Női jégkorong-vb: több száz magyar szurkoló várható a lelátókra Kanadában

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.04.03. 10:46
null
Balla Sándor elmondta, nagy lázban ég a Kanadában élő magyar közösség (Fotó: HEPA Regional Office Canada)
Balla Sándort, a Magyar–Kanadai Kereskedelmi Kamara elnökét kérdeztük azzal kapcsolatban, hogyan várja a nagyjából 170 000-es magyar közösség a bramptoni női jégkorong-világbajnokságot, amelyen a mieink is érdekeltek.

 

Alig néhány nap múlva, április 5-én szerdán kezdetét veszi a női jégkorongozók elitvilágbajnoksága, amelyen egymás után harmadszor a magyar válogatott is szerepel. A verseny helyszíne ezúttal a Toronto melletti Brampton lesz, melynek közelében nagyjából 170 000 fős magyar közösség él. Ha ennyi szurkoló azért nem is várható a lelátókra, annyi bizonyos, Garát-Gasparics Fanniék mérkőzésein hallatszik majd a „Ria, ria, Hungária!”.

„Nagy lázban ég a környék magyar közössége, hiszen nem mindennapos dolog, hogy a férfi vagy női jégkorong-válogatott Kanadában lép jégre” – mondta lapunknak Balla Sándor, a Magyar-Kanadai Kereskedelmi Kamara elnöke. – „Nagyjából hetven szervezet tartozik hozzánk, és velük együtt közösen szervezzük, hogy minél többen ki tudjanak látogatni a CAA Centre-be, a magyar lányok mérkőzéseire. Szeretnénk, ha mi, szurkolók valóban a csapat hatodik játékosa lehetnénk a jégen. Reméljük, hogy meccsenként több száz magyar ül majd a lelátókon.”

A Kanadában élő magyarok szorosan összetartó közösséget alkotnak, amelyben az anyaországból érkező ösztöndíjasok és a sport egyaránt nagy szerepet játszanak.

„Magam is nagy sportrajongó vagyok, szeretem a labdarúgást és a jégkorongot is, három magyarok alapította focicsapat is van a környéken, amelyek különböző ligákban játszanak, de ahogy mondani szokták, Kanadában a gyermekek korcsolyával a lábukon születnek, és ez egyre inkább igaz a magyar származású gyerekekre is, hiszen itt ez a nemzet legnépszerűbb sportja” – tette hozzá Balla Sándor.

Abban, hogy a magyar válogatott meg tudja ismételni a tavalyi világbajnokságon véghez vitt bravúrját, a negyeddöntőbe jutást, kétségkívül nagy szerepe lehet a lelátóról érkező buzdításnak.

„Régóta azon dolgozunk, hogy minél több magyar drukker élőben nézhesse a női jégkorong-válogatottat a vébén, azt szeretnénk, ha a miénk lenne a hazaiaké után a második legnagyobb szurkolótábor. Még idősek otthonából is szervezünk túrát a mérkőzésekre” – zárta gondolatait Balla.

Balla Sándor a Sportrádiónak is adott interjút a világbajnoksággal, és az azt érintő tervekkel kapcsolatban(azt a beszélgetést IDE kattintva lehet meghallgatni), amelyben többek között arról is beszélt, mennyire felemelő érzés volt magyarnak lenni Kanadában akkor, amikor magyar zászlót lengetve a magyar válogatottat várták a repülőtéren.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik