Férfi jégkorong: Nagy Gergő 16 év után elköszönt a válogatottól

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.02.12. 14:09
Hetényi Zoltán és Nagy Gergő (Fotó: Török Attila)
Elköszönt a jégkorong-válogatottól Nagy Gergő, a Ferencváros játékosa.

A 34 éves hokis hétfőn a közösségi oldalán jelentette be, hogy többé nem lép pályára a nemzeti csapatban, amely a múlt héten nem jutott tovább a 2026-os téli olimpia utolsó kvalifikációs körébe a budapesti selejtezőből.

„Kilencévesen a Jókai utcában a ház udvarán, amikor gyakoroltam sötétedés után a kapura lövést, azt képzeltem, hogy felnőttválogatott leszek. Aztán pedig voltam olyan szerencsés, hogy az egykori példaképekkel lehettem egy csapatban a 2009-es Svájcban rendezett A-csoportos vb-n. A világbajnokságokon való részvételeimet szintén egy A-csoportos szerepléssel zárom – 2023, Tampere. Négy éven keresztül viselhettem a C betűt. Ennél nagyobb dolog nincsen egy csapatsportot űző sportoló pályafutásában, legalábbis én így fogtam fel, és rettenetesen büszke voltam erre” – írta a dunaújvárosi születésű csatár.

Nagy Gergő kifejtette, neki a mindent jelentette a meggypiros válogatott mez.

„134 alkalom. Nekem 134 libabőrös pillanat, ahogy felhúzom magamra a válogatott mezt. A győztes mérkőzések után minden alkalommal kirázott a hideg, ahogy megszólalt a Himnusz és énekelhettük a szurkolókkal. Fantasztikus utazás volt, köszönök mindent. A 2009-es, 2016-os és 2023-as A-csoportos vb-k olyan emlékek, amelyek minden áldozatot megértek, ahogy a 2022-es ljubljanai feljutás vagy a nottinghami olimpiai selejtezős továbbjutás is – sorolta a jégkorongozó. – Tizenhat év, akárcsak a mezszámom. Fura. De így kerek.”

Nagy Gergő szerepelt az NHL utáni legmagasabb amerikai jégkorong-bajnokságban, az American Hockey League-ben, a 2016-os világbajnokságon pedig gólt ütött a fehéroroszok elleni 5–2-es siker során Szentpéterváron. A válogatott akkor 1939 óta először győzött elit vb-n.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik