7+16
3. Litvánia 42
213–12+16
4. Dél-Korea3
1
2
8–11–33
5. Románia33
6–18–120

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Dénes Szilárd (szöveg), Dömötör Csaba (fotó), Pusztai Viola (videó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik