Megmenekült Hiddink, hatot szórtak a letteknek Robbenék

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.16. 17:55
null
Hatszor került a labda a lett kapuba (Fotó: Reuters)
Hollandia labdarúgó-válogatottja hazai pályán 6–0-ra legyőzte Lettországot a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjének vasárnapi játéknapján, az A-csoport kora esti mérkőzésén. Guus Hiddink holland szövetségi kapitány újabb vereség esetére kilátásba helyezte lemondását – a váltás tehát nem aktuális. Egyelőre, ugyanis még mindig nehéz helyzetben van az oranje. A csoport hibátlanjainak rangadóján Csehország 2–1-re verte Izlandot, míg Törökország elkönyvelte első sikerét – 3–1-re legyőzte Kazahsztánt.

2016 EB, SELEJTEZŐ
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
A-CSOPORT

Hollandia–Lettország 6–0 (3–0)
Amszterdam
, Amsterdam ArenaA. V: Liran Liany (izraeli)
Hollandia: Cillessen – Van der Wiel, Bruma, De Vrij, Willems – Afellay (Depay, 69.), Blind (Clasie, 20.), Sneijder – Huntelaar, Van Persie (Wijnaldum, 80.), Robben. Szövetségi kapitány: Guus Hiddink
A kispadon:
Krul (k.), Vermeer (k.), Van Rhijn, Veltman, Rekik, Fer, Promes, Narsingh és L. de Jong.
Lettország: Kolinko – Gabovs, Dubra, Gorkss, Kurakins – Ikaunieks (Laizans, a szünetben), Zjuzins (Cauna, 55.), Fertovs, A. Visnakovs – Sabala – E. Visnakovs (Rudnevs, 70.). Szövetségi kapitány: Martin Pahars
A kispadon:
Steinbors (k.), Ikstens (k.), Bulvitis, Timofejevs, Maksimenko, Kovalovs, Zigajevs, Jagodinskis és Rakels.
Gólszerző:
Van Persie (6.), Robben (35., 82.), Huntelaar (43., 89.), Bruma (78.)

Ha már bukni kell, bukjunk szépen – gondolhatta a hollandok szövetségi kapitánya, Guus Hiddink, aki a Cillessen – Van der Wiel, Bruma, De Vrij, Willems – Afellay, Blind, Sneijder – Huntelaar, Van Persie, Robben, erősen támadó jellegű csapatot küldte pályára a lettek ellen. Hiddink választottjai azonnal lerohanták a vendégeket, Ibrahim Afellay a második percben a kapufát lőtt, nem sokkal később meg Arjen Robben beadását Robin van Persie a bal alsóba fejelte, Amszterdam légterének középső rétegeiből. 1–0!

Keményen védekeztek a lettek – Eduards Visnakovs például előbb betörte Jeffrey Bruma orrát, majd úgy ráesett Daley Blind bal térdére, hogy le kellett cserélni a hollandot –, de a holland hengerrel nem bírtak. Különösen Arjen Robben remekelt, akinek megannyi zseniális passzát elrontották a társak, mire a szélső gondolt egyet, és a 16-os elől inkább lőtt, és a labda a bal felsőben kötött ki. 2–0!

Ezt követően olyan történt, ami utoljára 2006-ban: Robben és Van Persie mellett Klaas Jan Huntelaar is betalált. 3–0! A szünet után természetesen csak az volt a kérdés, hogy meddig jutnak a hollandok: nos, Robben lőtt még egy lécet, kihagyott egy ziccert, Huntelaar majdnem paskolt egy gólt, míg a másik kapu előtt Arturs Zjuzins szépíthetett volna.

A lettek egészen a hajráig kihúzták kapott gól nélkül a második félidőben, de nem úszták meg végül a nagy(obb) verést: előbb Jeffrey Bruma kárpótolta magát orra miatt egy fejes góllal (4–0), majd Arjen Robben meglőtte a maga szokásos befelé cselezős, rövid sarokba visszahúzós gólját (5–0), de Klaas Jan Huntelaar is betalált a 16-os vonalának környékéről (6–0).

Nem ez lett tehát Hiddink búcsúmérkőzése: a hollandok átrohantak a letteken, legszebb napjaikat idézve olykor. Mi, magyarok tudnánk erről mesélni...

Csehország–Izland 2–1 (1–1)
Plzen
, Doosan Aréna. V: Stark (német)
CSEHORSZÁG: Cech – Kaderábek, Sivok, Kadlec, Pudil – Dockal, Plasil, Darida, Krejci (Pilar, 65.) – Rosicky (Procházka, 92.) – Lafata (Necid, 82.). Szövetségi kapitány: Pavel Vrba
IZLAND: Halldórsson – E. Bjarnason (B. Saevarsson, 62.), R. Sigurdsson, Árnason, A. Skúlason – Hallfredsson (Gíslason, 62.), G. Sigurdsson, A. Gunnarsson, B. Bjarnason (Gudmundsson, 77.) – Bödvarsson, Sigthórsson. Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck
G:Kaderábek (45+1.), Bödvarsson (61. – öngól), ill. R. Sigurdsson (9.)

A selejtezőket pazarul kezdő izlandiak gyorsan bejelentkeztek az újabb skalpra: a 9. percben egy hatalmas bedobás után a kifutó Petr Cech nem jól takarított, a továbbpattanó labdát Birkir Bjarnason az alapvonalról visszafejelte, Ragnar Sigurdsson pedig az üres kapuba stukkolt (0–1).

A csehek nagy erőket mozgósítottak az egyenlítésért, és az első félidő végjátékában sikerrel jártak: Ladislav Krejcí ravaszul a védelem mögé kanyarított szabadrúgása után Daniel Pudil az alapvonalról középre tette a labdát, és a veszélyt már elmúlni látó, kissé tétova izlandi védők közé beugró Pavel Kaderábek a kapu bal oldalába fejelt (1–1).

(Érdekesség: a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében az 53 csapat közül az izlandiak kaptak gólt utolsóként.)

S ez már csak egy ilyen meccs volt: a 61. percben megint az alapvonal közvetlen közelében zajlottak a lényeges események. Tetszetős és hatékony bal oldali cseh adogatás végén Jaroslav Plasil alapvonalról beadott lapos labdája megpattant Jón Dadi Bödvarsson lábán, ez váratlanul érte a már éppen kilépő Hannes Halldórsson kapust – és a laszti az ő jobb lábáról a hálóba vágódott. Öngól! (2–1).

Eseménydús volt az utolsó félóra is: a 64. percben Gylfi Sigurdsson kapufát lőtt, a 68.-ban Michal Kadlec fejesét a gólvonalról vágta ki Kári Árnason. Izland mindent megtett az egyenlítésért, de az akarat nem gyümölcsözött – a két százszázalékos csapat meccsét a csehek nyerték meg.

Törökország–Kazahsztán 3–1 (2–0)
Isztambul, Türk Telekom Aréna. V: Eszkov (orosz)
TÖRÖKORSZÁG: Volkan Babacan – Ozan Tufan, Serdar Aziz, Semih Kaya, Caner Erkin – S. Inan – Volkan Sen (Gökhan Töre, 81.), Arda Turan, Olcay Sahan (Mehmet Ekici, 85.) – Umut Bulut (Mehmet Topal, 74.), Burak Yilmaz. Szövetségi kapitány: Fatih terim
KAZAHSZTÁN: Mokin – Lunin (Scsetkin, 73.), Gurman, Abdulin (Malij, 76.), Logvinyenko, Somko – Konysbaev, Tagybergen, Szmakov, Iszlamhan – Hizsnicsenko (Nurgalijev, 82.). Szövetségi kapitány: Jurij Krasznozsan
G: Burak Yilmaz (26., 29. – az elsőt tizenegyesből), Serdar Aziz (83.), ill. Szmakov (87. – tizenegyesből)

A két nyeretlen válogatott mérkőzését Burak Yilmaz már az első félidőben eldöntötte: a 26. percben a Galatasaray támadója a saját maga által kiharcolt tizenegyest értékesítette (1–0), majd három perccel később akcióból – a kazah kapus közreműködésével – belőtte második gólját is (2–0). A meccs hajrájában Serdar Aziz csúsztatott fejese is beakadt (3–0), míg Szamat Szmakov büntetőből szépített (3–1).

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Csehország4 410–5+5 12
2. Izland4 319–2+7 9
3. Hollandia4 2210–5+5 6
4. Törökország4 1125–7–2 4
5. Lettország4 221–10–9 2
6. Kazahsztán4 134–10–6 1

 

A HOLLAND–LETT PERCRŐL PERCRE

Nagy kiütés lett tehát a vége, nem kapitányváltás. 1998 óta most először nem kapott gólt a Hiddink vezette oranje...

Ennél nagyobb különbséggel még nem nyert a Hiddink-féle válogatott: 7–1-re verték Walest, 6–0-ra San Marinót.

MAI EB-SELEJTEZŐS GÓLOK ITT!

NAGY EB-ADATBANK ITT!

A TÖBBI MAI EB-SELEJTEZŐRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Csak papírforma: 34 tétmeccse veretlen az ArenaA-ban az oranje, és ez 25. győzelme.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Sneijder nem sokkal teker a jobb alsó mellé egy 23 méteres szabadrúgást.

89. PERC NEM VOLT MÉG VÉGE! KLAAS JAN HUNTELAAR Clasie passzát 16-ról jobbal a jobb alsóba lövi, a közbelépő Gorkss lábai között. 6–0!

86. perc Kolinko! "Kirepüli" a jobb sarokból Huntelaar nyolcméteres, jobblábas lövését. Élete védése lehetett.

82. PERC ÖT NULLA! ARJEN ROBBEN Wijnaldum passza után kicselezi Aleksandrs Fertovsot, majd ballal kissé jobbról a rövid sarokba teker. Nagy erővel, természetesen: 5–0!

80. perc Van Persie le, Georginio Wijnaldum be.

78. PERC NÉGY NULLA! Sneijder bal oldali kornerét VP középre csúsztatja fejjel, ott hat lett közül JEFFREY BRUMA a bal sarokba passzolja jobbal a labdát. Nagyon megelőzte Gorkssot: 4–0!

77. perc Depay! Lő egy csel után nyolcról ballal az eldőlő kapusba.

76. perc Laizans középtávolija a kapus ölében landol.

72. perc Cauna jobb oldali beadását éppen csak elcsípi Cillessen Sabala elől!

71. perc Stephan de Vrij A. Visnjakovs alá pakol egyet, sárga ez is.

A holland keret összértéke 254,5 millió euró, a letté 9,4. A legértékesebb lett a 2.5 milliósra taksált Artjoms Rudnevs, az egykori zalaegerszegi.

70. perc E. Visnjakovs ma már nem farag tovább, Artjoms Rudnevs váltja.

69. perc Memphis Depay
be, Afellay le.

Ebben az évben még nem fordult elő, hogy az első 22 percben ne kapott volna gólt az oranje. Már 3-szor ennyinél jár.

67. perc Robben bedob egy, két, három cselt, majd 16-ról ballal nem sokkal teker a jobb alsó mellé!

Korosztályos szinten a hollandok nyolcszor találkoztak a lettekkel, mind a nyolcszor nyertek. A két ország klubjai hatszor csaptak össze egymással, itt volt egy lett siker és egy iksz is; az SK Liepajas Metalurgs 2001-ben elverte odahaza a Heerenveent az Intertotó kupában.

60. perc Nagy mentés! Reto Willems indítása után Hunt elől az ötösön becsúszva ment Kurakins,de kézzel. Tovább, nem biztos, hogy szándékos volt ugyanis a kezezés. Sőt.

Az első félidőben Sneijder egymaga több passzt adott (74), mint az egész lett csapat (56).

59. perc Robben passza után Huntelaar ad pacsit. Nem a szélsőnek, a labdának, így szabadrúgás kifelé, Kolinko hiba bravúrkodott.

58. perc LÉC!
Robben 21-ről ballal megcsörgeti a lécet, nem sokkal eltévesztve a bal felsőt!

57. perc Olegs Laizans fellöki Robbent a 16-os előtt. Sárga. És lehetőség.

55. perc Zjuzuns le is megy, Aleksandrs Cauna váltja.

Korábbi 11 meccsén összesen 3 gólt lőtt az első félidőben az oranje...

54. perc Ismét vendéghelyzet: Zjuzins ballal 12-ről a bal alsó mellé lő!

MAI EB-SELEJTEZŐS GÓLOK ITT!

52. perc Van der Wiel jobbról be, Kolinko kapu előtt levegőből le.

51. perc Sneijder szögletét hét méterről, estében a kapu mellé fejeli jócskán Stefan de Vrij.

46. PERC FOLYTATJUK!

45. perc Ikaunikset Olegs Laizans váltja.

25: Huntelaar (13) és Van Persie (12), ha együtt kezdett, 25 gólt lőtt 18 eddig meccsükön.

NAGY EB-ADATBANK MEG ITT!

A TÖBBI MAI EB-SELEJTEZŐRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

2006 augusztusa óta nem talált be ez a trió egyszerre...

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Jasper Cillessen fog egy jobb oldali szögletet, majd Aleksejs Visnjakovs 16 méteres, jobblábas tekerését is.

42. PERC EZ SEM CSÚNYA! Sneijder labdát szerez, futtatja a balon Afellayt, aki laposan középre passzol, két lépésre a gólvonaltól érkezik KLAAS JAN HUNTELAAR, és jobbal a jobb alsóba passzol, Gorkssot és Ikauniekset megelőzve. 3–0!

42. perc Kurakins mellel teszi haza Afellay bal oldali beadását, csoda higgadtan.

40. perc
76 százalékban birtokolták a labdát a hollandok eddig, az első 3 Eb-selejtezőn pont ilyen átlagot hoztak össze.

És mindig nyertek.

A hollandok legutóbbi 18 selejtezőjükön 13-szor gólt sem kaptak.

35. PERC KETTŐ NULLA! ARJEN ROBBEN nem passzol most, Van Persie körömpasszát a 16-os jobb sarka elől, négy lett közül ballal a bal felsőbe tekeri. 2–0!

Na, erről lekésett Gorkss.


34. perc
Sneijder első jó passza, 22-ről jobbal VP fejére ível, aki hatról a kapus kezébe bólintja a labdát.

A 33 éves lett csk-nak nincs csapata, ahhoz képest nem rossz.

33. perc Robben indítja Huntelaart, a beadás rossz, Afellay lövését meg blokkolják. Robben sarokkal is zseni, Sneijder elől ment azonban az ötös és a kilépő kapus előtt Gorkss.

30. perc
Gorkss kap egy jobbcsapottat Van Persie-től.

Eleddig.

24: Huntelaar (12) és Van Persie (12), ha együtt kezdett, 24 gólt lőtt 18 eddig meccsükön.

Eleddig.

27. perc Willems kiharcol egy kornert, Sneijder Kolinkóhoz íveli. Sneijdernek nagyon nem megy ma.

26. perc Antons Kurakis meg Robbent röpteti meg, ez is sárga.

24. perc Arturs Zjuzins kap sárgát Afellay felrúgásáért. Sneijder meg az égbe lövi a 24 méteres szabadrúgást.

23. perc Robben nagy passzt ad Gregory van den Wielnek, aki az ötös jobb sarka elől egyszerűen Antons Kurakishoz gurít...

22. perc Afellay 16-ról jobbal a léc alá lőne, de kiöklözi a labdát Kolinko.

20. perc Blind lemegy, Jordie Clasie áll be a lesérült MU-s helyett.

18. perc LETT ZICCER A MECCSEN! Janis Ikaunieks ad be balról, 10-ről meg Valerijs Sabala csukafejessel nem sokkal téveszti el a jobb felsőt.

17. perc Vissza a feladónak: Robben szögletét olyan jól eltalálja 17-ről Wesley Sneijder, hogy visszamegy a feladónak.

16. perc Eduard Visnjakovs nem nyugszik, ráesik Daley Blind térdére, akinek ez nagyon fáj.

15. perc Bruma fejét megvarrták, Afellay meg célba veszi ennek örömére a jobb alsót középtávolról, de vetődve véd Aleksandrs Kolinko.

13. perc Jeffrey Bruma összefejel Eduard Visnjakovssal, ömlik a vér az orrából.

11. perc Robben!
Lő nyolc méterről, kissé jobbról ballal a rövid sarok mellé!

10. perc
Ismét a lett csapatkapitány takarít a 16-oson, most Robben elől.

9. perc Robben passzol középre VP-nek, aki az ötös előtt álló Klaas Jan Huntelaart indítaná, de szépen előzi meg őt Kaspars Gorkss.

VP legutóbbi 3 válogatottbeli gólját az első 15 percben szerezte.

6. perc VEZETNEK A HOLLANDOK! Gyönyörű, lapos passzokból épült akció végén Robben ad be jobbról ballal, középen három védő közül a sztratoszférába emelkedik ROBIN VAN PERSIE, és hat méterről a bal alsóba fejel. 1–0!

2. perc KAPUFA! Arjen Robben jobb oldali beadását kifejeli Dubra Van Persie elől, de megharcol a labdáért az ék, lekészít, érkezik Ibrahim Afellaynak, aki jobbal az ötös bal csücske elől a túloldali kapufára lő!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta narancssárgában, a vendégek fehér-vörösben.

Hiddink kapitány ultraoffenzív csapattal "búcsúzik".

A két csapat csak egyszer találkozott: 2004-ben, a portugáliai Eb-n. Bizony, még megvan erről a cikk: KATT IDE!

A hazaiaktól Bruno Martins Indi, Nigel de Jong, Robin van Persie, Davy Klaassen és Ron Vlaar sérült, a vendégektől a kapus Andris Vanins maródi.

„Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder és sokan mások a hollandok közül mind világklasszisok – merengett a meccs előtt a lettek középső védője, Kaspars Dubra. – De nem adhatjuk fel, emberek futballoznak, nem nevek. Nagy a különbség a két csapat között a tudást tekintve, de az utolsó percig és az utolsó töltényig harcolunk majd!"

A lettek mestere, Marian Pahars szintén nyeretlen még a sorozatban, két iksz mellett egyszer kikaptak. 2011 ősze óta nem is nyertek idegenben tétmérkőzésen.

„Ha vereséget szenvedünk a lettek elleni selejtezőn is, távozom, ez az egyetlen logikus lépés" – tette hozzá a 2002-es világbajnokságon Dél-Korát az elődöntőig vezető Hiddink.

„Megmutattuk erőnket nem egyszer, de mostanában a döntő pillanatban nem megy nekünk – sóhajtozott Guus Hiddink. – Ha van hét vagy nyolc helyzeted, abból azért hármat értékesítened kellene... Ha késik az első gól, akkor egyre nagyobb hibákat vétesz, és ez nemzetközi szinten nem fér bele."

A holland válogatott jelenleg egy győzelemmel és két vereséggel az A-csoport harmadik helyén áll, hat ponttal lemaradva az éllovas Izland mögött.

A hollandok szövetségi kapitány, Guus Hiddink terribilis rajtot vett az oranje kispadján, így most állásáért küzd.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HOLLANDIA–LETTORSZÁG EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik