Először jutott be a Stanley-kupa döntőjébe az Ottawa Senators

Vágólapra másolva!
2007.05.20. 08:44
Az NHL, az észak-amerikai jégkorong-bajnokság rájátszásában az Ottawa idegenben, hosszabbításos mérkőzésen győzte le a Buffalót, így 4-1-re megnyerte a párharcot és elsőként jutott be a Stanley-kupa finálájába. A találkozót eldöntő gólt a svéd Daniel Alfredsson szerezte a mérkőzés 70. percében. Az Ottawa négyszeres NHL-bajnok ugyan (1920, 1921, 1923 és 1927), de az még egy másik városi együttes volt, a mostani Senators-nak Stanley-kupa "fóbiáját" csak mostanra sikerült legyőznie...
Nyolcvan éves peches zériának vetett véget az Ottawa
Reuters
Nyolcvan éves peches zériának vetett véget az Ottawa
Nyolcvan éves peches zériának vetett véget az Ottawa
Reuters
Nyolcvan éves peches zériának vetett véget az Ottawa

A szokott nagy iramban kezdődött és mindkét fél részéről hét-hét kapura lövést hozott az első harmad, de sem Ray Emery (Ottava), sem Ryan Miller (Buffalo) kapus nem adta meg magát.

A színvonalas és végig sportszerű játékrészben a nagy iram mellett csupán két kisbüntetés fért bele a mérkőzésbe - hazai- és vendégoldalon is egy-egy -, gól azonban nem született, még a két emberelőnyös felállásban sem.

A második harmadban még erre az egyébként sem piskóta tempóra is rá tudtak tenni a csapatok, amely teljesítményük már gólokban is megmutatkozott.

Szavazás

Melyik csapat nyeri meg a Stanley-kupát?

Írja be az itt látható számot!
Jochen Hecht révén a Buffalo került előnybe a 25. percben, de az Ottava nem hagyta magát, a felvonás hajrájához érkezve előbb Dany Heatley egyenlített, majd Jason Spezza góljának köszönhetően már a vezetést is átvették a vendégek.

A harmadik játékrészben egyértelműen a Buffalo irányította a játékot. Óriási nyomás alatt tartották a vendégeket, akik öt alkalommal is csak kiállítást érő szabálytalansággal tudták a hazaiak lendületét megakasztani.

A sok emberelőnyös helyzetből természetesen sokszor lőhetett kapura a hazai gárda, össze is jött az egyenlítés – Maxim Afinogenov volt a gólszerző, kell-e külön mondani, emberelőnyből -, de a vezetést már nem tudták visszavenni, a vendégkapuban Emery sokat tett ezért.

Döntetlen, jöhetett a hosszabbítás. Amelyben csodák csodájára egyáltalán nem érződött a fantasztikus hatvan perc a játékosokon, ugyanúgy tették dolgukat, mintha többnapos pihenőt követően éppen akkor estek volna egymásnak újfent.

A túlórában viszont már a vendégek domináltak, kapitányuk, a mérkőzés legjobbjának választott Alfredsson aztán a 70. percben szép egyéni megmozdulás végén eldöntötte a mérkőzést és egyben a párharcot: a svéd légiós két védő között bújt ki, majd lőtte ki a bal alsót.

Az Alfredsson, Spezza, Heatley hármas igencsak kitett magáért, előbbi kettő egy-egy góllal és assziszttal jeleskedett, utóbbi egy találta mellett két gólpasszt adott. Nem véletlen vannak mind a hárman a kanadai tábla elején a rájátszásban. Spezzának és Heatleynek 18-18 pontja van (előbbinek hat gól és 12 assziszt, utóbbinak öt gól és 13 assziszt), utóbbi csak több gólja miatt áll az első helyen, különben holtversenyt hirdethetnénk. Míg a negyedik helyen álló Alfredsson 15 pontnál (kilenc gól, hat assziszt) jár.

Csak érdekességképpen jegyezzük meg a párharc végén, az alapszakaszt a Sabres nyerte a Keleti-csoportban, náluk több győzelmet - szám szerint 53-t -, egyik csapat sem tudott felmutatni a ligában. Az Ottawa a negyedik helyen zárt Keleten, de onnantól kezdve nem volt megállás számukra.

A Szenátorok egészen remek, 12-3-s győzelmi/vereség mutatóval rendelkeznek eddig a rájátszásban, az első két körben a Pittsburghöt, majd a New Jerseyt is 4-1-gyel búcsúztatták. Mint most a Buffalót.

A döntő másik résztvevője az Anaheim-Detroit párharc győztese lesz, ott jelen pillanatban 2-2-re állnak összesítésen a felek.

NHL, ÉSZAK-AMERIKAI JÉGKORONG-BAJNOKSÁG, RÁJÁTSZÁS:

ELŐDÖNTŐ (EGYBEN KELETI-FŐCSOPORT DÖNTŐ), 5. MÉRKŐZÉS:
Buffalo Sabres - Ottawa Senators 2-3 – h.u. (0-0, 1-2, 1-0, 0-1)
G.: Hecht 25., Afinogenov 51, ill. Heatley 36., Spezza 40., Alfredsson 70.
A végeredmény: 4-1 az Ottawa javára
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik