Jégkorong: sok ütközésre és gyors játékra számít Csányi

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.05.01. 18:22
null
Csányi sok ütközésre és gyors játékra számít az MVM Dome kis méretű pályáján (Fotó: Dömötör Csaba)
Hosszúra nyúló, szlovák élvonalbeli ezüstéremmel záruló klubidény után nehéz helyzetben csatlakozik a magyar férfi jégkorong-válogatotthoz Csányi Karol, ám egyáltalán nem izgul amiatt, hogy ne tudná felvenni a fonalat, hiszen a klubjában, a Zólyomnál hasonló rendszerben játszik, mint amit a szövetségi kapitány, Kevin Constantine megálmodott.

 

– Sokáig olvashattuk a kerethirdetések alkalmával: Csányi Karol egyelőre nem csatlakozhat a válogatotthoz, mert klubja, a HKM Zvolen még versenyben van a szlovák élvonalban, a bajnoki döntő után viszont végre elérkezett a pillanat, és ön is megérkezett a nemzeti csapathoz. Értékelné a klubidényét?
– Nagyon szomorúak voltunk, hogy végül nem nyertünk aranyérmet – válaszolta a Nemzeti Sportnak az Extraliga-ezüstérmes Csányi Karol. – A Kassa kicsivel jobban teljesített, de összességében elégedett vagyok az idényünkkel. Jól játszottunk, az alapszakaszban mindvégig az élmezőnyhöz tartoztunk – a célunk az első két hely valamelyikének megszerzése volt, hogy a rájátszásban minél tovább nálunk legyen a pályaelőny, sajnos végül harmadik kiemeltek lettünk, miután az utolsó öt alapszakasz-meccsünkön kikaptunk, ez tizenöt pont veszteség. A rájátszásban már jól játszottunk, de a Kassa ellen nem lőttünk elég gólt – minden mérkőzésen kevés gól esett, egyetlen kivétellel, amit öt kettőre nyertünk meg, a többin három gól már elégnek bizonyult a győzelemhez.


– A válogatott játékosok többsége – Sebők Balázst leszámítva mindenki – már majdnem egy hónapja együtt készül, több felkészülési meccset játszott. Mekkora hátrány, hogy önnek „csak” egy hete van bebizonyítani a szövetségi kapitánynak, Kevin Constantine-nek, hogy helyet érdemel az elit-világbajnokság keretében?
– Először is nagyon örülök, hogy visszatérhettem a válogatotthoz, legutóbb novemberben játszottam a címeres mezben a Sárközy Tamás-emléktornán, a februári nemzetközi szünet alatt sérüléssel bajlódtam. Nagyon gyorsan történik minden, az edzések, a gyakorlatok, de nem aggódok, hogy Sebők Balázzsal ne tudnánk felvenni a fonalat. November óta nem változott a stratégia, azóta tanulmányozhatjuk, hogy Kevin Constantine mit szeretne játszatni. A legfontosabb a védőzónában végzett munka lesz, illetve az onnan indított gyors támadások. Bár a többiek már négy-hat hete ültetik át az elméletet gyakorlatba, a Zólyomnál hasonló felfogásban játszunk, így könnyebb lesz nekem is megszokni a nemzeti csapat taktikáját.

– A legtöbben hat-nyolc mérkőzésen mutathatta meg magát a szövetségi kapitánynak, önnek legfejlebb három jut, ez mekkora kihívást jelent?
– Ne felejtsük el, hogy én közben playoff-meccseket játszottam az Extraligában, azokon is láthatta Constantine, mit tudok. De nyilván a következő három találkozón a legjobb formámat kell hoznom, meglátjuk, mire lesz elég. Az MVM Dome pályája kisebb lesz az átlagnál, ezért Szlovénia ellen sok ütközést, kemény és gyors játékot várok. Az első mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik, de nekünk úgyis csak a saját dolgunkra kell koncentrálnunk, megfelelően felkészülni az elit-világbajnokságra. Bevallom, én a jégen nem is nagyon figyelem, hallom a szurkolókat, de persze mindig sokkal jobb, ha ők is támogatnak minket.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Április 5., szerda, Miskolc

Magyarország–Ukrajna 0–1 – szétlövéssel
Április 6., csütörtök, Miskolc
Magyarország–Ukrajna 1–4
Április 14., péntek, Miskolc
Magyarország–Japán 5–2
Április 15., szombat, Miskolc
Magyarország–Japán 0–3
Április 20., csütörtök, Tychy
Lengyelország–Magyarország 4–2
Április 21., péntek, Bytom
Lengyelország–Magyarország 3–2
Április 25., kedd, Milton Keynes
Nagy-Britannia–Magyarország 7–4
Április 26., szerda, Nottingham
Nagy-Britannia–Magyarország 3–2
Május 3., szerda, Budapest
18.00:
Magyarország–Szlovénia– zárt kapuk mögött
Május 4., csütörtök, Budapest
19.00:
Magyarország–Szlovénia
Május 9., kedd, Budapest
19.00:
Magyarország–Kanada

JÉGKORONG-VB, 2023
A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-PROGRAMJA (magyar idő szerint)

Május 13., szombat
15.20:
Magyarország–Dánia
Május 14., vasárnap
11.20:
Magyarország–Egyesült Államok
Május 16., kedd
19.20:
Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök
15.20:
Magyarország–Svédország
Május 19., péntek
15.20:
Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap
15.20:
Magyarország–Németország
Május 22., hétfő
19.20:
Magyarország–Ausztria

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik