Csapat, város és szurkoló egyaránt készen áll a rajtra

KAPOLCSI-SZABÓ BENCE (Chicago)KAPOLCSI-SZABÓ BENCE (Chicago)
Vágólapra másolva!
2023.04.06. 07:08
null
A rajtig már csak könnyített edzéseket végez a magyar női válogatott, amely készen áll a nagy megméretésre (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
Elkezdődik a női A-csoportos jégkorong-világbajnokság, amelyen a mieink immár Pat Cortinával a kispadon arra készülnek, hogy felülmúlják eddigi legjobb, nyolcadik helyezésüket, amelyet a tavalyi dániai vb-n értek el.


Nem sokon múlt – sem az, hogy e sorok írója a női elit-világbajnokságról a helyszínről tudósíthat, sem pedig az, hogy magyar újságírónak egyáltalán érdemes kiutaznia. Aki követi a válogatottunk körüli történéseket, minden bizonnyal emlékszik rá, milyen hihetetlen izgalmak között, az utolsó másodpercben dőlt el a csapat továbbjutása a negyeddöntőbe a tavalyi vb-n, ráadásul úgy, hogy a lányok éppen nem korcsolyával a lábukon és ütővel a kezükben küzdöttek a sikerért, hanem a torkukat sem kímélve biztatták a német csapatot, hogy legyőzze a házigazda Dániát, amely azzal a vereséggel ki is esett az elitből, a magyar csapat pedig továbbjutott a negyeddöntőbe, és ezzel története legjobb eredményét érte el.

Ahogy Tanja Eisenschmid magyar továbbjutást jelentő találatára nem volt érdemi befolyása Pat Cortina együttesének, úgy a tudósítónak sincs ráhatása, milyen időjárási körülmények között utazhat (ha egyáltalán…) otthonától több ezer kilométerre. Hiszen ha Chicagóban vihar van, a gépek nem szállnak fel, hiába dobták be a korongot a CAA-arénában, és vette kezdetét az elit-világbajnokság a Finnország–Franciaország (14–1) összecsapással.

„Ennyi embert még életemben nem láttam” – bukott ki egy meglepett utasból az O'Hare repülőtér várójában, és valóban, könnyen lehet, hogy az útlevél-ellenőrzésnél feltorlódott tömeg a 15 000 férőhelyes CAA Centre-t is megtöltötte volna, sőt, talán még egy kisebb szurkolói zónát is a csarnok mellett. Telt házra persze leginkább a hazaiak mérkőzésein lehet számítani, hiszen bár az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) népszerűségével nem vetekedhet a sportág női szakága, Kanadában mégiscsak a nemzet sportja a hoki. Az is közismert tény, hogy színvonalában egyik európai liga sem veheti fel a versenyt a tengerentúlival, így nekünk, magyaroknak is biztató lehet a világbajnokság előtt, hogy nyolc játékosunk az amerikai kontinensen edződik. A nívó mellett ez azért is fontos lehet, mert a kevesebb utazás miatt frissebben léphetnek jégre amerikai és kanadai légiósaink.

„Nekünk, akik Észak-Amerikában játszunk, könnyebben kezdődött a felkészülés, hiszen nem kellett az időeltolódás negatív hatásaival megküzdenünk, aminek nagyon örültem, de az utazás okozta nehézség azoknak a teljesítményére sem nyomta rá a bélyegét, akik Európából érkeztek”  – mondta lapunknak a válogatott csapatkapitánya, Garát-Gasparics Fanni.

Csapatunk a felkészülés jegyében vagy éppen azért, hogy kicsit kiszakadva belőle lazítson a kezdés előtt, kiment a Toronto Maple Leafs edzésére, és Garát-Gasparics Fanni váltott is néhány szót az NHL rájátszására készülő együttes kapitányával, John Tavaresszel.

A nagyobb méretért kattintson a képre!
A nagyobb méretért kattintson a képre!

„Sok siker kívántunk egymásnak, és John megígérte, hogy követni fogja a világbajnoki szereplésünket. Nagyszerű program volt, segített, hogy még motiváltabban készüljünk a vébé rajtjára”   – mondta a csapatkapitány.

A járattörléseket okozó zord időjárás is lecsillapodott, így Pat Cortina szövetségi kapitány elől is elhárult az utolsó akadály: már csapata mellett van a helyszínen, noha korántsem volt biztos, hogy így lesz, de erről bővebben keretes írásunkban olvashatnak.

Garát-Gasparics Fanninak (jobbra) nem kellett az időeltolódással megküzdenie, mert Észak-Amerikában játszik, így kipihenten várja a nyitányt (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
Garát-Gasparics Fanninak (jobbra) nem kellett az időeltolódással megküzdenie, mert Észak-Amerikában játszik, így kipihenten várja a nyitányt (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)

„Nagyon örülünk, hogy megérkezett, mert hihetetlenül bízunk benne. Az együtt elért sikerek táplálják a bizalmat, ugyanakkor Delaney Collinsszal is teljes értékű edzéseink voltak, nagyon jó vele is a kapcsolatunk, méltó helyettese Cortinának” – magyarázta a Metropolitan Riveters támadója.

Csütörtökön is lesz még egy tréning, amelyen a játékosok igyekeznek az eddig gyakorolt taktikai elemeket és figurákat csiszolni, hogy a magyar idő szerint péntek éjjel egy órakor kezdődő Franciaország elleni nyitányra minden a helyére kerüljön.

A válogatott kiment a Toronto Maple Leafs edzésére, ahol Garát-Gasparics Fanni John Tavaresszel is találkozott
A válogatott kiment a Toronto Maple Leafs edzésére, ahol Garát-Gasparics Fanni John Tavaresszel is találkozott
Következik: Franciaország
A mieink első ellenfele a világranglistán 12. Franciaország lesz, amely másodszor szerepel a világelitben. Legutóbb 2019-ben jártak ott (miután az utolsó, 10. helyen zártak négy éve, a mieink éppen az ő „helyükre” kerültek), s végül tavalyi divízió 1/A-vb után kerültek vissza. A 2019-es első elit-vb-s szereplés óta a szövetségi kapitányi teendőket ellátó Grégory Tarlé kulcsjátékosai közé tartozik Chloé Aurard és Estelle Duvin, akik a feljutást kiharcolva négy meccsen egyaránt nyolc pontot szereztek, és az A-csoport pontlistájának élén végeztek. Ők ketten már a négy évvel ezelőtti elit-vb-n is ott voltak a csapatban – gólt is szereztek a finnországi tornán, amit a kerettagok közül más nem mondhat el magáról. Éppen ez szólhat Pat Cortina csapata mellett. A mieink egyértelműen rutinosabbnak számítanak az elitben, ezért is tekinthetők a magyar idő szerint péntek éjjel egy órakor kezdődő mérkőzés esélyeseinek. Ráadásul a franciák 14–1-re elvesztették a finnek elleni első mérkőzésüket, így ha az esélyesebbnek tartott magyar válogatottól is kikapnak, gyakorlatilag két meccs után kiderülhet, hogy csak átszállójegyet váltottak az elitbe. (H. Á.)

„Már most is készen állunk a rajtra  – mondta a csapatkapitány szerdán délelőtt –, de a profi sportban nagyon fontos a formaidőzítés, így az a célunk, hogy a franciák elleni mérkőzés kezdetére legyünk a legjobb mentális és fizikai állapotban. Rövid, hétnapos felkészülésünk volt, de mivel év közben is voltak edzőmeccseink, amelyeken sokat tanultunk, elég volt ennyi idő. Az edzők és mi, játékosok is azért dolgozunk, hogy készen álljunk, a rajtig már csak könnyített edzéseink lesznek, aztán kezdődhet a tánc.”

A Toronto melletti Bramptonban már nagyon készülnek a világbajnokság kezdetére, különösen, mert a nyitó napon a hazai, kanadai válogatott is jégre lép. A jégkorong szeretete az egész várost áthatja, a sportág népszerűségével nem sok minden vetekedhet errefelé.

„Kanada a hoki őshazája, a környék, a hotelünk és a CAA Centre is méltó módon fel van díszítve, megadják a módját a világbajnokságnak. Már a felkészülési meccseinken is voltak magyar szurkolók, ami rengeteget jelentett, nagyon jólesett mindenkinek. Ez a jelenség amúgy is újdonság nekünk, hiszen két éve, Calgaryban a koronavírus miatt üres lelátók előtt játszottunk. Nagyon örülünk, hogy itt mi sem maradunk biztatás nélkül” – mondta Garát-Gasparics Fanni.

A csapat tehát készen áll, a város szintén, már csak arra kell figyelni, hogy a korongbedobásra mindenki százszázalékos legyen.

NŐI ELIT JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
2023. április 5.–április 17.
Kanada, Brampton

A MEZŐNY
A-CSOPORT:
Egyesült Államok, Kanada, Svájc, Csehország, Japán
B-CSOPORT: Finnország, Svédország, Magyarország, Németország, Franciaország

Lebonyolítás: a csoportkörben a csoportokban mindenki játszik mindenkivel. Az A-csoport tagjai mindannyian automatikusan negyeddöntősök, ahogy a B-csoport első három helyezettje is. A B-csoport utolsó két helyezettje kiesik. A negyeddöntőtől kiesés szakasszal folytatódik a torna.

A mérkőzések kezdési időpontjai magyar idő szerint értendők.

CSOPORTKÖR

A-CSOPORT
Április 5.
Egyesült Államok–Japán 7–1
Április 6.
1.00:
Kanada–Svájc
21.00: Japán–Csehország
Április 7.
17.00:
Svájc–Egyesült Államok
Április 8.
1.00:
Csehország–Kanada
Április 9.
1.00:
Japán–Kanada
21.00: Egyesült Államok–Csehország
Április 10.
21.00:
Svájc–Japán
Április 11.
1.00:
Kanada–Egyesült Államok
Április 12.
1.00:
Csehország–Svájc

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
M Gy HGy HV V LG–KG Gk P
1. Egyesült Államok 1
1
7–1 6
3
2. Kanada
3. Svájc
4. Csehország
5. Japán 1
1
1–7 –6 0
Mind az öt válogatott ott lesz a negyeddöntőben.

B-CSOPORT
Április 5.
Franciaország–Finnország 1–14
Április 6.
17.00: Németország–Svédország
Április 7.
1.00:
Franciaország–Magyarország – élőben az NSO-n!
21.00: Finnország–Németország
Április 8.
17.00:
Svédország–Magyarország – élőben az NSO-n!
Április 9.
17.00:
Finnország–Svédország
Április 10.
1.00:
Németország–Franciaország
17.00: Finnország–Magyarország – élőben az NSO-n!
Április 11.
17.00:
Németország–Magyarország – élőben az NSO-n!
21.00: Svédország–Franciaország

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
MGy
HGyHVVLG–KGGkP
1. Finnország 1 1 14–1 13 3
2. Svédország
3. Magyarország
4. Németország
5. Franciaország 1 1 1–14 –13 0
Az első három helyezett jut be a negyeddöntőbe.

A csoportküzdelmek során azonos pontszám esetén a következők döntenek: egymás ellen szerzett pontok, egymás elleni gólkülönbség, az egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok száma, az azonos pontszámmal végző csapatokon kívüli legjobb eredményt elérő csapat elleni mérkőzés eredménye, az azonos pontszámmal végző csapatokon kívüli második legjobb eredményt elérő csapat elleni mérkőzés eredménye, végül a torna előtti kiemelés.

A KIESÉSES SZAKASZ
NEGYEDDÖNTŐ
Időpontok:
Április 13.:
16.00,19.30, 23.00
Április 14.: 2.30
Párosítás: A/1–B3, A/2–B2, A3–B1, A/4–A5
A párosításokat és az időpontokat a csoportkörök után kapcsolják össze a szervezők. Az biztos, hogy az A/4–A/5 mérkőzés lesz a legelső, kivéve, ha Kanada itt érintett lenne. Ha nem érintett, akkor a harmadik mérkőzést játssza a házigazda. Az Egyesül Államok a második mérkőzésen lép jégre.

A negyeddöntők után a kiemelésük alapján újra sorba rendezik a csapatokat, s ez alapján alakul ki a további ágrajz

HELYOSZTÓK AZ 5-8. HELYÉRT
Április 14.:
21.00
Április 15.: 1.00

ELŐDÖNTŐ
Április 15.:
18.00, 22.00

HELYOSZTÓ AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
Április 16.:
15.00

BRONZMECCS
Április 16.:
21.00

DÖNTŐ
Április 17.:
1.00

A MAGYAR NŐI JÉGKORONG-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogáti Bianka (HKB), Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (DEAC JA)
Hátvédek: Baker Taylor (Montreal Force – Kanada), Faggyas Lilla (HKB), Kiss-Simon Franciska (HKB), Knee Sarah (KalPa – Finnország), Mayer Fruzsina (HKB), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (University of St. Thomas – Egyesült Államok), Tóth Enikő (BJA)
Csatárok: Dabasi Réka (Metropolitan Riveters – Egyesült Államok), Garát-Gasparics Fanni (Metropolitan Riveters – Egyesült Államok), Gondos Tamara (MAC Budapest), Horváth Imola (MAC Budapest), Huszák Alexandra (HKB), Jókai-Szilágyi Kinga (MAC Budapest), Kreisz Emma (Stanstead College – Kanada), Metzler Regina (OHA – Kanada), Pázmándi Zsófia (OHA – Kanada), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Míra (University of Maine – Egyesült Államok), Strobl Lara (HKB), Szamosfalvi Petra (HKB), Williams Hayley (Dinamo-Nyeva – Oroszország)
Tartalékok: Báhiczki-Tóth Boglárka (MAC Budapest), Koncz Boglárka (MAC Budapest), Mozolai Berta (BJA)
Szövetségi kapitány: Pat Cortina

Magyar idő szerint péntek hajnalban lép először jégre a csapat – remélhetőleg kijut a gólörömből a franciák elleni mérkőzésen (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Magyar idő szerint péntek hajnalban lép először jégre a csapat – remélhetőleg kijut a gólörömből a franciák elleni mérkőzésen (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik