Eb 2016: Hollandia alKonya – Csehország kijutott az Eb-re

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.06. 19:53
Tovább bukdácsol a holland labdarúgó-válogatott, az oranje az Eb-selejtezők 8. fordulójában, Konyában Törökországtól sima, 3–0-s vereséget szenvedett el, és már nem áll továbbjutó helyen az A-csoportban. Csehország Lettország legyőzésével már biztosan ott lesz Franciaországban.

Izland, Csehország, Hollandia, Törökország, Lettország, Kazahsztán – az A-csoport beosztása után viszonylag kevesen gondolták, hogy a 8. fordulóban, amikor összecsapnak a hollandok a törökökkel, akkor az egyik csapat a harmadik, a másik pedig a negyedik helyen áll majd a tabellán. Pedig most ez a helyzet.Izland, Csehország, Hollandia, Törökország, Lettország, Kazahsztán – az A-csoport beosztása után viszonylag kevesen gondolták, hogy a 8. fordulóban, amikor összecsapnak a hollandok a törökökkel, akkor az egyik csapat a harmadik, a másik pedig a negyedik helyen áll majd a tabellán. Pedig most ez a helyzet.

Hollandiának nem sok öröme volt mostanában, az oranje előző öt Eb-selejtezős meccséből csupán kettőt nyert meg, ráadásul Izlandtól oda-vissza kikapott Danny Blind együttese.

Az öt meccs óta veretlen Törökország ellen adott volt a feladat: javítani kell. Ehhez képest a 8. percben már előnyben voltak a hazaiak…

Hatalmas a baj a holland válogatottnál (Fotó: Action Images)
Hatalmas a baj a holland válogatottnál (Fotó: Action Images)
BLIND NEM MOND LE
„Ez meg sem fordult a fejemben – válaszolta a holland válogatott irányítását júliusban Guus Hiddinktől átvevő Danny Blind arra a kérdésre, hogy lemond-e a törökországi zakó után. – Több hibát is elkövettünk a meccs korai, fontos szakaszában. Voltak helyzeteink, több is, mint a törököknek.”

A Barcelona új szerzeménye, Arda Turan indította tökéletesen a Besiktas középpályását, Oguzhan Özyakupot, aki két lépés után higgadtan átemelte Jasper Cillessent. (1–0)

Aki azt hitte, csak pillanatnyi kihagyás, azt a törökök biztosították, nem erről van szó, a folytatásban is ellenfelükre nőttek, és még az első félidőben jött a második gól is!

Arda Turan lépett ki Daley Blind mellett, a Manchester United középpályása hatalmasat hibázva el is engedte a törököt, aki megcélozta a rövid alsó, a labda pedig Cillessen segítségével utat is talált a kapuba. (2–0).

A fordulás után sem volt sokkal jobb a helyzet a vendégek szempontjából, bár a helyzetek szép számmal jöttek, igazán veszélyesek nem tudtak lenni a hollandok.

Bezzeg a másik oldalon… Caner Erkin lépett ki a bal oldalon némi mezhúzást követően, a játékvezető azonban nem sípolt, így Burak Yilmazhoz kerülhetett a labda, aki megforgatta védőjét, majd a léc alá bombázott, így kialakítva a 3–0-s végeredményt.

Ezzel a sikerrel törökök megelőzték Hollandiát az A-csoport tabelláján, az oranje pedig lecsúszott a negyedik helyre, amely már pótselejtezőt sem ér.

Törökország–Hollandia

LETTORSZÁG–CSEHORSZÁG

Amilyen váratlanul gyenge csoportjában a holland válogatott, olyan látványosan jó Csehország. Petr Cechék csupán egyetlen vereséget szenvedtek el a selejtezősorozatban, azt is a szárnyaló Izlandtól.

A csehek közelednek Franciaország felé (Fotó: Action Images)
A csehek közelednek Franciaország felé (Fotó: Action Images)

A lettek ellen sem vártak sokat a góllal a vendégek, már a 13. percben előnybe kerültek a Viktoria Plzent erősítő David Limbersky korai góljával. Válasz helyett jött a második is kicsit több mint 10 perccel később Dárdai Pál egyik legnagyobb berlini igazolása, Vladimír Darida talált be.

Lettország Arturs Zjuzins találatával már csak szépíteni tudott, 1–2 lett a vége, a csehek pedig ezzel a sikerrel átmenetileg a csoport élére álltak – Izland 20.45 órakor lép pályára a fordulóban – , és már biztosan ott lesznek Franciaországban.

Lettország–Csehország



EB 2016
SELEJTEZŐ, CSOPORTKÖR
8. FORDULÓ

A-csoport
Törökország–Hollandia 3–0 (2–0)
Konya, Konya Büyüksehir Torku Aréna. V: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
TÖRÖKORSZÁG: Volkan Babacan – Sener Özbayrakli, Serdar Aziz, Hakan Balta, Caner Erkin – Selcuk Inan – Ozan Tufan, Oguzhan Özyakup (Olcay Sahan, 83.) – Hakan Calhanoglu (Mehmet Topal, 65.), Burak Yilmaz, Arda Turan (Volkan Sen, 57.). Szövetségi kapitány: Fatih Terim
HOLLANDIA: Cillessen – Van der Wiel, De Vrij (Wijnaldum, a szünetben), Riedewald, Blind (De Jong, 74.) – Klaassen, Bruma – Sneijder – Narsingh (Promes, 69.), Van Persie, Depay. Szövetségi kapitány: Danny Blind
Gólszerző: Oguzhan Özyakup (8.), Arda Turan (26.), Burak Yilmaz (86.)

Lettország–Csehország 1–2 (0–2)
Riga, Skonto Stadion. V: Deniz Aytekin (német)
LETTORSZÁG: Vanins – Freimanis (Gabovs, 33.), Gorkss, Dubra, Maksimenko – Fertovs, Tarasovs – Kamess (Visnakovs, 29.), Zjuzins – Rakels, Karasausks (Cauna, 66.). Szövetségi kapitány: Marians Pahars
CSEHORSZÁG: P. Cech – Kaderábek, Suchy, Procházka, Limbersky – Darida, Pavelka – Dockal, Kolár (Krejcí, 54.), Sural (Vanek, 77.) – Skoda. Szövetségi kapitány: Pavel Vrba
Gólszerző: Zjuzins (73.), ill. Limbersky (13.), Darida (25.)

Izland–Kazahsztán 0–0
Reykjavík, Laugardalsvöllur. V: Jevhen Aranovszkij (ukrán)
IZLAND: Halldórsson – B. Saevarsson, Árnason, R.Sigurdsson, A. Skúlason – A. Gunnarsson, G. Sigurdsson – Gudmundsson, B. Bjarnason – Bödvarsson (Kjartansson, 85.), Sigthórsson. Szövetésgi kapitány: Lars Lagerbäck
KAZAHSZTÁN: Pokatilov – Gurman, Logvinyenko, Malij, Szujumbajev – Kuat, Szmakov, Iszlamhan – Dzsolcsijev (Merkel, a szünetben), Nuszerbajev (Scsetkin, 76.), Konysbaev. Szövetségi kapitány: Jurij Krasznozsan
Kiállítva: A. Gunnarsson (89.)

AZ ÁLLÁS
1. Csehország 8 6 1 1 16–10 +6 19
2. Izland 7 6 1 15–3 +12 18
3. Törökország 8 3 3 2 11–9 +2 12
4. Hollandia 8 3 1 4 13–10 +3 10
5. Lettország 8 4 4 4–16 –12 4
6. Kazahsztán 7 1 6 5–16 –11 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik