Ligue 1: a Lens igazgatója nem számít pontlevonásra a szurkolói összecsapás miatt

Vágólapra másolva!
2021.09.19. 10:55
null
Tilosban akciózó lensi szurkolók (Fotó: AFP)
Az RC Lens és a címvédő Lille OSC szurkolói összecsaptak egymással a pályán a francia labdarúgó-bajnokság szombati játéknapján, de Arnaud Pouille, a hazaiak vezérigazgatója nem számít arra, hogy csapatát pontlevonással büntetik az eset miatt.

Az északkeleti derbin 15 helyett 40 percig tartott a szünet, mert a két szurkolótábor tagjai elkezdték egymást dobálni különböző tárgyakkal, majd a hazaiak közül jó néhányan a pályán keresztül a vendégszektor felé rohantak, ahonnan szintén többen bejutottak a gyepszőnyegre. A dulakodásnak a biztonsági személyzet és a rohamrendőrök közbelépése vetett véget.

Nem ez volt az első rendbontás a francia élvonal mostani idényében, augusztus 22-én ugyanis az OGC Nice–Olympique Marseille találkozó félbeszakadt, miután a hazai drukkerek a második félidőben a pályára özönlöttek és megtámadták a vendégcsapat játékosait. A szövetség a Nice csapatát megfosztotta két bajnoki ponttól, de az egyiknek a levonását felfüggesztette. A meccset október 27-én újrajátsszák.

Arnaud Pouille szerint a szombati mérkőzésükön látott rendbontást nem lehet összehasonlítani a Nizzában történtekkel.

„Egyáltalán nem voltak ugyanazok a körülmények, a mi meccsünkön egyetlen játékost sem érintettek az események, hiszen azok a szünetben zajlottak” – nyilatkozta.

Hozzátette, elítélnek minden erőszakos cselekményt, és bár világos elképzelései vannak a történtekről, többet egyelőre nem árul el, mert senkit nem akar befolyásolni a fegyelmi eljárás végéig.

Jocelyn Gourvennec, a Lille OSC vezetőedzője elárulta, nem voltak tisztában a rendbontás pontos körülményeivel, hiszen amikor kirobbant, a csapatok már visszatértek az öltözőbe. Hozzátette, Benoit Millot játékvezető tájékoztatta az edzőket és a csapatkapitányokat, hogy később kezdődik a második félidő, ezért a futballistáknak ismét el kellett végezniük a bemelegítést, ami nem volt ideális.

Az esetet követően Roxana Maracineanu sportminiszter a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy az augusztusi és a mostani eset nem segíti a szurkolók érdekeit szem előtt tartó francia kormány törekvéseit. Hozzátette, azért harcolnak, hogy a koronavírus-járvány ellenére telt ház lehessen a stadionokban, a lelátók állóhelyi részeire is mehessenek nézők, minden meccsre ellátogathassanak a vendégszurkolók is, és engedélyezzék a pirotechnikai eszközök használatát.

„Azért is kampányolok, hogy bevonjam a szurkolókat a klubok irányításába” – fűzte hozzá a sportminiszter.

A mérkőzést Przemyslaw Frankowski második félidei góljával az RC Lens nyerte 1–0-ra, így 15 év után győzte le ismét a nagy rivális Lille-t.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik