A finnek legyőzték Kanadát, s harmadszor ültek fel a sportág trónjára

Vágólapra másolva!
2019.05.26. 22:38
null
Harmadszor ünnepelhetnek Pozsonyban vb-címet a finnek (Fotó: AFP)
A Szlovákiában rendezett 83. elit jégkorong-világbajnokság döntőjében Finnország 3–1-re legyőzte Kanadát, ezzel megnyerte a tornát. Az észak-európai csapat harmadszor lett világbajnok, Kanada pedig történetének 50. érmét szerezte (26 arany, 15 ezüst, 9 bronz).

 

JÉGKORONG
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, SZLOVÁKIA

DÖNTŐ
Kanada–Finnország 1–3 (1–0, 0–1, 0–2)
Pozsony,
Ondrej Nepela Aréna, 9085 néző. Vezette:Björk (svéd), Tufts (amerikai), Lazarev (orosz), Lhotsky (cseh)
Kanada:
M. Murray
Nurse, Severson – Stecher, Chabot – Fabbro, S. Theodore – P. Myers
Dubois, Stone, Marchessault – Couturier, Reinhart, Cirelli – McCann, Turris, Mantha – Henrique, Strome, M. Joseph – Jost
Szövetségi kapitány:
Alain Vigneault
Finnország:
Lankinen
M. Lehtonen, Ohtmaa – Jokiharju, Lindbohm – Kaski, Mikkola – Koivisto, Hakanpää
Ojamäki, Tyrväinen, Rajala – Kakko, Maninnen, Pesonen – Savinainen, Kuusela, Sallinen – Anttila, Kiviranta, Lammikko
Szövetségi kapitány:
Jukka Jalonen
Gólok. 10:02: S. Theodore (Mantha, McCann, 1–0). 22:35: Anttila (Manninen, Ojamäki – emberelőny, 1–1). 42:35: Anttila (Savinainen, 1–2). 55.54: Pesonen (Tyrväinen, 1–3)

ÖSSZEFOGLALÓ

Finnország nyerte meg a 83. elit-világbajnokságot Pozsonyban, miután a döntőben hátrányból fordított Kanada ellen: a csapatkapitány, Marko Anttila duplázott, Kevin Lankinen kapus csaknem 98%-os hatékonysággal védett, északi rokonaink pedig a harmadik vb-aranyukat ünnepelhetik, ugyanott, ahol a másodikat is megszerezték, ugyanazzal a szövetségi kapitánnyal.

Pedig eleinte máshogy nézett ki…

Kanada valóságos gőzhengerként kezdett, Finnország 1:58-ig a saját harmadából sem tudott kijönni, és az első kiállítást is begyűjtötte, habár azt már a másik végen, amint Marko Anttila nem vette számításba, hogy az ő 203 centijével a könyöke mások fejmagasságába ér, és mivel ráadásként a palánkra lökte ellenfelét, mehetett a büntetőpadra. Ám ebből nem lett semmi, miként a harmad másik két (egy-egy) fórjából, meg abból a büntetőből sem, amelyet viszont Oliwer Kaski lőhetett.

A rávezetés elhalt Matt Murray felszerelésén, noha a csatár a kapus ismert gyenge oldalára, a baljára tüzelt, csak nem elég pontosan – és ezzel végül is igazságot szolgáltatott, mert a szabálytalanság inkább történt oldalról, mintsem hátulról, azaz eleve könnyű síppal fújták be a büntetőt.

Ellenben a túloldalon Shea Theodore nagyon is pontosan dolgozott: miután belépett a harmadba, billentett egyet-kettőt a csípőjén, majd az előtte sorakozók mögül kilátni próbáló Kevin Lankinen bal füléhez küldött egy 111 km/órás csuklólövést, 1–0.

Utána még Philippe Myers telibe lőtte a vasak kereszteződését, és máris fordulhattunk a második harmadra, amelyben a finnek hamar emberelőnyhöz jutottak, és ki is használták, név szerint a csapatkapitány, Marko Anttila (1–1), aki a Svédország elleni negyeddöntőben másfél perccel a vége előtt egyenlített, az Oroszországgal szembeni elődöntőt az egyetlen góljával eldöntötte, és most a Kanada elleni fináléban is betalált – ekkor ez a három gólja volt ezen a világbajnokságon.

KÜLÖNDÍJAK
Legjobb kapus: Andrej Vaszilevszkij (Oroszország)
Legjobb hátvéd: Filip Hronek (Csehország)
Legjobb csatár: Nyikita Kucserov (Oroszország)
Legértékesebb játékos (MVP): Mark Stone (Kanada)
All Star-válogatott: Andrej Vaszilevszkij (Oroszország) – Filip Hronek (Csehország), Mikko Lehtonen (Finnország) – Mark Stone (Kanada), William Nylander (Svédország), Jakub Vorácek (Csehország)

Theodore is főszereplő maradt ugyanakkor, hiszen a „juharlevelesek” gólját ő szerezte, ugye, majd ő csinálta a buta kiállítást, amelyből az egyenlítés született, egyébként pedig ő korcsolyázta a legtöbbet, a félidő előtt 2.54 kilométernél járt.

De azért érdekesebb, hogy Finnország bepörgött, nyomott három-négy olyan percet, amikor Kanada az életéért küzdött – ám utána, mint minden, elmúlt ez is, és a Murray kapus által megtartott piros-feketék olykor öt az öt ellen is felálltak, majd fórban zárhatták a középső harmadot.

Ám ez lement eredmény nélkül, és amikor Damon Severson elveszítette az ütőjét a sarokban, a kapu másik oldalán az üressé váló embere, Veli-Matti Savinainen feltette a korongot Anttilának, aki 109 km/órával rántotta fel azt a rövid felsőbe, 1–2 – Murray a vállát sem tudta megmozdítani, mire gól lett!

A 2004-ben a Chicago Blackhawks által 9/260-asként draftolt, de a tengerentúlon sosem játszó finn C betűs pedig ott tartott, hogy csapata legutóbbi öt góljából négyet elvállalt.

Az továbbra sem változott, hogy a felek aprították egymást, mint a tűzifát, Finnország pedig kezdett ugyanolyan szervezetten és eszesen védekezni (nem pánikolva bekkelni, hanem taktikusan és higgadtan, alkalmazkodva a játék hullámzásához), mint a másik nagyhatalom, Oroszország ellen, csak Kanada jóval rendszerezettebben támadott – viszont nem hatékonyabban, és ez volt a lényeg. Mert hiába távolodtak egymástól a lövésszámok, a megsorozott Lankinen fogott, mint a festék, és amikor kellett, természetesen a szerencse sem hagyta el.

A mindent feláldozó támadásokban pedig ott rejlett, hogy egy kontra lezárhatja a meccset, mert hiába lőtt az utolsó harmadban Kanada 21-szer, Finnország csak 3-szor (!), ebből a második gólját is elérte, amint a percekig unatkozó Murray mögé tette a korongot Harri Pesonen, és megpecsételte északi rokonaink sikerét – 1–3!

Finnország harmadszor lett világbajnok, és immár másodszor Pozsonyban, ugyanebben a csarnokban, amelyet 2011-ben még Orange, most, 2019-ben már Ondrej Nepela Arénának hívnak. Az is azonos, hogy Jukka Jalonen a szövetségi kapitány, aki 2007-től 2013-ig volt a finn férfi felnőttválogatott mestere, aztán csak az U20-asokat vitte a KHL-es SZKA Szentpétervár, majd a Jokerit Helsinki mellett, és a mostani szezonra tért vissza főállású kapitánynak, hogy azonnal vb-címig vezesse a csapatát, újra – nulla stabil NHL-essel a keretben!

De például a kapuban a 97.73%-kal védő Lankinennel, elöl Anttilával és a januárban még junior-vb-t, májusban felnőtt-vb-t nyerő és júniusban az NHL-be feltehetőleg 1/1-es ként draftolt Kaapo Kakkóval – többek között.

STATISZTIKA
Lankinen 97.7% (43/44) KapusokM. Murray 86.4% (19/22)
22 (9, 10, 3)
Lövések44 (15, 8, 21)

Időkérés59:08
2/1 (1/0, 1/1, –)
Emberelőnyök3/0 (4, 2, –)
8 (6, 2, –)
Kiállításpercek6 (4, 2, –)

PERCRŐL PERCRE

3. HARMAD

60. perc: Vége! A finnek nyerik a világbajnokságot!

60. perc: Severson nem lő, elvesztik a korongot, Anttila hozza ki, de megint mellé üti az üres kapunak!

60. perc: Folytatjuk, fél perc.

60. perc: 21–3 a kapura lövések száma ebben a harmadban Kanadának.

60. perc: Továbbra is maradnak üres kapuval a kanadaiak. Bizonyára sokakat érdekel most, hogy eddig a döntőben 27.9 km-t utazott a korong összesen.

60. perc: Kanadai időkérés.

60. perc: Sallinen ütötte ki a pakkot, tilosra.

59. perc: Severson lő jobbról a bulikörből, Mantha ütőjén felpattan, de a kapus így is védeni tud.

58. perc: Severson üt luftot, aztán Mantha lő mellé balról, Stone bejátszása sem jó. Aztán egy blok.

57. perc: Hatalmas tömegjelenet a finn kapu előtt, kapuvast is lőnek a juharlevelesek, végül Anttila ugrott ki a védőharmadából, lőtt is messziről az üres kapura, de mellé csúszott.

57. perc: Lehozták a kapust a kandaiak.

56. perc: Góóóóól! Pesonen! Egy gyors kontra végén Pesonen lőtt kissé jobbról, Murray semmit nem látott belőle, ahogy bevágódott a pakk a rövid alsóba, 3–1!

56. perc: Másfél perce képtelenek kijönni a harmadukból a finnek, de nincs igazán értékelhető kanadai lövés.

55. perc: Újabb kanadai löket jön le a finn falról, aztán Cirelli lövése megy egy blokkról fölé.

55. perc: Stone lövése lecsorog a kapusról, meg a lepattanóra, rá is teszi, de Lankinen ezt is fogja.

54. perc: Bevalljuk, az eddigi 9000-es nézőszám a mi becslésünk volt, de most kiadták a hivatalos nézőszámot is: 9085.

53. perc: Most Theodore próbálkozott a kékről, Lankinen a végállomás. Óriási munkát végez a finn kapus ma is.

52. perc: Reinhart egy jó csel után a bal oldali buliponttól lő, Lankinen ezt is fogja.

51. perc: Nagyon nyomnak a juharlevelesek.

50. perc: Tíz perce maradt Kanadának.

49. perc: Henrique lövése vágódott le Lehtonenről.

48. perc: Dubois lövését védte botossal a kapus.

47. perc: McCann kapott óriási maflást megint, miközben Mantha kakaskodott Kivirantával, s utóbbi véletlenül leverte a kanadai sisakját.

46. perc: Felállnak a kanadaiak, de nem jutnak lövéshez, nagyon jól védekeznek a finnek.

45. perc: Óriási kanadai helyzet maradt ki! McCann tette vissza a kapu mögül Turrisnek, de lövése lecsorgott a kapusról.

44. perc: Fabbro visszatért és ott pilinckázik a kapu előtt, lövését Lankinen védte.

43. perc: Ezúttal 109 km/h volt a pakk sebessége, amikor a kapuba került.

42. perc: Vezetnek a finnek! Anttila megint! Savinainen tette vissza a korongot a kapu mögül, Anttila pedig egyből a rövid felsőbe, a kapus válla fölé emelte a pakkot, 2–1!

41. perc: Letelt a kiállítás. Chabot állt bele egy kemény lövésbe, Lankinen a helyén volt.

41. perc:Folytatjuk! Megint a kanadaiak hozták el, és rögtön Lankinennek kell védeni egyet. Chabot lőtt.

Statok a második szünetben.

Kapusok: Lankinen 95.65% (22/23) ill. M. Murray 94.74% (18/19)
Lövések: 19 (9, 10), ill. 23 (15, 8)
Emberelőnyök: 2/1 (1/0, 1/1) ill. 3/0 (2/0, 1/0)
Bulik: 39% (45%, 27%) ill. 61% (55%, 73%)
Kiállításpercek: 8 (6, 2) ill. 6 (4, 2)

2. HARMAD

40. perc: Feláll Kanada, de nem jut lövéshez, kiütik a finnek. Ezzel vége, még 40 másodpercig emberelőnyben lesznek a kanadaiak a harmadik harmad elején.

39. perc: Hakanpää gáncsolásért kapott két percet.

39. perc: Severson jobbról a kéktől lőtt, Lankinen védett, majd néhány másodperc múlva Cirelli fordult kapura, keresztbe ment el a korong a kapu előtt.

38. perc: Dubois-lövés, de hogy honnan jött ki! Közelről fonákkal húzta kapura, Lankinen már verve volt, a pakk a bal kapufán csattant...

38. perc: Myers nagy szóló után sem lőni, sem passzolni nem tudott.

37. perc: Anttila és Fabbro csaptak össze a sarokban, utóbbi lent marad a jégen. Maradjunk abban, hogy kellemetlen helyen találta el az ütőjével Savinainen.

36. perc: Egy távoli finn löket a kékről, mellé.

35. perc: Kakko forog a kapu mögött a kanadai védelemmel a nyakán, de végül szerelik.

34. perc: Henrique majd Joseph lövése sem jut el a kapusig, blokkolják mindkettőt.

33. perc: Anttila neve mellé jegyezhetünk fel egy blokkolt lövést.

32. perc: Stone-tól került Dubois elé, lövését védte Lankinen.

31. perc: Elképesztő az iram. Anttila kapott bele egy lecsorgó lövésbe fonákkal, vas!

30. perc: Mentha kapott nagy, de szabályos bodicseket, nincs kiállítás.

29. perc: Záporoznak a lövések a kanadai kapura, Kakko, majd Pesonen is próbálkozott, a túloldalon Strome iparkodik, de minden lejön a védőkről.

28. perc: Theodore, a kanadai gól szerzője is főszereplő, ő is gólt szerzett, ő hozta össze az egyenlítés előtti kiállítást és ő korizte eddig a legtöbbet, 2.54 kilométerrel.

27. perc: Két nagy finn ziccer: előbb Anttila, majd Ojamäki lőhetett volna gólt, a túloldalon pedig McCann lövés helyett inkább passzolt, így Mantha ütőjét fel tudták szedni a védők.

26. perc: Anttiláról egy gondolat a helyszínről: a Svédország elleni negyeddöntőben ő egyenlített másféllel a vége előtt, az Oroszország elleni elődöntő az ő egyetlen góljával dőlt el, most pedig a Kanada elleni döntőben is betalált. Csapatkapitány.

25. perc: Kanada igen: Myers a kékről, Lankinen véd, bár szerintem ő sem tudja hogyan.

24. perc: Nem állnak le a finnek a gól után, fegyelmezett védekezésből gyorsan fejlődnek támadásba, de újabb lövésig nem jutnak.

23. perc: Egyenlítenek a finnek! Anttila! Emberelőnyös gól: egy bepassz üresen találta a csékát, aki azonnal lőtt, kötény, 1–1!

23. perc: Theodore gáncsolta Kakkót, ezért jár a két perc.

22. perc: Az első harmadhoz képest csendesen csordogál a meccs, amikor Kakko kerül a jégre, kiállítás.

21. perc: Folytatjuk! Kanadáé a pakk. Finn letámadás az első percben, lövésben nem realizálódik.Egy tilost sikerül végül összehozniuk az északiaknak.

Az első harmad statisztikái
Lövések: 9–15
Emberelőnyök:
1/0 ill. 2/0
Bulik: 45:55%

1. HARMAD

20. perc: Véget ért az első harmad, a kanadai vezetés megérdemeltnek mondható.

19. perc: Újabb óriási kanadai helyzet maradt ki, Lankinen védte Mantha próbálkozását és nem jött ki róla a korong.

19. perc: Szűcs András a helyszínről: Óriási hírig megy minden játékmegszakításnál. Például a kanadai lekészíti a korongot a vonalbírónak, a finn odébbüti, a kanadai beakasztja az ütőjét a koripenge alá, erre egy másik finn rácsap a sípcsontvédőjére.

18. perc: Óriási kapuvas... Myers pörkölte rá kissé jobbról, a bal felső pipánál csattant a pakk.

17. perc: Tilost ütnek a kanadaiak.

17. perc: Ha nem mondtuk volna, kiegészültek a finnek.

16. perc: Mikkola csuklóját találta el az előbbi lövés, nagy fájdalmak közepette megy le a padra.

15. perc: Mantha lövését blokkolták a védők, aztán Theodore lövése vágódott le a védelemről.

15. perc: Marchessault próbálkozott, Lankinen védett.

14. perc: McCann kapott Tyrväinentől egyet, két perc ütésért.

13. perc: Letelt az előny.

13. perc: Pesonen lövése lejött a védőkről, Sainainen elé, de ő most nem tudta kapura tenni.

12. perc: Egy távoli lövés után lecsorgó pakkot Savinainen háromszor is kapura kotorhatott mire a védelem odaért és beavatkozott.

11. perc: Bunyó! Nurse és Lindbohm talált egymásra a finn kapu mögött, két perc mindkettőnek. Nurse 2+2-t kapott, finn előny.

10. perc: Vezet Kanada! Mantha harcolt meg egy pakkért, majd Theodore elé tette, aki két védő között betört a kapu elé, majd pontosan tette fel a jobb felsőbe. A korong 111 km/h sebességgel vágódott a hálóba, 0–1!

9. perc: Bemennek a finnek a támadóharmadba, de kb. három másodperc után takarít a kanadai védelem.

8. perc: Cirelli passza után Reinhart megint! Védőjével a nyakán fordult a kapu felé, de nem tudott az üres kapuba találni!

7. perc: Vége az előnynek, két lövésig jutottak a kanadaiak.

7. perc: A kanadaiak nem nagyon tudnak mit kezdeni az előnyükkel, fel sem tudtak még állni.

6. perc: Kaski nem túl nagy meggyőződéssel vezette rá Murrayre, majd a mamutjába lőtte. Kimarad!

6. perc: Sallinen tört kapura egyedül hátrányban, de a védő elévetődve elsodorta, büntető!

6. perc: Könyöklésért küldték ki a csapatkapitányt. Szűcs András jelenti a helyszínről, nem osztott tetszést a finn kiállítás a közönség soraiban, kb 99:1 a közönségben helyet foglaló finn és kanadai szurkolók aránya.

5. perc: Anttila volt kőkemény a kanadai kapu mögött, kiállítás lesz.

4. perc: Kivirantáről felejtkeztek el a kanadaiak a kapu előtt, megpróbálta kapura kotorni, nem járt sikerrel.

4. perc: Mantha próbálkozott a kéktől, Lankinen oldalra spárgázta.

3. perc: Egy kósza finn próbálkozás nem talált kaput. Pesonen volt az.

2. perc: Kanada nekiesett a finneknek, Reinhart lövése középről, közelről, mellé. A finnek 1:58 után tudtak először kijönni a harmadukból.

1. perc: Elkezdődött, Kanada hozta el a korongot!

Így zajlott a bemelegítés (Fotó Szűcs András)
Így zajlott a bemelegítés (Fotó Szűcs András)

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a finálé! A csapatok már a jégen! Tartsanak velünk!

A két kezdőcsapat:
Kanada: M. Murray – S. Theodore, Fabbro – Mantha, Turris, McCann
Finnország: Lankinen – Koivisto, Hakanpää – Kiviranta, Lammikko, Anttila

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a vb-n az egyenes kieséses szakaszban lejátszott többi mérkőzéssel ellentétben, ha itt nincs döntés 60 perc alatt, akkor addig játszanak 20 perces harmadokat 3 a 3 ellen a csapatok,míg a győztes gól meg nem születik, tehát nem lesz szétlövés.

Ki hiányzott? A kérdésre Finnország esetében úgy is lehet felelni, hogy nagyjából mindenki, már ami a világ legjobb bajnokságát, az NHL-t illeti. Észak-Amerikából ugyanis két játékos érkezett mindössze: Henri Jokiharju és Niko Mikkola, és ugyan előbbi játszott 38 meccset a legutóbbi NHL-idényben, gólja neki sincs, és amúgy is inkább az AHL-es farmcsapatokhoz tartoznak mindketten. Magyarul északi rokonaink a KHL-eseikre, a saját Ligájukra, illetve a többi európai légiósukra építettek. (Zárójel, hogy a 18 évesen is az ötödik legtöbb játékpercet gyűjtő Kaapo Kakko a nyári NHL-draft 1/1-es várományosa.)

Kanada eközben tele van NHL-essel, nyilván, de nem a legnagyobb sztárokkal, a közvélekedés szerint például az idei vb-keretükből egy olimpiaiba nem férne be senki, talán csak a kapus, Matt Murray, de ő sem kezdőnek, noha kétszeres Stanley-kupa-győztes...

A mostani döntő előtt a történelem során 61-szer találkozott a két csapat, Kanada 43-szor nyert, Finnország 16-szor, és akadt 2 döntetlen is. Ezen számsorban benne foglaltatik három korábbi finálé: mindannyiszor a „juharlevelesek” győztek, 1994-ben 2–1-re, 2007-ben 4–2-re, 2016-ban 2–0-ra. Ezeket valamelyest ellensúlyozta, hogy Finnország a mostani elit-vb-csoportkörében nyert Kanada ellen, 2011-ben pedig ugyanebben a csarnokban, Pozsonyban lett világbajnok legutóbb, ráadásul az akkori sikerkapitány, a most is edzősködő Jukka Jalonen a 33-2-13-as mérlegével az idei elit-vb edzői közül a legtapasztaltabb és -sikeresebb is, ami a vb-ket illeti.

A mostani torna csoportkörében egy nyolcasban szerepeltek: Kanada hat győzelemmel, egy vereséggel, 18 ponttal és 36–11-es gólkülönbséggel lépett a negyeddöntőbe, ahol 0.4 másodpercre volt a kieséstől, de végül legyűrte Svájcot, majd 5–1-gyel intézte el Csehországot. Finnország a csoportból öt győzelem és egy ráadásos meg sima vereség nyomán 16 ponttal és 22–11-es gólkülönbséggel jutott tovább, majd Svédország ellen másfél percre volt a búcsútól, de végül továbbment, az elődöntőben pedig szinte tökéletes produkcióval, 1–0-val ejtette ki Oroszországot.

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Oroszország–Csehország 3–2 (1–2, 1–0, 0–0, 0–0, 1–0) – szétlövéssel
Gólok:
Grigorenko, Aniszimov, Kovalcsuk, ill. Repík, Kubalík
Lövések: 30 (9, 14, 5, 2), ill. 50 (11, 15, 18, 6)
Kiállításpercek: 2 (–,–, 2, –), ill. 4 (2, –, 2, –)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik