Jégkorong: Nincs közel az egyezség Erdéllyel és Bartalissal – Szélig

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.06.14. 09:03
null
Szélig Viktorék most is az A-tervvel kezdték, és már a Zs-tervnél járnak (Fotó: Pesti Tamás /Fejér Megyei Hírlap)
A Hydro Fehérvár AV19 általános igazgatója, Szélig Viktor a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, az előző évadénál jobban védekező csapatot építene, belátást engedett az átigazolások menetébe, és arra is kitért, miért nem tisztázódott még Erdély Csanád, Bartalis István és Andrew Sarauer jövője.

– Mi volt a fő szempont az újonnan érkező légiósok kiválasztásakor?
– Először is az, kit érdekeltünk egyáltalán – egyrészt ligaszinten az osztrák bázisú ICEHL, másrészt a Hydro Fehérvár AV19 mint klub. Ezenkívül vízválasztó, belefér-e a költségvetésünkbe a kiszemelt játékos. Ezután válogattunk azok közül, akik átmentek ezeken a rostákon – felelte a Nemzeti Sport kérdésére a Volán általános igazgatója, Szélig Viktor. – Gyorsan kellett intézkednünk, mert hipp-hopp elkapkodják az értékes játékosokat, főleg a tehetősebb klubok. Tudtuk, milyen típusú hokisokat keresünk – szeretnénk erősebb védelmet összeállítani, mint az előző évadé volt.

– Talán nem sértem meg, ha azt állítom, a 2022–2023-as évad légiósai nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Változtattak a kiválasztási folyamaton, más típusú, karakterű játékosokat kerestek?
– Egyáltalán nem találom bántónak a megállapítást, sajnos előfordul, hogy mellényúlunk, többet vártunk volna egy-egy érkezőtől. Azt kiemelném, nem gépekről beszélünk, hiába játszott valaki valahol eredményesen, nincs rá garancia, hogy nálunk megismétli. Ez a műfaj szépsége és rizikója egyben. Azzal rátapintott a lényegre, hogy az egyén karaktere kulcsfontosságú, hiszen a pályán nyújtott teljesítmény kicsit lutri, de a jellem, az edzhetőség, a nyitottság és a motiváció nem illan el.

– Mennyire tudják feltérképezni egy játékos mentalitását az átigazolás előtt?
– Mindig elbeszélgetünk a kiszemelttel, és igyekszünk minden beszerezhető referenciára – korábbi csapattársaktól, edzőktől – rátenni a kezünket. Így próbáljuk körbejárni a kérdést.

– Érkezett egy játékos a Volánba, akiről élménybeszámolóért nem kellett messzire menni: Josh Atkinson egy év után tér vissza Székesfehérvárra a német élvonalból. Nehéz volt visszacsábítani?
– Ahogyan említette, van saját tapasztalatunk vele, és neki is velünk. Élvezte az itt töltött időt, jó idényt futott a Volánban, ellentétben a német élvonallal – sérülések is hátráltatták az elmúlt egy esztendőben. Ezért nem okozott nagy gondot meggyőzni. Szerencsére Fehérváron túlnyomó többségükben jól érzik magukat a légiósok, és adott esetben nyitottak a visszatérésre.

– Alex Petan is három évadot töltött Magyarországon, ez idő alatt közönségkedvenccé nőtte ki magát. Mint ismert, a Pustertal Wölfénél folytatja pályafutását – lett volna valós esély a megtartására?
– Kiemelném, a publikumon kívül a vezetőség és a csapattársai is megkedvelték. Kanadai-olasz kettős állampolgár, és mivel három olasz csapat is szerepel az ICEHL-ben, mondhatjuk, még értékesebbé vált. Kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot – ő is átlépte már a harmincat, ilyen korba érve más a prioritás, s ezt tiszteletben tartom.

– Három magyar kulcsjátékos maradása sem biztos, mit árulhat el Erdély Csanád, Bartalis István és a honosított Andrew Sarauer helyzetéről?
– Beszélgetünk velük. Meglátjuk, mi az elképzelésük – az egy dolog, hogy mi megtartanánk mindhármukat, de a döntés nem csak rajtunk múlik. Kérdés, hogyan képzelik el a karrierjük folytatását. Értelemszerűen létrejön az együttműködés, ha az álláspontok találkoznak, viszont ha bizonytalan valamelyik fél, vagy bármi különbség van az elképzelések között, akkor nem. Erdély és Bartalis tárgyalása jelenleg utóbbi stádiumban van. Sarauer nem fiatal játékos, el kell döntenie, folytatja-e egyáltalán a jégen, vagy a pályán kívül kamatoztatná a tudását.

– Mennyire állnak közel a megállapodáshoz?
– Sarauerrel vagyunk a legközelebb, szívesen vállalna még egy idényt, aminek mi nagyon örülnénk, hiszen sokoldalú, hasznos és a szó minden értelmében profi játékos. Erdéllyel és Bartalissal kölcsönös az érdeklődés, de meglátjuk, hogyan döntenek. Nemrég még az elitvébén résztvevő válogatott támadókról beszélünk, nyilván ilyen esetben kíváncsiak, máshol érdekesek lehetnek-e, milyen lehetőségek nyílnak meg előttük.

– Kidolgoztak B-tervet arra az esetre, ha nem hosszabbítanak?
– Természetesen, házon belül is vannak fiatal játékosok, akiket érdemes megnézni, elbírnak-e a nagyobb szerepkörrel. Sajnos reális eshetőség, hogy nem tudunk megállapodni, és más irányba kell elindulnunk. Megesik az ilyesmi, mindig van egy A-terv már az évad közepétől, amikor a hosszabbítási tárgyalások elindulnak, majd nagyjából a Zs-tervnél kötünk ki, hiszen nem csak attól függ a helyzet alakulása, mi milyen együttest szeretnénk látni.

JÖTTEK-MENTEK A FEHÉRVÁR AV19-NÉL A 2023–2024-ES ÉVAD ELŐTT
Távozott:  Dobmayer Dominik, Cody Donaghey, Brett Findlay (Slovan Bratislava, Extraliga), Horváth Milán (Briancon, Ligue Magnus), Alex Petan (Pustertal Wölfe, ICEHL), Rétfalvi Kristóf, Szabó Dániel
Maradt: Ambrus Csongor, Ambrus Gergő, Tim Campbell, Gleason Fournier, Hári János, Horváth Dominik, Anze Kuralt, Guillaume Leclerc, Magosi Bálint, Mihály Ákos, Németh Kristóf, Henrik Nilsson, Olivier Roy, Stipsicz Bence, Terbócs István, Vértes Nátán, Vokla Roland
Érkezett: Josh Atkinson (Bietigheim Steelers, DEL), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pascal Laberge (Kansas City Mavericks, ECHL), Daniel Leavens (Innsbruck Haie, ICEHL), Tim McGauley (Kassel Huskies, DEL2), Markus Phillips (Ässät, Liiga)



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik