Felejtsük el CR7-et, mert itt az apró futballcsoda: a CR8!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.29. 21:55
null
A drámai izgalmak után Costa Rica ünnepelhetett (Fotó: Action Images)
Costa Rica a 66. perctől emberhátrányban volt, de tizenegyesekkel legyőzte Görögországot, így negyeddöntős.

VB-NYOLCADDÖNTŐ
COSTA RIC
A–GÖRÖGORSZÁG 1–1 (0–0, 1–1, 1–1)
– 11-esekkel 5–3
Recife, Pernambuco Stadion, 41 204 néző. Vezette: Williams (ausztrál)
Costa Rica:
Navas – G. González, Umana, Duarte, Gamboa (Acosta, 77.) – J. Díaz, Borges – Tejeda (Cubero, 66.), Ruiz, Bolanos (Brenes, 83.) – J. Campbell. Szövetségi kapitány: Jorge Pinto
Görögország: Karnezisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, Manolasz, Holebasz – Karagunisz, Maniatisz (Kacuranisz, 78.), Szamarisz (Mitroglu, 58.) – Szalpingidisz (Gekasz, 69.), Szamarasz, Hrisztodulopulosz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: Ruiz (52.), ill. Papasztathopulosz (91.)
Kiállítva: Duarte (66.)

Costa Rica két győzelemmel és egy döntetlennel csoportelsőként, Görögország ötvenszázalékos teljesítménnyel második helyezettként zárta az első kört. Mindkettejük célja a negyeddöntőbe kerülés – amelyiküknek sikerül, olyat tesz, amire korábban még nem volt képes.

NEM BŐVELKEDETT HELYZETEKBEN AZ ELSŐ FÉLIDŐ

A nagy lehetőség, a helyi futballtörténelmet átíró esetleges negyeddöntőbeli szereplés óvatosságra intette a két csapatot, felelőtlen kinyílásról szó sem lehetett sem itt, sem ott. Így aztán egy-két kivételtől eltekintve csupán nem túl veszélyes távoli lövéseknél reménykedhetett a nagyérdemű gólban.

Az egyik kivételt Christian Bolanos mintegy 11 méterről ballal ellőtt, alig a kapu fölé szálló labdája jelentette a 8. percben, a másikat pedig a 23. percben a görög 16-os bal oldalán megítélt szabadrúgás, amely után Giancarlo González a kapu torkában nem érte el fejjel rendesen a labdát.

Akadt egy görög kivétel is, méghozzá a 37. percben: José Holebasz balról nagyszerűen kanyarított a hosszú oldalra, Dimitrisz Szalpingidisz a védőjét megelőzve estében öt méterről kapura lőtt, Keylor Navas lábbal védett. Ez volt az első félidő legnagyobb gólszerzési lehetősége.

Valamivel több Costa Rica-i labdabirtoklás, jóval több Costa Rica-i passz, mindössze négy (kivétel nélkül görög lábról induló) kaput eltaláló lövés – így sommázható a recifei közönség füttyszavát méltán kiérdemlő első félidő.

EGY RAVASZ GÓL COSTA RICA-I CSODÁT JÖVENDÖLT…

Görög helyzettel kezdődött a második játékrész, Jorgosz Szamarasz középre tartó fejesét Navas biztos kézzel védte. A görögök a bal oldalon, Holebasz főszereplésével szövögették támadásaikat, ami azért érdekes, mert az ellenfél jobbára a maga jobb oldalán kevergetett – vagyis a pályának ugyanazon a fertályán.

Bryan Ruiz labdája a bal alsóban (Fotó: Reuters)
Bryan Ruiz labdája a bal alsóban (Fotó: Reuters)

Mire ezt az okosságot szavakba foglaltuk, jött a Costa Rica-i gól – természetesen a bal oldalról... Bolanos játszotta középre a labdát, Bryan Ruiz pedig a 16-os vonaláról ballal, ravasz lapos lövéssel célba vette a bal sarkot. Karnezisz kapus – talán, mert ezen az estén addig nem találkozott kapura tartó lövéssel – megkövülten nézte, amint a labda a hálóba csusszan. 1–0

Ha az ausztrál játékvezető jobban figyel, szinte rögtön jöhetett volna a második CR-gól is, csakhogy Ben Williams és segítői nem észlelték, hogy Vaszilisz Toroszidisz kézzel ütött bele a jobbról veszélyesen a kapu elé ívelt labdába.

…DE JÖTT A KIÁLLÍTÁS, ÉS GÖRÖGORSZÁG A SZOKÁSOS DRÁMÁVAL TALPRA ÁLLT

Várható volt, hogy a hátrányban lévő görögök nagyon megnyomják a hajrát, de az nem, hogy a Costa Rica-iak besegítenek nekik: a 66. percben Óscar Duarte egy rossz ütemű belépőért megkapta második sárga lapját – vagyis az utolsó 25 percre emberelőnybe került az európai csapat!

Az egyenlítés előtti pillanat (Fotó: Reuters)
Az egyenlítés előtti pillanat (Fotó: Reuters)

Játéktördelés itt, nyomasztó labdabirtoklási fölény ott, mindennek eredője: jelentős görög gólhelyzet nélkül pergett az öt ráadásperccel megspékelt hajrá. Egészen a 91. percig, amikor is jött az egyenlítő gól: Theofanisz Gekasz közeli lövése után Navas még kiütötte a labdát, a kipattanóból azonban Szokratisz Papasztathopulosz egy „eltört” lövéssel a hálóba talált. 1–1

Belefért még egy remek Mitroglu-fejes és egy óriási Navas-védés, aztán jöhetett a hosszabbítás.

CSAK HELYZETEK A HOSSZABBÍTÁSBAN

Az első tizenöt percet gyakorlatilag végigegykapuzták a jobb erőben lévő görögök, de hiába a tizenhatoson belüli „zavarosban halászások", gólt nem tudtak szerezni.

A második 15 perc elején Randall Brenes nagy lövéssel ráijesztett a görögökre – labdája a kapu mellé szállt –, majd odaát Lazarosz Hrisztodulopulosz lőtt egy „öt a kettőn ellen” kontra végén, Navas vetődve védte a félmagas bombát. Az utolsó nagy gólszerzési lehetőség is a görögök előtt nyílt a 121. percben, csakhogy Kosztasz Mitroglu lövésébe Navas belevetődött.

A tizenegyesekre maradt a döntés, de ezt a görögök már Fernando Santos nélkül küzdötték végig, ugyanis a játékvezető az öltözőbe száműzte a reklamáló szövetségi kapitányt.

Navas védi Gekasz tizenegyesét (Fotó: Reuters)
Navas védi Gekasz tizenegyesét (Fotó: Reuters)

CSAK GEKASZ, A RUTINOS GÓLVÁGÓ HIBÁZOTT A TIZENEGYESEK SORÁN

1. kör: a Costa Rica-i Celso Borges kezdett, középre a léc alá lőtt, Kosztasz Mitroglu ballal a kapu jobb oldalába helyezett. 1–1

2. kör: Bryan Ruiz ballal szintén a léc alá lőtt, Lazarosz Hrisztodulopulosz jobbal magabiztosan a kapu bal oldalába helyezett. 2–2

3. kör: Giancarlo González jobbal a kapu közepét választotta, Karnezisz eldőlt, José Holebasz erősen, félmagasan kilőtte a kapu bal oldalát. 3–3

4. kör: Joel Campbell ballal higgadtan a jobb alsóba terelte a labdát, Theofanisz Gekasz jobblábas lövését Navas jobbra vetődve kiütötte. (Gekasz lett a vb-k történetének 66. hibázója a tizenegyespárbajokban.) Előny Costa Ricánál! 4–3

Umana a döntő tizenegyest lövi (Fotó: Reuters)
Umana a döntő tizenegyest lövi (Fotó: Reuters)

5. kör: Michael Umana volt az ötödik Costa Rica-i vállalkozó, és ő sem hibázott: jobbal magabiztosan lőtt a kapuba – Costa Rica 5–3-ra megnyerte a párharcot, és bejutott a legjobb nyolc közé.

A világfutball talán legismertebb CR-je, CR7, azaz Cristiano Ronaldo már hazautazott, de maradt egy váratlanul ütős CR a vb-n: Costa Rica, amely az olaszok és az uruguayiak legyőzése, valamint az angolok féken tartása után újabb nagy skalpot szerzett (három világbajnok után egy Európa-bajnokét) – és története során először bejutott a világbajnokság legjobb nyolc csapata közé. Következő ellenfele az ugyancsak nagy halnak számító Hollandia lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik