A Csíkszereda életben tartotta aranyálmait

Vágólapra másolva!
2013.03.20. 21:28
null
Elmaradt a bajnokavatás Dunaújvárosban: a Csíkszereda legyőzte a Dab.Doclert (Fotó: Mirkó István)
A jégkorong Mol Liga egyik fél negyedik győzelméig tartó döntőjében a Csíkszereda hosszabbítás után 2–1-es győzelmet aratott a Dab.Docler otthonában, így összesítésben 3–2-re szépített a párharcban.

ELŐZMÉNYEK

A finálé első mérkőzésén a Dab.Docler hazai pályán 2–0-s győzelmet aratott a Csíkszereda ellen, ám a második – szintén dunaújvárosi találkozón – a romániai együttes visszavágott, és 3–1-re nyert. A harmadik és a negyedik, immáron Csíkszeredában sorra kerülő összecsapásokon az újvárosiak mindkét alkalommal hosszabbítás után nyertek. Előbb 4–3-ra, majd 3–2-re, így a mai, Dunaújvárosban rendezett mérkőzést annak tudatában várhatták, hogy ha győznek, megvédik címüket a Mol Ligában.

Dunaújvárosi oldalon Somogyi Balázs felépült sérüléséből, míg a Csíkszeredánál Bíró Ottó után Molnár Szabolcs is harcképtelenné vált, így mindketten kihagyni kényszerültek a mai összecsapást.

A MÉRKŐZÉS

A találkozó első harmadában a Dunaújváros lényegesen veszélyesebben jégkorongozott, mint romániai ellenfele. A hazaiak már az első percben emberelőnybe kerültek, és kapujuk elé is szegezték a csíkszeredaiakat, ám ekkor még nem eredményeztek gólt az újvárosi próbálkozások. A folytatásban sem változott a játék képe, Stephan Lundh együttese offenzíven játszott, Stanislav Kozuch kapusnak többször is résen kellett lennie, hogy megakadályozza a hazai gólt. Ez a 13. percig sikerült. Ekkor Flinta Botond István felpasszolt korongjába Gröschl Tamás a korcsolyájával beleért, a lecsorgó pakkot pedig a középen érkező Vaszjunyin Artyom senkitől sem zavartatva a vendégek kapusának lábai között lőtte a kapuba, 1–0. De nem múlt el az első harmad csíkszeredai helyzet nélkül. Az addig távoli kísérletekkel veszélyeztető vendégek a játékrész végén emberelőnybe kerültek, amely során tűzijátékot rendeztek Peter Sevela kapuja előtt, ám gólig nem jutottak el, így az első harmadot követően megérdemelt dunaújvárosi előnnyel vonulhattak pihenőre a felek.

A második harmad első öt perce kísértetiesen hasonlított az elsőben látottakra: a piros-fehérek támadtak, helyzeteik voltak, a Csíkszereda pedig gyors ellentámadásokkal igyekezett meglepni Galaniszékat. A 25. percben az addigi legszebb vendégtámadás végén Becze Tihamér lövését hárította Sevela. Ezek után azonban megváltozott a játék képe. A csíkszeredaiak léptek fel kezdeményezőbben, a játék a meccs ezen periódusában főképp az Acélbikák harmadában folyt. A 28. percben Nagy István lövését hárította a hazaiak szlovák kapusa, a 31. percben azonban már nem volt menekvés. Jan Fadrny a jobb oldalról lőtte keresztbe a korongot, a kapu előtt érkező Bors Huba Ferenc pedig könnyedén emelt a hálóba, 1–1. A második harmad legnagyobb dunaújvárosi helyzetére egészen a játékrész végéig kellett várni, amikor a kaputól mintegy három méterre tartózkodó Robert Sabados előtt adódott lehetőség a gólszerzésre, ám nem tudott élni vele, így maradt az 1–1. Izgalmas végjátékra volt kilátás.

A harmadik harmad elején érzékelhető volt a hatalmas tét: nagy iram, de kevés helyzet jellemezte a játékot, ám a harmad közepét „megnyomta" a Dunaújváros. A 47. percben Jozef Michalik parádés szólóját követően Azari Zsolt lőhetett tiszta helyzetből, akinek a próbálkozása centikkel kerülte el Kozuch kapuját. Két perccel később Galanisz Nikandrosz verekedte át magát két emberen, majd lekészítette a korongot Pavuk Attilának, ám az ő lövését is hárította a Csíkszereda kapusa.

A hajrában mindkét csapat törekedett a győztes gól megszerzésére, így élvezhető utolsó perceket láthattak a mérkőzésre kilátogató szurkolók. Az 54. percben Moldovan ziccerét hárította Sevela, egy percre rá Szappanos lőtt mellé a kapu torkából. Ezt követően a csíkszeredaiak előtt adódtak kisebb, majd nagyobb lehetőségek – tíz másodperccel a vége előtt Goga próbálkozásába valósággal belevetődött a hazaiak kapusa –, ám újabb gól már nem született, következhetett a hosszabbítás, amely során már négy a négy ellen játszottak a felek.

A ráadás első három percében a csíkszeredaiak könnyedén eldönthették volna a meccset, ám mindhárom hatalmas helyzetük kimaradt, köztük egy kapuvassal. A 67. percben kettő az egyben léphettek ki a vendéglátók, amelynek során Jan Fadrny szabálytalanul állította meg Galaniszt, így két percre kiállították a játékvezetők. Az EBEL-be igyekvő hazaiak azonban nem tudtak élni az emberelőnyös szituációval. A folytatásban már érződött a fáradtság a csapatokon, így a hosszabbítás elején tapasztalt hatalmas tempó is egyre inkább elmaradt az idő múlásával. Akaratban ugyanakkor egyik oldalon sem volt hiány, mindkét csapat hősiesen küzdött annak érdekében, hogy megóvja kapuját a góltól. Azonban három perccel a hosszabbítás első húsz percének vége előtt – a találkozó 77. percében – megszerezte a győztes gólt a Csíkszereda. Moldován Ervin passzát követően Fadrny remek mozdulattal emelt Sevela kapujába (1–2), így nyertek a vendégek!

A csíkszeredai csapat ezzel a győzelemmel életben tartotta a Mol Liga megnyeréséről szövögetett álmait, és 3–2-re szépített az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban. A finálé hatodik mérkőzésére március 22-én, pénteken 17.30-kor kerül sor Csíkszeredában.

Összefoglaló (A DigiSport felvétele)

JÉGKORONG MOL LIGA
DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
DAB.DOCLER–HSC CSÍKSZEREDA (romániai) 1–2 (1–0, 0–1, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után

Dunaújváros, 3200 néző. V: Halassy, Varjú, Soós, Gangel
DAB: SEVELA – Lindgren, Kiss D., Pavuk, GALANISZ, Szappanos – TŐKÉSI, Nagy R., Virág T., GRÖSCHL (1), VASZJUNYIN 1 – Szabados, HÜFFNER, Azari, Mihálik, Peterdi – Szabados, Kiss Á. Papp V., Somogyi. Edző: Stephan Lundh
CSÍKSZEREDA: KOZUCH – GÓGA, PAPP SZ., Mihály E., HURTAJ, V. NOVÁK – Flinta, NAGY I., Becze T. (1), Kmit, Tranca – Kósa, Bors 1, MOLDOVÁN (1), FADRNY 1 (1), Péter L. – Bíró T., Szőcs, Molnár Zsombor. Edző: Gál Sándor
Kiállítások: 8, ill. 14 perc+10 perc fegyelmi (Fadrny)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–2 a DAB javára
MESTERMÉRLEG
Stephan Lundh: – Nagyon csalódottak vagyunk. Még jobban kellett volna játszanunk, bár az elejét jól meghúztuk. Voltak helyzeteink bőven, csak nem használtuk ki őket. A második harmad első tíz percében nagyon jó passzban voltunk, ekkor el is dönthettük volna a meccset, de ahelyett, hogy egyszerű és könnyebb megoldást választottunk volna, mindig túlbonyolítottuk egy passzal, csellel. Vérbeli playoffmeccs volt, a sok néző fantasztikus hangulatot teremtett, megvolt a plusz egy játékosunk is, de van még tartalékunk: huszárosan ki kell vonnunk a kardunkat!
Gál Sándor: – Hosszú és idegfeszítő mérkőzésen vagyunk túl, négy harmadnyi izgalmas játék folyt a jégen, a közönség biztosan jól szórakozott, mert látványos volt a meccs. Régen fordult elő, hogy két csapat ennyire feszültségben tartsa a drukkereket. Utóbbi tizenhárom mérkőzésünkből tizenegyet rosszul kezdtünk, ezt is, pedig még a bemelegítésünkre is külön figyeltünk... A nagy akarásnak szerencsére nem nyögés lett a vége: kulcsfontosságú volt, hogy mind a két hátrányunkat kivédekeztük a hosszabbításban. Mindkét kapus szenzációsan védett, és ha a rendes játékidőket nézzük, kilenc kilencre állnánk: nagyon jól működnek a védelmek. Mostantól az fog döntetni, hogy ki bírja jobban az utazást és a mentális terhelést.

Következő mérkőzés:
Csíkszereda–Dab.Docler, március 22. (péntek), 17.30

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik