MTI, N. T. 2021.09.19 10:55 Frissítve: 2021.09.19 11:16

Ligue 1: a Lens igazgatója nem számít pontlevonásra a szurkolói összecsapás miatt

Az RC Lens és a címvédő Lille OSC szurkolói összecsaptak egymással a pályán a francia labdarúgó-bajnokság szombati játéknapján, de Arnaud Pouille, a hazaiak vezérigazgatója nem számít arra, hogy csapatát pontlevonással büntetik az eset miatt.

 

Tilosban akciózó lensi szurkolók (Fotó: AFP)

Az északkeleti derbin 15 helyett 40 percig tartott a szünet, mert a két szurkolótábor tagjai elkezdték egymást dobálni különböző tárgyakkal, majd a hazaiak közül jó néhányan a pályán keresztül a vendégszektor felé rohantak, ahonnan szintén többen bejutottak a gyepszőnyegre. A dulakodásnak a biztonsági személyzet és a rohamrendőrök közbelépése vetett véget.

Nem ez volt az első rendbontás a francia élvonal mostani idényében, augusztus 22-én ugyanis az OGC Nice–Olympique Marseille találkozó félbeszakadt, miután a hazai drukkerek a második félidőben a pályára özönlöttek és megtámadták a vendégcsapat játékosait. A szövetség a Nice csapatát megfosztotta két bajnoki ponttól, de az egyiknek a levonását felfüggesztette. A meccset október 27-én újrajátsszák.

Arnaud Pouille szerint a szombati mérkőzésükön látott rendbontást nem lehet összehasonlítani a Nizzában történtekkel.

„Egyáltalán nem voltak ugyanazok a körülmények, a mi meccsünkön egyetlen játékost sem érintettek az események, hiszen azok a szünetben zajlottak” – nyilatkozta.

Hozzátette, elítélnek minden erőszakos cselekményt, és bár világos elképzelései vannak a történtekről, többet egyelőre nem árul el, mert senkit nem akar befolyásolni a fegyelmi eljárás végéig.

Jocelyn Gourvennec, a Lille OSC vezetőedzője elárulta, nem voltak tisztában a rendbontás pontos körülményeivel, hiszen amikor kirobbant, a csapatok már visszatértek az öltözőbe. Hozzátette, Benoit Millot játékvezető tájékoztatta az edzőket és a csapatkapitányokat, hogy később kezdődik a második félidő, ezért a futballistáknak ismét el kellett végezniük a bemelegítést, ami nem volt ideális.

Az esetet követően Roxana Maracineanu sportminiszter a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy az augusztusi és a mostani eset nem segíti a szurkolók érdekeit szem előtt tartó francia kormány törekvéseit. Hozzátette, azért harcolnak, hogy a koronavírus-járvány ellenére telt ház lehessen a stadionokban, a lelátók állóhelyi részeire is mehessenek nézők, minden meccsre ellátogathassanak a vendégszurkolók is, és engedélyezzék a pirotechnikai eszközök használatát.

„Azért is kampányolok, hogy bevonjam a szurkolókat a klubok irányításába” – fűzte hozzá a sportminiszter.

A mérkőzést Przemyslaw Frankowski második félidei góljával az RC Lens nyerte 1–0-ra, így 15 év után győzte le ismét a nagy rivális Lille-t.

2021.09.19 10:16:02

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Messi pályára lépett a párizsi közönség előtt, lőtt egy szép kapufát, de Neymar és Icardi lett a rangadó hőse.

2021.09.03 22:22:04

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Gyengült a bajnok, a Lyon átigazolta Jérome Boatenget, az utolsó napokban nagyon belehúzott a Rennes.

2021.08.29 15:19:14

Francia labdarúgás BALÁZS DÁVID

A hatszoros aranylabdás argentin klasszis a 65. percben állt be Neymar helyére.

2021.08.25 00:35:11

Francia labdarúgás BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A világ most árgus szemekkel a PSG-t figyeli, hogy letarolja-e Európát, elhódítja-e a hőn áhított Bajnokok Ligája-serleget, a francia bajnokságot pedig sétagaloppozva húzza-e be. S mivel a futball még bonyolultabb és kiegyenlítettebb játék lett, nagyobb a rizikófaktor, lehet, hogy nem minden terv teljesül.

2021.08.20 20:38:29

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Mbappé szép gólt fejelt, de a legszebb találat a csereként helyette pályára lépő Di María nevéhez fűződik.