A németektől is kapott egy hetest a tartalékosan felálló magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2023.05.21. 15:13
A finn-lett közös rendezésű elit jégkorong-világbajnokság csoportküzdelmeinek utolsó előtti fordulójában a magyar válogatott 7–2-re kikapott Németországtól, így a bennmaradás sorsa – a várakozásoknak megfelelően – az utolsó, hétfői, Ausztria elleni mérkőzésen dől majd el.

JÉGKORONG
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG
6. FORDULÓ
A-CSOPORT (Tampere)
Németország–Magyarország 7–2 (1–0, 3–0, 3–2)
Tampere, Nokia Arena, 7633 néző V.: Heikkinen (lett), Hribik (cseh), Constantineau (francia), Nothegger (osztrák).
NÉMETORSZÁG:
Niederberger – M. Müller, Seider 1 / J. Müller 1, WISSMANN (3) / Szuber, Gawanke / Wagner – PETERKA 1 (3), Kahun 1, TIFFELS (2) / Soramies (1), STURM 2, Ehl (1) / Noebels (1), Weiderer, Kastner / Varejcka, Tuomie (1), Stachowiak 1 / Schutz (1). Szövetségi kapitány: Harold Kreis
MAGYARORSZÁG: Horváth Dominik – Garát, Pozsgai / Kiss R., Horváth M. / Szabó B., Hadobás / Stipsicz (1), FEJES 1 – Kóger D., Nagy G., Csányi / Vincze P. (1), Papp K. (1), TERBÓCS 1 / Erdély Cs., Bartalis I., Sofron / Szirányi, Sebők (1), Galló. Szövetségi kapitány: Kevin Constantine
G: Stachowiak (07:58, Schutz, Tuomie, 1–0), Seider (35:04, Tiffels, Peterka, 2–0), Sturm (36:12, Soramies, Ehl, 3–0), Sturm (37:55, Noebels, Wissmann – emberelőny, 4–0), Peterka (42:39, Tiffels, Wissmann, 5–0), Terbócs (46:11, Vincze P., Papp K., 5–1), Fejes (48:13, Stipsicz, Sebők, 5–2), Kahun (50:06, Peterka, 6–2), J. Müller (58:38, Wissmann, Peterka, 7–2). Gól – emberelőnyből: 3/1, ill. 3/0. Fegyelmi büntetések: végleges kiállítás (Maksymilian Szuber)

ÖSSZEFOGLALÓ

LESÚJTÓ HÍRREL INDULT a mieink vasárnapja Finnországban az elit-világbajnokságon: Nagy Krisztián balszerencsésen esett a finnek elleni pénteki meccs utolsó perceiben (amikor már rég eldőlt a mérkőzés), és beszakadt a hajlítóizma. Ennek nem is annyira a németek ellen láthatta kárát nemzeti csapatunk, sokkal inkább hiányzik a hétfői, mindent eldöntő, osztrákok elleni mérkőzésen az ő alázatos, rendíthetetlen munkája a negyedik sorból.

A helyére egy ismerős arcot, a szövetségi kapitányhoz hasonlóan klubszíntéren fehérvári Németh Kristófot hívták be a megüresedő helyre, ő viszont csupán a vasárnapi, németekkel játszott, 7–2-re elveszített meccs után érkezett meg Tamperébe. Ennek is „köszönhető” anomália, hogy a pihenőt kapó Hári János helyére csak Szirányi Bence ugorhatott be, tehát az egyik magyar sor három védőből és két csatárból állt. Ráadásul a sorrendet is megkavarta a szövetségi kapitány, Kevin Constantine, az eddigi negyedik helyet cserélt az elsővel, a második a harmadikkal, de egy-egy embert is átpakolt jobbról balra az amerikai szakember, a vasak közé pedig Horváth Dominikot küldte be.

A sugallt üzenet egyértelműbb nem is lehetne. „Erre a mérkőzésre, de leginkább az eredményére teszünk magasról.” Szerencsére ez nem azt jelentette, hogy már a kezdő buli előtt bedobták volna a törülközőt a mieink, még ha a végeredmény másra is enged következtetni.

Bár a német kapuban akadt dolga Mathias Niederbergernek is az első percekben, Horváth Dominikot jobban próbára tették a vehemensen a mieinknek eső németek, egy kontratámadás végén a Fehérvár 22 éves kapusa az első kísérletet még hárította, a kipattanónál már nem sok esélye maradt, Wojciech Stachowiak megszerezte a vezetést a hazaiként feltüntetett, mégis fehérben játszó együttesnek. Az első játékrész vége előtt másfél másodperccel Galló Vilmos és az NHL-ben játszó Moritz Seider akaszkodott össze, majd eljárt mindkettő keze, páros kiállítás lett a vége. Mivel hamar érkezett a dudaszó, a büntetőpadról az öltözőbe menet még intéztek néhány keresetlen szót egymáshoz, a gesztusokból kiindulva nem Goethétől idéztek…

Kisvártatva Csányi Karolba szállt bele Maksymilian Szuber, elképzelhetik, mit állt ki a magyar támadó, miután egy kilencvenkilós hokis teljes lendületből könyökkel érkezett meg az arcába. Szuber gyors videózás után természetesen megkapta „jól megérdemelt” végleges kiállítását, Csányi arcát pedig a következő ötpercnyi emberelőny elején varrták össze.

Sokkal jobb lehetőséget kívánni sem lehet az egyenlítésre, mint ami válogatottunk ölébe csöppent, hiszen pillanatokkal később Seider ismét elvesztette a fonalat, és ippont dobott Sofron Istvánon, kettős emberhátrányba sodorva csapatát. A sértett Sofron hamarosan saját kezűleg büntetett – azaz büntetett volna, ha gyönyörű gólja előtt az átlagosnál szigorúbb játékvezető nem látta volna szabálytalannak Bartalis Istvánt, akit ki is küldött botfogásért. A magyar lendület megtört, és a hosszas fórban a mieink éppen olyan hatékonyságról tettek tanúbizonyságot, mint az eddigiekben: nullaszázalékosról.

Ellenben az addig antihős Seider meglőtte a második német gólt, lényegében üres kapura, miután Horváth Dominik elvetődött Frederik Tiffels passz előtti lövőcselére. Összezavarodtak a mieink, 18 másodperccel később Nico Sturm senkitől sem zavartatva érkezett egy kipattanóra, és elhúzta tehetetlen kapusunk mellett. Ha ez nem lett volna elég, Sturm két és fél perc múlva emberelőnyből is eredményes volt. A háromperces rövidzárlat pedig gyakorlatilag el is döntötte a meccset.

A záró harmad is német találattal indult, amire két magyar felelet érkezett, előbb Terbócs volt eredményes (világbajnokságon először), majd Fejes Nándor idézte meg a tavalyi ljubljanai divízió 1/A-n szerzett gólját – ezúttal nem a válogatott, csak saját elsőjét –, a rövid felsőbe bombázott. Anémetek viszont a visszakapaszkodás gondolatát is csírájában elfojtották, még kettőt ütöttek, s kényelmesen nyertek a végére némileg beletörődő mieink ellen.

A feladat tehát adva van: az újabb hét kapott góllal záruló mérkőzésen túllépni, és hétfőn méltó fináléval, reményeink szerint győzelemmel zárni az elitvébét – hogy aztán a magyar válogatott a jövő évi prágai, ostravai közös rendezésűre készülhessen.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Egyesült Államok5521–5+1615
2. Svédország54119–2+1714
3. Finnország641121–14+713
4. Németország63322–16+69
5. Dánia521217–15+28
6. Franciaország512210–17–74
7. Magyarország6159–33–242
8. Ausztria6157–24–171

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük olvasóink figyelmét. Hamarosan jövünk a bővebb helyszíni összefoglalóval, nyilatkozatokkal, valamint holnap az Ausztria elleni mérkőzéssel. Egy dolog biztos: ha holnap nyerünk, ez a mai meccs nem számít.

A mieink legjobbja Fejes Nándor lett, Kovács Zoltántól veszi át a díjat. A németeknél Nico Sturm a díjazott.

A kapura lövés 9–9 lett ebben a harmadban.

III. HARMAD

20. perc: Vége, a németek meggyőző játékkal nyertek a tartalékosan felálló, ám a meccs nagy részében jól játszó magyar válogatott ellen.

19. perc: Ma is megkapjuk a hetet... A jobbon egy palánk melletti tusakodás után Wissmann játszott keresztbe Jonas Müller elé , ő meg nem vacakolt sokat és bezúdította a kapuba a hetedik német gólt, 7–1.

18. perc: Szirányi került helyzetbe a jobb oldalon egészen közel a kapuhoz, de nem tudta eltenni a pakkot a kapus hóna alatt.

17. perc: Kastner kínálta meg balról Horváthot, védett.

16. perc: Ebben a harmadban eddig 7–6-ra visszük a kapura lövéseket.

15. perc: SEBŐŐŐK! Ziccerben léphet ki, de Niederberger mamutjáról felpattan a korong a kapu tetejére, onnan meg Sieder elpiszkálja. De nagy lehetőség volt ez....

14. perc: „Tämän päivän virallinen katsojamäärä on 4821 henkilöä” – jelenti a Nokia Arena hangos bemondója a hivatalos nézőszámot.

13. perc: Horváth Dominikot alaposan megdolgoztatják a németek, Ehl lövésével szemben állja a sarat. Pontosabban jeget.

11. perc: Kahun még nem lőtt gólt. Eddig. Peterka szerzett korongot, megindult, középre tette a támadóban érkező Kahunnak, ő pedig kissé balról kilövi a hosszú alsót. 6–2.

9. perc: GÓÓÓÓÓÓL!!! Sebők passza balról Stipsiczet találja a kéknél, aki kiteszi jobbra Fejesnek, ő meg némi gondolkodás után kíméletlenül felvarrja a rövid felsőbe! 5–2!

8. perc: Egy kapu mögül visszacsorgót Stipsicz tett rá, Niederberger botossal védett.

7. perc: GÓÓÓÓÓÓL!!! Szép támadás végén Vincze balról jól tette Papphoz, akinek bepasszát Terbócs finom mozdulattal lőtte át Niederberger lábai között, s ugyan a korong lelassult, de átcsúszott a gólvonalon, 5–1!

6. perc: Noebels ártalmatlan keresztpasszát Horváth Dominik a bárdjával majdnem behúzza a kapujába... Na, még csak ez kellett volna...

5. perc: Újabb német lövést kell Horváthnak védeni. Megoldja.

3. perc: Puff, öt. Peterka húzott el a balon, majd szinte az alapvonaltól fellőtte Horváth Dominik füle mellé a rövidre, 5–0.

2. perc: Hopp, egy német védő fenékre huppan a kékvonalban, kicsúszik a korong. Aztán megtorlatlan marad egy német kampózás...

1. perc: Folytatjuk.

A középső játékrészben a németek 9–3-ra vitték a kapura lövést.

II. HARMAD

20. perc: Vége a harmadnak, sokáig nagyon jól nézett ki a mieink játéka, aztán a németek 18 másodperc alatt megbosszulták kihasználatlanul hagyott ötperces előnyt, majd a negyedik góljukkal gyakorlatilagle is zárták a mérkőzést.

19. perc: Erdély léphetett ki ziccerben ám két védő is beérte, így nem tudott lőni.

18. perc: Sturm dupláz... Gyors járatás végén Noebels teszi a kapu előtti Sturmnak a pakkot, aki kapásból bepattintja a kapuba, Horváth Dominik még beleért, de hárítani nem tudott, 4–0.

17. perc: Felállnak a németek, járatják a korongot, aztán Seider lövését hárítja Horváth D.

16. perc: Gallót szórják ki két percre...

16. perc: Ott a harmadik... Soramies lövése lejön Horváth Dominikról, Sturm pedig nem vacakol a lecsorgóval, 3–0

16. perc: Elváltottuk magunkat védekezésben, kettő, oda... Zavarták Horváthot a kapu előtt, a korong kikerült Sieder elé, aki pedig nem hibázta el az üres kaput, 2–0

14. perc: Szép támadás végén Galló egy jó csel után lőtt középről, de Niederberger védett.

12. perc: Wagner lőtt passza a kékről indulva megtalálta a hosszúnál érkező Stachowiakot, akinek kapáslövése mellé ment.

11. perc: Letelt az öt perces kiállítás is. És rögtön Horváthnak kell védenie Noebels közeli próbálkozását.

10. perc: Tiffels lövését védi Horváth.Bartalis visszatért, ismét előnyben még egy percig.

9. perc: Seider visszajött, most 4 a 4 ellen...

8. perc: 4 a 3 ellen folytatjuk...

8. perc: Sofron óriási gólt lő, de nem adják meg... Botfogásért kiküldik Bartalist. Nagyon könnyű síppal befújt ítélet volt.

8. perc: Fejes hátsó keresztpassza után Nagy Gergő lőtt, Niederberger védett..

7. perc: Sőt!! Két percig 5 a 3 ellen mehetünk, Seidert is kiküldik: hátulról ütközte le Sofront.

7. perc: Végleges! És öt perc emberelőny!

7. perc: Szuber ütközését videózzák, fejre irányuló ütközés, könyökkel. Ráadásul Csányi feje vérzik is...Kiállítás lesz, a kérdés, hogy mennyi... Alapból 2+2 kéne legyen...

7. perc: Csányi kapott egy nagy ütközést a palánk mellett Szubertől, a korong így Kóger elé került, akinek óriási passza után Nagy Gergő léphetett ki ziccerben, viszont Niederberger védte.

6. perc: Peterka lökete pattan fel a védőhálóba a blokkról.

4. perc: Újabb eladott korong után megint Ehl lő, de ismét véd Horváth. Aztán Bartalis szerzett korongot a balon, de Erdély a túlszélen becsúszott lesre.

3. perc: Tilosra ütik a németek.

2. perc: Stipsicz szépen elhozza a korongot a sarokból, aztán eladja a kapu mögött, Noebels kétszer is próbálkozhatott, de Horváth a helyén volt.

1. perc: Bartalis és Erdély lövését is blokkolják a német bekkek.

1. perc: A kezdőbulinál a németeké a korong. 4 a 4 ellen megy a játék a páros miatt, Ehl közelijét fogja Horváth másodjára.

A hivatalos kapura lövési statisztika szerint a németek 15 alkalommal próbálkoztak, a mieink négyszer.

I. HARMAD

20. perc: Vége a harmadnak. Az összekutyult és tartalékos összeállítás ellenére a mutatott teljesítményünkre nem lehet panasz.

20. perc: Egy másodperccel a vége előtt Galló és Seider egymásra akadnak és pofozkodnak. Páros kiállítás.

19. perc: Papp bátran bemegy három ember közé majd lő középről, ám a blokkoló német ütőjével együtt elszáll a korong is a kapu mellé.

17. perc: Pozsgai előbb kioszt egy nagy bodicseket, aztán megszerzi a korongot és a végén jól is indít. Hasznos mezőnymunka.

15. perc: Jaj... Csúnya korongeladás után Peterkához kerül a korong közvetlenül Horváth D. előtt, ám a kapusunk óriási bravúrral védi a ziccert! Ez viszont nem volt ügyes. Se jó.

14. perc: Galló zavarta meg Wagnert a saját kapusa előtt, el is piszkálta előle a pakkot, de lőni már nem tudott, mert a kapus rátenyerelt. Ez jó volt, ügyes volt Gallótól!

12. perc: Megint nagyot védett Horváth Dominik, Kahun szúrta rá a kapu mögül visszatett korongot.

11. perc: Galló szerzett korongot középen, a kezdőkörben, majd balra haladva betört a támadóba, aztán lőtt, Niederberger kiejtette, éppen Szirányi elé, de a kényszercsatárunk nem tudta bekotorni...

10. perc: Megint Stachowiak tüzelt, de most nem jött ki a korong Horváthról.

8. perc:Toumie csúszott be lesre.

6. perc: Vezetnek a németek... Schutz szerzett korongot Horváth Milánnal szemben, majd betört a támadóharmadba a jobb oldalon, s lőtt, Horváth Dominik nagyot védett mamuttal, ám a kipattanó éppen a balon érkező Stachowiak elé került, aki nem is hibázott, 1–0!

4. perc: Gawanke távoli lövését védte Horváth.

3. perc: Kaotikus jelentek a magyar kapu előtt, egy német lövés után Horváth Dominik alá került a korong, ám a zebrák még megjátszhatónak ítélték, így jó 10 másodpercig ment a tusakodás a földön fekvő kapusunk körül, mire sikerült eltakarítani.

2. perc: Fejes is nagy helyzetben! Szirányi passza után Galló trükkös átadása után lő, a német kapus megint lábbal véd. Aztán elmozdul a kapu...

1. perc: A németeké a buli. Terbócsé az első nagy helyzet, szólóval szépen elmegy Soramies mellett, majd lő is közelről, Niederberger véd lábbal...

Ilyen
Ilyen "magyarszékelylengyel" közös zászlóval buzdít ma a magyar tábor (Fotó: Pozsonyi Szilárd)

A mieink piros mezben, a németek fehérben játszanak majd.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a találkozó!

ÉRDEKESSÉGEK, ELŐZMÉNYEK

A legfontosabb hír – sajnos –, hogy a finnek elleni meccsen egy lövést a térdével, combjával blokkoló Nagy Krisztián nem tudja vállalni a játékot, így Kevin Constantine úgy döntött, hogy a Fehérvár AV 19 csatárát, a 21 éves Németh Kristófot hívja be helyette a keretbe, ő viszont ma még nem játszhat.Bővebben itt.

A szövetségi kapitány döntése értelmében nem játszik ma Hári János sem, neki nincs gondja,egészséges, ám pihenőt kapott. Így viszont alaposan felforgatott sorokkal lépünk ma jégre, talán nem túlzás leírni: tartalékolunk az osztrákok elleni találkozóra, amely a bent maradásról dönt.

A tartalékos összeállítás ellenére azért rögzítsük a tényt: ha most sikerülne rendes játékidőben nyerni, akkor biztosan bennmarad az elitben a magyar válogatott.

Szintén rögzítendő tény: a mieink csoportjából az Egyesült Államok, Svédország és Finnország már továbbjutott az egy kiadó helyért Dánia és Németország vetekszik egymással.

A kis matematikusok körének kedvéért jelezzük: papíron még továbbjuthatunk, ám ehhez úgy kéne a hátralévő két meccsünket rendes játékidőben megnyerni plusz 24-es gólkülönbséggel, hogy közben a dánok, és a németek vagy a franciák is pont nyolc ponttal zárjanak...Ez azért alighanem minden idők legnagyobb Braduryje lenne...(Steven Bradbury ausztrál rövidpályás gyorskoris a 2002-es olimpián úgy nyert 1000 méteren, hogy a döntőben végig az utolsó, ötödik helyen haladt, aztán az utolsó kör utolsó kanyarjában a másik négy kiütötte egymást. Ráadásul már a döntőbe is úgy került, hogy az elődöntőben kiestek előle...)

ELLENFÉLNÉZŐ: NÉMETORSZÁG

Az előző vb-n a legjobb nyolc közé jutott a német válogatott, és ezúttal is ez a minimális célja. Akárcsak a mieink, a németek is pihenőnapot tartottak a vasárnapi összecsapás előtt, így – amennyire ez a sűrű világbajnoki programban lehetséges – mindkét csapat pihenten várhatja a találkozót.

Németország öt mérkőzést követően ötödik a csoportban, de a hátralévő két meccsét nála papíron gyengébb ellenfelekkel, Magyarországgal és Franciaországgal vívja, és ha mindkettőt megnyeri, könnyedén megelőzheti Dániát, amely Svéd- és Finnország ellen zárja a csoportküzdelmeket. Bár az egyik legnagyobb német sztár, a mostani NHL-idényben az Edmonton Oilers színeiben 128 pontig jutó Leon Draisaitl nem tart a csapattal, mégsem lesz egyszerű dolga Kevin Constantine legénységének, hogy meghiúsítsa vagy legalább elodázza a német továbbjutást.

A mieink vasárnapi ellenfelének keretében még így is olyan klasszisok kaptak helyet, mint például a világbajnokságon holtversenyben legeredményesebb német, a négy ponttal álló, Stanley-kupa-győztes Nico Sturm. A védelme sem gyengébb a német együttesnek, ott játszik például Moritz Seider, aki az előző idényben a legjobb NHL-újoncnak járó díjat, a Calder-trófeát is megnyerte.

A VB MAI TOVÁBBI PROGRAMJA
A-CSOPORT (Tampere)

19.20: Egyesült Államok–Franciaország (Tv: Sport2)
B-CSOPORT (Riga)
15.20:
Szlovénia–Szlovákia
19.20: Csehország–Svájc

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA

MGYHGYHVVL-KGKP
1. Egyesült Államok5521–5+1615
2. Svédország54119–2+1714
3. Finnország641121–14+713
4. Dánia521217–15+28
5. Németország52315–14+16
6. Franciaország512210–17–74
7. Magyarország5147–26–192
8. Ausztria6157–24–171
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik