MTI, V. Á. 2021.09.09 12:45 Frissítve: 2021.09.09 13:36

Erste Liga: rekordlétszámmal indul az idény

Szombaton a magyar bajnok Ferencváros és a Magyar Kupa-győztes Debrecen Szuperkupa-mérkőzésével (Tüskecsarnok) megkezdődik a hazai jégkorong 2021–2022-es idénye, az Erste Liga pedig rekordlétszámmal, 11 együttessel rajtol jövő pénteken – számolt be róla az MTI.

 

Szombaton a Szuperkupa-mérkőzéssel indul az idény (Fotó: Micheller Szilvia)


Az évadnyitó sajtótájékoztatón Szőke Álmos ligaelnök kiemelte, az előző évadban a mérkőzések kétharmada szoros volt, 1-2 gól különbséggel dőlt el, és a rájátszásban is kiélezett párharcok zajlottak. A DVTK három év után visszatér a szlovák bajnokságból és a Győr – amely a Vasas jogát vette át – indulásával újabb nyugat-magyarországi csapat csatlakozott, ráadásul az FTC a teljes idényt a Tüskecsarnokban töltheti.

„Ezeknek mind-mind nézőcsalogató hatásuk lesz, és reméljük, a koronavírus-járvány sújtotta szezont követően most a teljes idényben jöhetnek majd szurkolók” – tette hozzá.

AZ EDDIGI BAJNOKOK
2009: HC Csíkszereda (romániai)
2010: Budapest Stars
2011: HSC Csíkszereda (romániai)
2012: DAB-Docler
2013: DAB-Docler
2014: Nové Zámky (szlovák)
2015: Miskolci Jegesmedvék
2016: DVTK Jegesmedvék
2017: DVTK Jegesmedvék
2018: MAC Budapest
2019: FTC-Telekom
2020: FTC-Telekom és SC Csíkszereda (romániai) – a koronavírus-járvány miatt az idény félbeszakadt és két bajnokot hirdettek
2021: SC Csíkszereda

Szabados Richárd, a liga alelnöke, a névadó pénzintézet vállalati üzletágának vezetője szerint pikáns és izgalmas évad előtt állnak, rekordlétszámmal. Számos programmal szeretnék visszahozni a nézőket a csarnokokba. Mind a 11 csapat első hazai összecsapását ingyenesen lehet megtekinteni, a DVTK az egyik legnagyobb hazai szurkolótáborral rendelkezik, a Győr bevonásával új város csatlakozik a ligához, ráadásul a sportág népszerűsítése miatt szeretnének mérkőzéseket rendezni Zalaegerszegen és Ajkán is, ahol jelenleg nincs felnőtt profi csapat. A liga szurkolói mentorprogramot is indít – a „vezérszurkolók” egyik feladata az lesz, hogy minél több nézők csábítsanak ki a csarnokokba –, ezen kívül támogatják, hogy a csapatoknak legyen nemzetközi színvonalnak megfelelő kabalafigurája. A csarnokok a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint védettségi igazolvánnyal látogathatók.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy két együttes, a svéd Magnus Sundqvist személyében új vezetőedzővel készülő, címvédő SC Csíkszereda, valamint a trónról letaszított, magyar bajnoki arannyal „vigasztalódott” FTC-Telekom egyértelmű célja, hogy megnyerje az Erste Ligát. A székely klub éppen csütörtökön jelentette be a hat NHL-es idényt lehúzott, hét elit-világbajnokságon járt fehérorosz Szjarhej Kosztyicin szerződtetését.

A finalista Brassó – amely hosszas huzavona után szerzett indulási jogot – dobogóra vágyik, akárcsak a harmadik erdélyi csapat, a Gyergyói HK. Az MK-győztes DEAC és az UTE az elődöntőt célozza meg. A szlovák bajnokságból visszatérő DVTK magyar fiatalokkal próbál építkezni, akárcsak a fehérvári székhelyű Titánok. A MAC és a Győr a rájátszásba jutást jelölte meg célként, és szeretnének egy kör menni. A Dunaújváros feledtetni kívánja az előző évadot, amelyben sereghajtó volt, és most reméli, hogy a playoff-ba jut.

Az alapszakasz február 19-ig tart, mindegyik csapat négyszer játszik egymással. Idén sem lesz középszakasz, a legjobb hat együttes egyből a rájátszásba kerül, míg a 7-10. helyezettek playoff kvalifikációs párharcot játszanak három nyert meccsig. Ezt követően minden párharc az egyik csapat negyedik sikeréig tart. A negyeddöntőre az alapszakasz első helyezettje választ magának ellenfelet az „alsó négyesből", a második és harmadik helyezettje úgyszintén. A magyar bajnok az a magyar bázisú csapat lesz, amely az Erste Ligában a rájátszást beszámítva a legelőkelőbb helyen végez.

Ez lesz a 14. profi, határokon átnyúló szezon Magyarországon, és az ötödik, amelynek névadója az Erste Bank.

2021.10.14 19:36:57

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Nemzetközi Jégkorongszövetség elküldte a megfigyelőit Kínába, s az ő tapasztalataik alapján dönt majd arról, maradhat-e a pekingi játékok mezőnyében a hazaiak férficsapata; ha nem, a világranglistán 11. Norvégia lehet a beugró.

2021.10.07 21:54:44

Jégkorong BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A felelősség tehát továbbra is nagy a mai magyar jégkorongozókon, mert úton-útfélen a közelmúlt hőseivel hasonlítják össze őket, viszont a körülményeket tekintve ők már többre hivatott sportolók, és remélhetőleg szintet is tudnak lépni.

2021.10.07 20:27:00

Jégkorong CS. B.

A magyar szövetség bejelentése szerint hat együttes a selejtezőben kezdi meg a szereplését.

2021.09.22 20:45:45

Jégkorong H. Á.

Az osztrák bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokságban szereplő Fehérvár AV19 bajnoki menetrendje.

2021.09.22 17:54:20

Jégkorong H. Á.

A magyar bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.