Osztrák hokiliga: hosszabbításos győzelem után a Fehérvár előnyben a negyeddöntőben

DÉNES SZILÁRDDÉNES SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.03.03. 21:00
A fehérváriak nyerték meg az első mérkőzést (Fotó: Dömötör Csaba)
A Hydro Fehérvár AV19 házigazdaként hosszabbításban kerekedett az olasz HC Pustertal Wölfe fölé, ezzel szerzett előnyt az osztrák jégkorongliga negyeddöntőjének első mérkőzésén, vasárnap.

 

Az utolsó rájátszás kezdődött el az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban – remélhetőleg nem azért, mert a Hydro Fehérvár AV19 nem jut többet az osztrák bázisú ICEHL playoffjába, hanem mert a következő évadtól már az impozáns Alba Arénában várja ellenfeleit.

Ezúttal a Pustertal Wölfe érkezett negyeddöntőzni Székesfehérvárra. Az alapszakasz-nyolcadik, a rájátszásban hetedik kiemelt dél-tiroliak soraiban ott volt Alex Petan, aki az előző három évadot a Volánban töltötte, s közönségkedvenccé vált, nem csoda, hogy állva, vastapssal üdvözölték a hazai szurkolók – akik egyébként a szokásosnál is jobban kitettek magukért. A Raktár utcában rendre kiváló a hangulat, ezúttal rátettek egy lapáttal, s hatvan percen keresztül megállás nélkül olyan hangerővel buzdították kedvenceiket, hogy ha a csarnok parkolójából egy repülőgép szállt volna fel, egy lélek sem hallotta volna meg.

Petannak a neki járó üdvrivalgással be kellett érnie, más öröm nem jutott neki, mert a Fehérvár az első és a harmadik harmadban, majd a hosszabbításban is uralta a játékot és 3–2-re nyert.

A hazaiak vezetőedzője, Kiss Dávid a mérkőzés előtt finoman odaszúrt a Pustertal kapusainak, mondván, egyik sem fog egymaga meccset nyerni az olaszoknak, ennek megfelelően a Volán játékosai bátran próbálkoztak a kék vonalról, az első találatot is messziről szerezte Markus Phillips. Meg kell jegyezni, Jacob Smithre nem panaszkodhattak a vendégek, sorra nyelte el a korongokat, Hári Jánost ziccerben állította meg, de Tim Campbell és Carter Robertson is megcsengette a kapuvasat.

A bírók igyekeztek nem beleavatkozni a játékba – a passzivitásuk eredménye lett, hogy Guillaume Leclerc és Christian Kasastul öt-öt percért ledobta a kesztyűt. Ez még nem jelentett problémát, az már annál inkább, hogy, amikor emberelőnybe került a Pustertal a második harmadban kettőt is gólra váltott. Az elsővel mondjuk a pályán lévő Volán-mezőnyjátékosok a legkevésbé sem értettek egyet, mind a négyen már a játék közben emelték a kezüket, lest kiáltva – szabad szemmel igazuk volt, a videóbíró szerint nem. A másodikban aligha lehetett kivetnivelót találni: Wyatt Ege nullszögből varrta be a felső sarokba, klasszismegmozdulás volt.

A harmadik játékrészre ismét fordult a világ, a Fehérvár bőszen támadt az egyenlítésért, emberelőnyben rendezett tűzijáték mellett Nilsson Henrik-kapuvasat is feljegyezhettünk. Az áttörés öt perccel a vége előtt jött meg, miután nem minősült akadályozásnak, hogy a jégen fekvő Tim McGauley hátára ráült a védője, mintha lovacska lenne, a sértett pillanatokkal később – immár talpon – gólpasszt adott Campbell egyenlítő góljához.

A ráadásban Olivier Roy előtt szinte érintetlen maradt a jég, amikor először a hazai harmadba került a korong, Hári János egyből szöktette Anze Kuraltot, aki végigvitte és értékesítette a szólót, megszerezve az első győzelmet – remélhetőleg a négyből.

A párharc hétfőn folytatódik, szintén a Raktár utcában.

 

OSZTRÁK LIGA, RÁJÁTSZÁS
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
HYDRO FEHÉRVÁR AV19–PUSTERTAL WÖLFE 3–2 (1–0, 0–2, 1–0, 1–0) – hosszabbításban
Székesfehérvár, 2889 néző. V: Sternat (osztrák), Smetana (cseh), Gatol-Schafranek, Riecken (osztrákok)
FEHÉRVÁR: O. Roy – FOURNIER, T. Campbell 1 / Stipsicz, Nilsson H., Robertson, M. PHILLIPS 1 / Kiss R., Ambrus Cs. – Magosi B., Hári J. (1), KURALT 1 / Leclerc, Bartalis I., Mihály Ákos / Atkinson (2), McGauley (1), Leavens (1) / Ambrus G., Németh K., Terbócs. Edző: Kiss Dávid
PUSTERTAL: J. SMITH – Stanton, Messner / Kassatul, EGE 1 / Glira, Atwal / Althuber – Catenacci, Frycklund, Petan / Morley, Schofield, Akeson (1) / I. DeLuca, Sill 1, Mantinger / Öhler, Berger, Hasler. Edző: Kasper Vuorinen
Kapura lövések: 27–27. Emberelőny-kihasználás: 4/0, ill. 3/2
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Fehérvár javára
MESTERMÉRLEG
Kiss Dávid: – Pontosan az történt, amire számítottunk, öt az öt ellen kiválóan játszottunk, az ellenfél fórjátékával viszont meggyűlt a bajunk. Ahhoz képest, hogy egy hetet pihentünk, jól kezdtünk, gólt is lőttünk, helyzeteink is voltak. A második harmadban kicsit felültünk a Pustertal stílusának, szükségtelen kiállításokat szereztünk, amelyek megbosszulták magukat. Az emberelőnyös és -hátrányos játékunkat finomhangolnunk kell a hétfői meccsre.
Kasper Vuorinen: – Elégedett vagyok a játékunkkal, többségében jó döntéseket hoztunk a korong birtokában. A kulcspillanatokban nem voltunk elég határozottak, a Volán igen, nem véletlen végzett az alapszakaszban a második helyen. Nyakunkon a hétfői meccs, készen kell állnunk.

ICEHL, NEGYEDDÖNTŐ
Klagenfurt (1. kiemelt)–Vorarlberg (8.) 0–2 (az állás: 1–0 a Vorarlberg javára)
Salzburg (3.)–Linz (5.) 4–0 (á: 1–0 a Salzburg javára)
Bolzano (olasz, 4.)–Villach 5–2 (á: 1–0 a Bolzano javára)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik