Erste Liga: döntős és 30-szoros magyar bajnok a Fradi

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.03.17. 22:21
A jégkorong Erste Liga elődöntőjének 7. felvonásán a Ferencváros 3–0-ra legyőzte a Budapest Jégkorong Akadémiát, és ezzel nemcsak bejutott a döntőbe, hanem a 30. magyar bajnoki címét is megszerezte.
Megvan a 30. magyar bajnoki cím (Fotó: Török Attila) – a képre kattintva galéria nyílik
Megvan a 30. magyar bajnoki cím (Fotó: Török Attila) – a képre kattintva galéria nyílik

Különleges tétje volt a Budapest Jégkorong Akadémia és az FTC-Telekom pénteki csatájának. Egyrészt ez volt az Erste Liga elődöntőjének hetedik meccse, melynek győztese a döntőbe jutott. Másrészt a magyar bajnoki cím is ezen a találkozón múlt, hiszen a második ágon két erdélyi csapat küzdött meg a fináléba kerülésért.

A második harmadban Farkas Lőrinc Simon, majd a harmadik 20 perc során Rasmus Kulmala is betalált. Ezután az Akadémia a kapusát lehozva kockáztatott, és a Fradi ezt kihasználva újabb gólt szerzett (Lauri Johannes Karmeniemi), végleg eldöntve a csata sorsát.

A 3–0-s siker a Ferencváros 30. bajnoki címét jelentette. A zöld-fehérek első alkalommal 1951-ben lettek magyar bajnokok, most pedig sorozatban öt címnél járnak, és a harmincadik aranyérem azt is jelenti, hogy a mezükön ezentúl már három csillagot viselhetnek.

Az alapszakaszt az ötödik helyen záró FTC csatára, Tóth Adrián 12. bajnoki címével beérte az eddig egyedül rekorder székesfehérvári Palkovics Krisztiánt.

Az Erste Liga döntője hétfőn kezdődik meg, és az egyik fél negyedik győzelméig tart.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

JÉGKORONG, ERSTE LIGA
ELŐDÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS
BUDAPEST JÉGKORONG AKADÉMIA HC–FTC-TELEKOM 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)
Vasas Jégcentrum, 1950
néző. V: Nagy A., Németh M., Muzsik, Váczi D.
BJA HC: Kornakker – POZSGAI, Szabó B. / Garát, Vorobjov / Gőz, Uimonen / K. Varga, Dóczi – Culigin, Galoha, Djumics / Elo, Viikilä, Schlekmann / Tóth Richárd, Nagy Krisztián, Szita / Molnár B., Ritter, Tóth Gergely. Edző: Kangyal Balázs
FTC: ARANY G. – Hrabal, Marva / Boros, Mesikämmen / Kärmeniemi 1, Seregély Máté (1) / Kucsma – Kulmala 1, Nagy G. (1), TURBUCZ (1) / Betteridge, Sailio, Sointu / FARKAS LŐRINC 1, Tóth A., Tóth Gergő / Bán, Galántai, Kozma D. Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 27–19
Gól – emberelőnyből: 4/0, ill. 2/0
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–3 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Marton Tibor (másodedző):
– Nagyon jó idényünk volt, nem szabad elfelejteni, hogy megnyertük a Magyar Kupát. Nagyon jól dolgoztunk az alapszakaszban, de a rájátszásban a Ferencvárosban jobban égett a tűz. Ilyenkor a góllövés nem csak képesség kérdése, valami különlegeset kell előhúzni, és ebben a Ferencváros most jobb volt nálunk.
Fodor Szabolcs: – Elképesztően jól védekeztünk, csúsztunk-másztunk a győzelemért, nem volt olyan testrészünk, amivel ne blokkoltunk volna. Vitt minket előre a Fradi-szív, egymásért küzdöttünk az összes mérkőzésen, és ennek meg is lett az eredménye. Örülünk a bajnoki címnek, de még vár ránk az Erste Liga döntője.

KORÁBBAN
Gyergyói HK (romániai)–Corona Brasov (romániai) 2–1
(1–0, 0–0, 0–1, 1–0) – hosszabbítás után
A párharc végeredménye: 4–3 a Gyergyó javára

MAGYAR BAJNOKSÁG
Bajnok:FTC-Telekom (Arany Gergely, Bán Károly, Oliver Betteridge, Boros Dániel, Farkas Lőrinc Simon, Földes László, Galántai Richárd, Herceg Márton, Josef Hrabal, Sebastian Kaijser, Lauri Kärmeniemi, Aku Kestilä, Komáromy Botond, Kozma Dávid, Kreisz Brúnó, Kucsma Richárd, Rasmus Kulmala, Brayden Low, Julius Marva, Konsta Mesikämmen, Modok Levente, Nagy Gergő, Nagy Kristóf, August Nilsson, Jari Sailio, Seregély Máté, Sarcia Antonino, Matias Sointu, Vszevolod Szorokin, Tóth Adrián, Tóth Gergő, Turbucz Martin. Edző: Fodor Szabolcs), 2. Budapest Jégkorong Akadémia HC, 3. DVTK Jegesmedvék, 4. Dunaújvárosi Acélbikák, 5. FEHA19, 6. DEAC, 7. UTE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik