Erste Liga: az Újpest a derbit, a Gyergyó a székely rangadót nyerte meg

Vágólapra másolva!
2022.12.11. 21:06
null
A lila-fehérek örülhettek a győzelemnek végül (Fotó: utehoki.hu)
A magyar bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokság vasárnapi játéknapján az Újpest megnyerte a Ferencváros elleni derbit, a Gyergyó meg a székely rangadót húzta be – utóbbi ráadásul egészen félelmetes hajrával győzött.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
UTE–FTC-TELEKOM 4–2
(2–2, 1–0, 1–0)
Budapest, Megyeri út, 812 néző. Vezette: Haszonits, Mach, Balla, Kocsány
UTE: RAJNA – KISS D. (1), Ph. Kiss / Pokornyi, Tornyai / Ritecz – Benk, Just (1), Pereszunko 1 / KISS P. 1 (1), Kovács Alex, Shirley 1 / Kovács S. 1, Madácsi, Nemes / Balogh B., Lászlóffy, Szabó Rácz. Edző: Virág Csaba
FTC: Arany G. – Hrabal (1), KÄRMENIEMI / Boros, Seregély Máté / Mesikämmen, Sarciá / Kucsma – Kestilä, Kulmala (1), Sailio 1 / Betteridge, Nagy G. (1), Tóth Gergő / Bán, Kreisz B. 1, TÓTH A. (1) / Farkas L., Galántai, Kozma D. Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 24–37.
Gól – emberelőnyből: 1/0, ill. 4/1
MESTERMÉRLEG
Virág Csaba:
– Hiányzókból nem volt hiány, Nemes Benjámin védőként is játszott, pedig alapvetően csatár. Nagyszerű csapatmunka kellett ehhez a győzelemhez, minden egyes pontért megküzdöttünk. Az FTC ellen nyerni mindig különleges, lökést ad a csapatnak.
Fodor Szabolcs: – Az Újpest jobban sáfárkodott a helyzeteivel, ezért nyert. A második harmadban nagyon kevés lehetőséget dolgoztunk ki, és még az üres kapuba sem találtunk be. Akkor előnybe kerülhettünk volna, ehelyett gólt kaptunk az ellentámadásból. Sarciá sérüléséről annyit tudok mondani, hogy szerencsére érzi a végtagjait, de a nyaka fáj.

Csütörtök után találkozott egymással ismét a két ősi rivális, az Újpest és a Ferencváros, s a hétközi Magyar Kupa-negyeddöntős párharc első mérkőzést (2–2) követően ezúttal fordított felállásban, a lila-fehérek pályaválasztásával csaptak össze a felek a Megyeri úton.

S míg három nappal ezelőtt 60 perc után jutottak a csapatok el a négygólos döntetlenig, addig erre most alig több, mint tizedannyi idő elegendőnek bizonyult: csupán 6:37 perc játékidő telt el, amikor Kreisz Brúnó találatával az eredményjelző máris 2–2-t mutatott.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre, mert valójában jóval több idő telt el, mint amit az eredményjelző órája mutatott a negyedik gólnál – sajnos. Az Újpest Kovács Sebestyén góljával az első perc vége előtti másodpercben szerzett vezetést, majd Jari Sailio emberelőnyből egyenlített, 64 másodperccel később.

Alig húsz másodperc után viszont a lila-fehérektől Pokornyi Dávid palánkra lökte a ferencvárosi Sarciá Antoninót, aki a nyakával vágódott a plexinek, majd mozdulatlanul terült el a jégen. Hosszú ápolás után sikerült végül Sarciát a mentőhöz vinni, s kórházba szállítani. Pokornyit végleges fegyelmivel kizárták a játékvezetők – valószínűsíthető, hogy eltiltást kap tettéért.

A bő negyedórás szünet után folytatódott a mérkőzés, és a lila-fehérek a közjáték ellenére is ragaszkodtak a vezetéshez: Kiss Patrik révén még egy perc erejéig magukhoz ragadták az első harmadban – s ekkor jött a 6:37 és Kreisz Brúnó fent már említett egyenlítése.

A folytatásban viszont elmaradt a gólzápor, s a második harmad végén Alekszander Pereszunko lépett elő a reflektorfénybe: előbb megszerezte a harmadik újpesti gólt, majd a harmadik felvonás elején gólpasszt adott Collin Shirleynek, 4–2.

SC CSÍKSZEREDA (romániai)–GYERGYÓI HK (romániai) 5–8 (2–0, 2–2, 1–6)
Csíkszereda, 1950 néző. Vezette: Radu, Filip, Gheorghies (románok), Bandi (romániai)
CSÍKSZEREDA: Adorján A. – Kubát (1), Salló / Farkas T., Ferencz-Csibi / Láday, Részegh Zs. – SZKACSKOV 2 (2), SOFRON 2 (1), Stach (1) / Becze T. (2), Részegh T. 1, Rokaly Sz. (1) / Fodor Cs., Péter B., Reisz / Péter A. Edző: Tom Coolen
GYERGYÓ: Rinne – Haaranen (2), JALONEN (2) / Fejes, Györfy / Imre, Kozma Zs. – BODÓ 2 (2), B. ORBÁN 2, Tranca (1) / Sárpátki, Sylvestre 1 (1), Vincze P. 1 / Császár (1), DiDiomete 1, Sándor-Székely / Csiszer, SILLÓ 1 (1), Vincze G. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 29–34.
Gól – emberelőnyből: 6/2, ill. 5/3
MESTERMÉRLEG
Tom Coolen:
– Négygólos előnyből nyerni kell. A Gyergyónak szerencséje is volt néhány megpattanó korong után, meg az utolsó öt percben két kiállítást is összehoztunk, és öt a három ellen játszhatott. Vár ránk egy szusszanásnyi szünet a következő mérkőzésünk előtt, jól jön, hogy lesz időnk az edzéseken rendbe rakni néhány dolgot.
Szilassy Zoltán: – Roppant dühös lettem volna, ha nem nyerünk, mert öt az öt elleni játékban mindvégig jobban teljesítettünk. A második harmadban parádésan kezdtünk, aztán fegyelmezetlen megmozdulásokkal túl sok emberelőnyt ajándékoztunk a csíkiaknak. Végül nagyon elfáradtak, ledolgoztuk őket a jégről.

Az erdélyi rangadón a listavezető Gyergyó hamar kétgólos hátrányba került, a 12. percben már 2–0 állt az eredményjelzőn – Részegh Tamás után Jevgenyij Szkacskov is betalált.

A két csapat közötti gólkülönbség a második harmad végén is maradt a kettő – bár a Csíkszereda hamar megduplázta előnyét, Sofron István kettős fórból szerzett gólja után Szkacskov másodszor is betalált – a hazaiak a felvonás utolsó másfél percében előbb Brance Orbán, majd Silló Alpár révén szépített – utóbbi góljánál a játékvezetők közreműködése is kellett… –, s így nyílt maradt az összecsapás a harmadik játékrészre is.

Sőt, miután Sebastien Sylvestre a harmad ötödik percében minimálisra csökkentette a hazaiak előnyét, várható volt, hogy izgalmas lesz a hátralévő időszak.

Csak hát arra a csíkszeredai Vakár Lajos Jégcsarnokban helyet foglaló közel kétezer drukker biztosan nem számított, hogy olyan izgalmak lesznek, amilyenek végül lettek. Merthogy egy gyors gólváltás után (5–4) az utolsó öt percben a vendégek négyszer is megzörgették a hazaiak hálóját – az öt perc alatt 2+2-ig jutó Bodó Chris a dudaszó pillanatában alakította ki a 8–5-ös vendéggyőzelmet jelentő végeredményt.

BUDAPEST JAHC–DVTK JEGESMEDVÉK 4–1 (1–0, 2–1, 1–0)
Budapest, Vasas Jégcentrum, 488 néző. Vezette: Máhr-Stumpf, Nagy Attila, Gottlibet, Dorner
BJA HC: KORNAKKER – Pozsgai, Tóth Gergely / K. Varga, Garát (1) / Gőz, Dóczi / Tóth P., Weidemann – Culigin (2), Galoha (1), DJUMICS 2 / Elo 1, VIIKILÄ 1 (1), Schlekmann (1) / Tóth R., Nagy Krisztián, McCormick / Molnár B., Ritter, Ravasz. Edző: Kangyal Balázs
DVTK: Voris – Kiss R., Vojtkó / Wehrs, Ilvessuo / Petko, SZIRÁNYI B. 1 – Galajda, Miskolczi (1), Mattyasovszky / Páterka, Razumnjak, Kulesov / Vas J., Blasko, Farkas M. / Károly, Trozsák, Ritó. Edző: Tokaji Viktor
Kapura lövések: 41–26.
Gól – emberelőnyből:
4/1, ill. 6/0
MESTERMÉRLEG
Kangyal Balázs:
– Tudvalévő, hogy az esetek kilencven százalékában találok valamit, amibe beleköthetek – ezúttal nem. Úgy hokiztunk, ahogy elterveztük, ahogyan kell. A második harmadban rövid ideig nehezen kezeltük, hogy a miskolciak stílust váltottak, de a hatvan percet tekintve egy rossz szavam sem lehet.
Tokaji Viktor: – Az elején tapogatózó játék zajlott a jégen, az első találatot egy szabálytalanság után kaptuk, amit a bírók nem vettek észre. Nem szoktam a játékvezetéssel foglalkozni, de ez érdekes felfogású volt, tragikus és kritikán aluli. De szerintem ebben talán a másik csapat edzője is egyetért velem.

A Budapest JAHC a a DVTK Jegesmedvéket fogadta, és a tabella alapján a nap rangadójának is nevezhettük volna az összecsapást, hiszen a második fogadta a negyediket. Az ex-MAC BJAHC hazai pályán, a DVTK pedig idegenben gyűjtött be eddig három vereséget, így előzetesen izgalmasnak ígérkezett a mérkőzés, más kérdés, hogy aztán a Vasas Jégcentrumban a Kangyal Balázs edzette fővárosiak simán bezsebelték a három pontot.

A második harmad elején már 3–0-ra vezettek, s ugyan Szirányi Bence a második harmadban még szépíteni tudott, a záró 20 percben Mirko Djumics második góljával beállította a 4–1-es végeredményt, így a BJAHC tapad a szintén három góllal nyerő Gyergyóra.

DEBRECENI EAC–DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK 6–5 (1–1, 2–3, 3–1)
Debrecen, 450 néző. Vezette: Varjú, Tóth R., Sipos, Vincze P. T.
DEAC: Gönczi L. (1) – Bogesics, ZALAMAJ 2 (1) / Bukor, Szoszunov / Molnár G., Vokla – Dalecky 1 (1), SPIRKO (5), Sági Martin 1 / Izacky 1, Novotny (1), Szmirnov 1 / Borbát, Kozma F., Molnár D. / Karda. Edző: György József
DAB: Kovács D. – Varga A. 1 (1), Lénárt / Brus (1), Vas Márk / Erdély B. Lammi / Pinczés O. – ÖDMAN (4), Szalma 1 (1), Somogyi B. 1 / Marosi, Niskanen (2), Valtola / Török, DÉZSI BENCE 2, Szabó Cs. / Stan, Tamás, Horváth Á. Edző: Niko Eronen
Kapura lövések: 32–38.
Gól – emberelőnyből:
3/1, ill. 5/1
MESTERMÉRLEG
Kecskeméti Áron (segédedző): – Hosszú ideje három sorral tudunk csak játszani, így elég kifacsartak a fiúk, talán emiatt kerültünk a meccs felénél négy-egyes hátrányba. Az időkérésünk után azonban teljesen megváltozott a játék képe, rengeteget lőttünk kapura, és nem talált, hanem szépen kidolgozott gólokat szereztünk.
Niko Eronen: – Harminc percig egészen jól játszottunk, kontrolláltuk a találkozót, vezettünk három góllal is, és akkor hirtelen megváltozott minden. A Debrecen második gólja után pánikba estünk, pontosan azt csináltuk, ami amatőrökre jellemző, nem pedig profikra. A végén ráadásul fegyelmezetlenek is voltunk, amiért rendre kisbüntetéseket kaptunk, és az emberhátrányos játékunk nem működött.

A nap negyedik meccse a székely rangadóhoz hasonló fordulatokban gazdag mérkőzést hozott a DEAC és a Dunaújvárosi Acélbikák között Debrecenben: az első harmadban még a hazaiak szereztek vezetést, amire a második harmad közepéig a három gólpasszt kiosztó Oliver Ödman vezérletével néggyel válaszoltak a vendégek.

Innentől kezdte aztán behúzták a kéziféket és egészen a meccs utolsó percéig már csak az „egyetemisták” szereztek gólt – ők viszont ötöt is. Még a második harmadban kettőt, a záró 20 percben pedig hármat. Alig egy perccel a vége előtt aztán jött Dézsi Bence találata – és Ödman negyedik asszisztja –, s ezzel alakult ki a 6–5-ös végeredmény. A hazaiaknál is akadt, aki négy gólpasszig jutott: Rastislav Spriko, míg Dmitri Zalamaj két gólt és két asszisztot jegyzett.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

M GY HGY HV V L–K Gk P
1. Gyergyói Hoki Klub 22 15 1 1 5 96–57 +39 48
2. Budapest Jégkorong Akadémia 21 14 2 1 4 91–47 +44 47
3. Corona Brasov 22 10 3 2 7 69–61 +8 38
4. DVTK Jegesmedvék 21 10 3 1 7 70–57 +13 37
5. Debreceni EAC 23 11 1 1 10 75–76 –1 36
6. FTC-Telekom 22 11 2 9 71–70 +1 35
7. Sport Club Csíkszereda 23 8 3 4 8 77–79 –2 34
8. Újpesti TE 23 6 2 2 13 70–87 –17 24
9. Dunaújvárosi Acélbikák 22 5 2 2 13 68–95 –27 21
10. FEHA19 21 2 1 2 16 41–99 –58 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik