Erste Liga: fordulatos, hosszabbításos meccsen nyert a Brassó a címvédő ellen

Vágólapra másolva!
2023.02.19. 20:24
null
Schaber (balra, kékben) háromszor köszönt be (Fotó: Corona Brasov)
Teljes kapacitással folytatódott a hazai központú jégkorongbajnokság (Erste Liga) rájátszása, mind a négy párosításban rendeztek mérkőzést vasárnap. Gólokban, izgalmakban és fordulatokban dúskáló meccsel, valamint brassói sikerrel indult az erdélyi párharc, miközben a Gyergyói HK érvényesítette a papírformát a Dunaújvárosi Acélbikák ellen, ahogy némi nehézség után a BJA HC is a Feha19-cel szemben. Az FTC elvette a DVTK pályaelőnyét, s egyenlített.

CORONA BRASOV (romániai)–SC CSÍKSZEREDA (romániai)

Fordulatokban bővelkedő mérkőzéssel indult az alapszakaszt negyedik helyen záró brassóiak és a címvédő SC Csíkszereda negyeddöntős párharca. Kis túlzással alig kezdődött el a mérkőzés, a harmadik percben már 2–0-ra vezettek a vendégek: David Stach találata után 10 másodperccel Sofron István duplázott. Ám a Brasov még az első harmadban fordított: Kovács Mátyás szépített a játékrész közepén, aztán négy perccel a vége előtt előbb Chase Schaber egyenlített emberelőnyből, fél perc múlva pedig Connor Sills már vezetéshez juttatta a hazaiakat.

A második felvonásban aztán folytatódtak a fordulatok: a Csíkszereda az ötödik percre ismét megszerezte a vezetést, Péter Balázs egalizálása után Milan Cody lőtte a meccs hetedik gólját, 3–4. A szünetig újabb gól már nem esett, ám unatkozni így sem igazán lehetett a lelátón, a kiállítások mellett 13-13 kapura lövés is tarkította a harmadot.

A záró játékrészben csak még tovább fokozódtak az izgalmak és a fordulatok sem hiányoztak: a harmad közepén Kevin Domingue használt ki egy emberelőnyt, s egyenlített ismét. Az utolsó percekre fordulva aztán emberhátrányba került a Csíkszereda, miután elcserélte magát a címvédő, ám meglepetésre, 95 másodperccel a vége előtt a duplázó Schaber hátrányos találatával 5–4-re módosította az állást. Viszont nem sokáig örülhettek a vendégek: a kapust lehozó Brassó 15 másodpercen belül egyenlített – a csíkiak kiegészülése után két másodperccel 5–5 lett, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás csupán három perc volt, ennyi ideig tartott a hazaiaknak megszerezni a győzelmet jelentő találatot, mégpedig a triplázó Schaber révén, aki ezúttal teljes létszám mellett talált be. Ezzel 6–5-re nyert a Brasov, s lépéselőnybe került a párharcban, amelynek következő meccsét hétfőn rendezik, ugyancsak Brassóban.

GYERGYÓI HK (romániai)–DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK

A rájátszásért vívott selejtező egyik meglepetése volt, hogy az alapszakaszt 9. helyen záró Acélbikák 3–1-re megnyerték az UTE elleni párharcot, így ők készülhettek a másodikként végző Gyergyói HK ellen a négy közé jutásért. Az első mérkőzés nem borította fel a papírformát: a GYHK villámrajtot vett, s a 9. perc közepén már 3–0-ra vezetett – Devin DiDiomete, és Vincze Péter egyenlő létszámnál talált be –, utána a vendégek időt is kértek, de hasztalan, mert Bodó Christopher emberhátrányban növelte a hazai előnyt. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt az összecsapás, annak ellenére is, hogy a második felvonásban az Acélbikák Varga Arnold és Tommi Niskanen révén 3–2-re felzárkóztak. A házigazdák aztán Császár Hunor emberfóros góljával visszaállították a kétgólos különbséget. A végeredményt a záró harmad vége előtt egy perccel Sárpátki Tamás állította be, ezzel tehát a Gyergyói HK 5–2-es győzelmet aratott, s 1–0-ra vezet a párharcban, amely hétfőn folytatódik.

DVTK JEGESMEDVÉK–FTC

A brassóihoz hasonlóan fordulatosra sikerült a DVTK és a Ferencváros újabb összecsapása is, amelyen – a szombati első mérkőzéssel szemben – nem kellett a feléig várni az első gólra. Az alig 24 órával korábban a 4–2-es miskolci győzelmet jelentő végeredményt beállító Jan Blaskónak ezúttal mindössze 87 másodperc kellett a találathoz, ám a vendégek Aku Kestilä bombagóljával gyorsan egyenlítettek. A második felvonás változatos játékot hozott, miközben ismét nőtt a feszültség a csapatok között, a harmad végéhez közeledve pedig Kevin Wehrs hibája után Bán Károly talált be, ezzel előnyhöz juttatta a zöld-fehéreket.

A harmadik felvonást nagy lendülettel kezdték a Jegesmedvék, a harmad közepére teljesen beszorították a vendégeket, s végül Valentin Razumnjak egyenlített – saját lövése után az Arany Gergely kapuson valahogy átcsorgó pakkot ütötte be közelről a miskolci pontkirály, 2–2. A végjáték aztán itt is igazán izgalmasra sikerült: előbb az orosz gólgyáros újabb találatával már a DVTK-nál volt az előny, ám a zöld-fehérek fél percen belül egyenlítettek Turbucz Martin révén, így jöhetett a hosszabbítás. Aráadás pedig 130 másodpercig tartott, ennyi idő kellett, hogy Nagy Gergő remek passza kihagyhatatlan ziccerbe hozza Rasmus Kulmalát, aki el is döntötte a mérkőzést.

A Ferencváros tehát elvette a miskolciaktól a pályaelőnyt, így a felek 1–1-ről folytatják szerda este – immár a Tüskecsarnokban.

BJA HC–FEHA19

A nap legkésőbb kezdődő mérkőzése némileg meglepően alakult, ám végül a papírformának megfelelő eredménnyel zárult: az alapszakaszt megnyerő Budapest Jégkorong Akadémia HC 5–2-re legyőzte a ligautolsóként záró, ám a selejtezőben a DEAC-ot váratlanul búcsúztató FEHA19-et.

Ebben nincs is igazán meglepetés, ahogy abban sem volt, hogy a negyedik perc elején Eeto Elo villámgyorsan kihasználta a meccs első emberelőnyét, s ez elegendő is volt az első felvonás megnyerésére a fővárosiaknak. Az viszont már nem volt benne a pakliban, hogy a fehérváriak a második harmadban fordítanak, márpedig éppen ez történt: a FEHA előbb Roman Rachinsky góljával egyenlített, majd az alapszakasz gólkirályából, Elóból kitört az agresszív énje, s előbb két percre, majd visszatérése után 2+2 perce csüccsent ki a büntetőpadra – utóbbi dupla büntetést végül ki is tudta használni a vendégcsapat, azaz Németh Zalán révén átvette a vezetést a FEHA.

A záró harmadban aztán helyrebillent a világ rendje, s a hazaiak végül könnyen behúzták a meccset: Joni Viikilä és Schlekmann Márk emberelőnyös találata közé Szita Donát egyenlő létszámos gólja furakodott be, míg az 5–2-es hazai győzelmet jelentő végeredményt az utolsó percben üres kapuba találó Garát Zsombor állította be.

Ezzel a BJA HC mindkét hazai mérkőzését megnyerte, folytatás szintén szerdán, Fehérváron.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA, RÁJÁTSZÁS
NEGYEDDÖNTŐ
CORONA BRASOV (romániai)–SC CSÍKSZEREDA (romániai) 6–5
(3–2, 0–2, 2–1, 1–0) – hosszabbításban
Brassó, 1450 néző. V: Mach, Soós, Balla, Fényi S.
BRASSÓ: Toth – Sweeney, Clarke (1) / Garcia, O. Williams / BORISZENKO (2), Bors (1) / Gajdó T. – Kóger D. (1), SCHABER 3, VanWormer (1) / VALCHAR (2), Gliga, Domingue 1 / SZABÓ K. (2), Sills 1 (1), Kovács M. 1 / R. Vasile, Antal, Buda. Edző: Dave MacQueen
CSÍKSZEREDA: Adorján A. – Kubát, Szavcsenko / Schaus (1), Salló 1 / Láday, Mikkola (1) / Bajkó Cs. – Krikunov, STACH 1 (1), Szkacskov / Részegh T., Péter B. 1, SOFRON 1 (1) / Vesely, Milan 1, Becze T. (1) / Casaneanu, Reisz (2). Edző: Jeff Paul
Kapura lövések: 51–44.
Gól – emberelőnyből:
4/2, ill. 3/0.
MESTERMÉRLEG
Dave MacQueen: – Örülök, hogy végül megtaláltuk a győzelem módját, mert eleinte idegesnek tűntünk. Érezhető volt, hogy többszörös bajnokok ellen játszunk, kihasználták minden apró hibánkat. Biztos vagyok benne, hogy négy meccs alatt nem tudjuk le ezt a sorozatot, két lábbal a földön kell maradnunk a győzelem után is.
Jeff Paul: – Bármelyik ligában nehéz úgy nyerni, hogy hat gólt kapunk, a rájátszásban meg pláne. Volt, aki a belét is kihajtotta, és volt, akitől ennél többet várunk, de az a szép a hokiban, hogy egy nap múlva ismét a jégen állunk majd, és javíthatunk.
A párharc állása: 1–0
a Corona Brasov javára.

GYERGYÓI HK (romániai)–DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK 5–2 (3–0, 1–2, 1–0)
Gyergyószentmikós, 1125
néző. V: Korbuly, Tóth Renátó, Kövesi, Kocsány.
GYERGYÓ: Rinne – HAARANEN (1), MARTTINEN (1) / Fejes (1), Saari / Imre, Kozma Zs. – Bodó 1, B. Orbán (1), Tranca (1) / Sárpátki 1, SYLVESTRE (3), Vincze P. 1 / Császár 1, Sándor-Székely, Szigeti / Bíró G., DiDiomete 1. Edző: Szilassy Zoltán
DAB: J. Järvinen – Brus, Varga A. 1 / Kmec, Svars / Léránt, Vas Márk / Lammi – Embrich (1), Ödman Hadzinikolic, VALTOLA (1) / Dézsi Bence, Somogyi B., Szalma / Mihálik, Niskanen 1, Ribcsik / Pinczés O., Szabó Cs., Tamás. Edző: Niko Eronen
Kapura lövések: 47–29.
Gól – emberelőnyből:
3/1, ill. 4/0.
MESTERMÉRLEG
Szilassy Zoltán: – A Dunaújváros korai időkérése is jelezte, hogy jól kezdtük a meccset, megnyugtató különbséget alakítottunk ki. Tudtuk, hogy a vendégeknek emiatt ránk kell jönniük, mi viszont siettettük a negyedik gól megszerzését, amire nem volt szükség. Szerencsére a második góljuk sem zökkentett ki minket, és a harmadik harmadban intelligensen kezeltük a helyzetet.
Niko Eronen: – Szörnyen kezdtünk, mintha az első húsz percben mi is csak nézőként lettünk volna jelen. A Gyergyó hazai pályán erődemonstrációt akart tartani, ami ekkor sikerült is neki. A második harmadban fejlődtünk, de sajnos még abban megkaptuk a negyedik gólt.
A párharc állása: 1–0a Gyergyói HK javára.

DVTK JEGESMEDVÉK–FTC-TELEKOM 3–4 (1–1, 0–1, 2–1, 0–1) – hosszabbításban
Miskolc, 1310 néző. V: Haszonits, Nagy A., Árkovics, Mizsér.
DVTK: VORIS – Kiss R. (1), Vojtkó / Wehrs (1), Ilvessuo (1) / Bennett, Szirányi B. / Skrabov, Pecsét – Galajda, RAZUMNJAK 2, Miskolczi / Berdnyikov, Páterka (1), Kulesov / Lövei (1), BLASKO 1, Mattyasovszky / Vas J., Ritó, Farkas M. Edző: Tokaji Viktor
FTC: Nagy Kristóf – Hrabal (1), Marva / Seregély Máté, Kärmeniemi, / Boros, Mesikämmen / Kucsma, Kozma D. – Betteridge (1), Kestilä 1, Sailio (1) / KULMALA 1 (1), Nagy G. (1), TURBUCZ 1 (1) / Bán K. 1, Farkas Lőrinc (1), Tóth Gergő (1) / Galántai, Kreisz B., Tóth A. Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 33–45.
Gól – emberelőnyből:
3/1, ill. 2/0
MESTERMÉRLEG
Tokaji Viktor: – Jól kezdtük a mérkőzést, aztán elkényelmesedtünk, és a Fradi akarata érvényesült. A harmadik harmadban fordítottunk, de egy nekünk szerencsétlen találattal riválisunk egyenlített, majd a hosszabbításban egy hibánkat kihasználva a győzelmet is megszerezte. Nem történt semmi, egy egyre állunk, innen folytatjuk.
Fodor Szabolcs: – Igazi hokicsemegét látott a közönség, nagyon örülhetünk annak, hogy a playoffban ilyen csaták vannak. Miskolcon elképesztően nehéz játszani, ráadásul a DVTK kitűnő csapat. Örömteli, hogy a végén behúztuk a találkozót. Az biztos, hogy söprés már nem lesz.
A párharc állása: 1–1
.

BJA HC–FEHA19 5–2 (1–0, 0–2, 4–0)
Vasas Jégcentrum, 413 néző. V: Németh M., Rencz, Váczi D., Mizsák.
BJA HC: Farkas R. – Vorobjov, Tóth Gergely / Gőz, GARÁT 1 (2) / Pozsgai, Szabó B. (2) / Molnár B., Dóczi – Culigin, Galoha (1), Djumics / Elo 1 (1), VIIKILÄ 1 (2), Schlekmann 1 / Tóth R., Nagy Krisztián, Szita 1 / Weidemann, Ritter, Ádám. Edző: Kangyal Balázs
FEHA19: Márkus – Racsinszkij 1, Dobmayer / Mingazov, Dolinar / Reiter A., KÓGER B. / Alapi, Salamon – Cizas, Moksancev, Ambrus Cs. / Rétfalvi, Zohovs, Keceli-Mészáros / DOBOS (2), Fekete (1), NÉMETH Z. 1 / Balasits, Dézsi Barnabás, Farkas László. Edző: Anatolij Bogdanov
Kapura lövések: 27–29.
Gól – emberelőnyből:
3/3, ill. 5/1.
MESTERMÉRLEG
Marton Tibor (másodedző): – Látható, hogy a FEHA19 nagyon alaposan felkészített csapat, a speciális helyzetekben mutatott játéka nem működött jól az alapszakaszban, de a negyeddöntő eddigi két meccsén óriásit fejlődött. Nem foglalkozunk a papírformával, mert csak ártana az idegrendszerünknek, egyedül a győzelem számít.
Arany Máté (másodedző): – Az előzőhöz hasonlóan indult a találkozó, ám a második harmadban a saját hokinkat játszottuk, aminek meg is lett az eredménye. A BJA-nak volt válaszlépése, tudtuk, hogy az emberhátrányos szituációk kulcsfontosságúak lesznek, nem akartuk megadni neki a lehetőséget, hogy fórban jégkorongozzon, mégis így lett.
A párharc állása: 2–0a BJA HC javára.

A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik