Erste Liga: előnyben a Gyergyó, egyenlített az FTC ellen a BJA

Vágólapra másolva!
2023.03.09. 20:54
null
Hiába szállta meg olykor a saját kapuját a Ferencváros, nem tudta megakadályozni a vendéggólokat (Fotó: fradi.hu)
A hazai bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (Erste Liga) elődöntőinek pénteki mérkőzésein az erdélyi elődöntőben a Gyergyói HK 4–2-re győzött a Brassó otthonában, így 2–1-re vezet, a budapesti párharc negyedik meccsén pedig a BJA HC győzött az FTC ellen, s ezzel 2–2-re egyenlített összesítésben.


CORONA BRASOV (romániai)–GYERGYÓI HK (romániai) 2–4

A harmadik erdélyi elődöntőt a vendégek kezdték valamivel jobban, Vincze Péter a 3. perc végén megszerezte a vezetést, igaz a brassóiak pontkirályuk, Radim Valchar révén még az első harmadban egyenlítettek – emberelőnyből. A második 20 percben aztán a duplázó Orbán Brance góljai között még Szigeti Ákos emberhátrányos találata is befért, vagyis 4–1-re elhúzott a Gyergyó.

Innen a hazaiaknak már nem volt visszaút a záró felvonásban, hiába szépített Kóger Dániel egy emberelőnyös helyzetet kihasználva.

Ezzel a GYHK 4–2-re győzött és elvette a brassóiak pályaelőnyét, azaz 2–1-re vezet összesítésben, az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc pénteken folytatódik azonos felállással.

FTC-TELEKOM–BUDAPEST JA HC 0–3

A másik elődöntő már a negyedik meccsnél tart, a Ferencváros pedig akár két meccslabdához is juthatott volna, ha győz az alapszakaszgyőztes BJA HC-t fogadva – más kérdés, hogy a szériában eddig csak a vendégcsapatok örülhettek. A Budapest Jégkorong Akadémia az első harmad 10. percében Jesperi Viikila révén megszerezte a vezetést és a gól nélküli második játékrész után is még tartotta az előnyt – nem is érdemtelenül, hiszen többet lőtt kapura ellenfelénél, s jobban kontrollálta a játékot. A győzelemhez pedig Nagy Krisztián találata után került nagy lépéssel közelebb a záró 20 perc elején, bebiztosítani pedig a végén az előző összecsapáson mesterhármast szerző Kirils Galoha üres kapus találatával sikerült – három másodperccel a ferencvárosi időkérés és Arany Gergely kapus lehozatala után talált be a lett csatár.

A 3–0-ra győztes akadémisták hűek maradtak az eddigiekhez, s vendégként nyerve egyenlítettek 2–2-re. A párharc szombaton folytatódik.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
ELŐDÖNTŐ
3. MÉRKŐZÉS
CORONA BRASOV (romániai)–GYERGYÓI HK (romániai) 2–4
(1–1, 0–3, 1–0)
Brassó, 1400 néző. Vezette: Nagy A., Németh M., Váczi, Árkovics
BRASOV: Polc – Sweeney, Clarke (1) / O. Williams, Garcia / Boriszenko, Bors / Gajdó T. – Kóger D. 1, Schaber (1), VanWormer (1) / VALCHAR 1 (1), Gliga, Domingue / Sills, Szabó K., Gajdó B. / R. Vasile, Antal, Buda. Edző: Dave MacQueen
GYERGYÓ: Rinne – HAARANEN (3), Marttinen / Saari, Fejes / Kozma Zs., Imre – Bodó (1), ORBÁN B. 2, Tranca / VINCZE P. 1 (1), Sylvestre, Sárpátki / Csiszer, Császár, Szigeti 1 / Sándor-Székely, DiDiomete, Bíró G. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 32–30
Gól – emberelőnyből:
3/2, ill. 3/1
MESTERMÉRLEG
Dave MacQueen: – Az ellenfél jobb volt, ezért nem nyertünk. Egy csatát sem nyertünk meg, nem tartottuk magunkat ahhoz, amit megbeszéltünk a sorozat elején. Alig voltak lehetőségeink, nem erre számítottam, azt hittem, készen állunk.
Szilassy Zoltán: – Eltért az első két találkozótól a mostani, több volt a gól és a kiállítás is, és az érzelmek is a tetőfokukra hágtak. A második harmadban gyorsabbak és hatékonyabbak voltunk, ez jelentette a különbséget.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Gyergyói HK javára.

4. MÉRKŐZÉS
FTC-TELEKOM–BUDAPEST JA HC 0–3
(0–1, 0–0, 0–2)
Budapest,
Tüskecsarnok, 1336 néző. Vezette: Babic, Mach, Balla, Kis-Király
FTC: ARANY G. – Boros, Hrabal / Kärmeniemi, Seregély Máté / Marva, Mesikämmen – Betteridge, Farkas Lőrinc, Sailio / Kulmala, Nagy G., Turbucz / Kreisz B., Tóth A., Tóth Gergő / Bán, Galántai, Kucsma. Edző: Fodor Szabolcs
BJA HC: KORNAKKER – Pozsgai (1), Szabó B. / Uimonen, VOROBJOV (1) / Garát, Tóth Gergely / K. Varga, Dóczi – Culigin, Galoha 1, Djumics (1) / Elo, VIIKILÄ 1, SCHLEKMANN (2) / Tóth Richárd, Nagy Krisztián 1, Szita / Molnár B., Ritter, Ravasz. Edző: Kangyal Balázs
Kapura lövések:
21–37
Gól – emberelőnyből:
5/0, ill. 8/0
Fegyelmi büntetések: végleges kiállítás (Kucsma)
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs: – Megfogyatkozott kerettel álltunk ki, ezzel szemben a BJA-nál válogatott játékosok zöme szerepel, válogatotthoz közel álló védők be sem férnek a keretébe, nem véletlenül nyerték meg biztosan az alapszakaszt. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, néha ez sem elég a győzelemhez. Büszke vagyok, hogy egyáltalán kettő- kettő az állás.
Marton Tibor, másodedző: – A Fradi nagyon megújult a rájátszásra, a jó gólátlagunkat is lenyomta, kevés lehetőséget enged. Mi sem engedtünk neki, az első két harmadban nem is emlékszem jelentős helyzetre ellenfelünktől, ez billentette a mi irányunkba a mérleget.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik