Németország csoportelső, Magyarország a legjobb 16 között!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.21. 17:50
null
Mario Gomez góllal bizonyította Joachim Löwnek, jó döntés volt a kezdőcsapatba jelölni (Fotók: Action Images)
A világbajnok Németország 1–0-ra legyőzte Észak-Írországot a franciaországi Európa-bajnokság C-csoportjának harmadik fordulójában, ezzel csoportelsőként továbbjutott, miközben biztossá vált, hogy a magyar válogatott is ott lesz a legjobb 16 között! A lengyelek szintén 1–0-ra nyertek az ukránok ellen, és a nyolcaddöntőben Svájccal játszanak.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ

Észak-Írország–Németország 0–1 (0–1)
Párizs, Parc des Princes, 44 125 néző. Vezette: Turpin (francia)
ÉSZAK-ÍRORSZÁG:
McGovern – A. Hughes, McAuley, Catchcart, J. Evans – J. Ward (Magennis, 70.), C. Evans (McGinn, 84.), S. Davis, Norwood, Dallas – Washington (K. Lafferty, 59.). Szövetségi kapitány: Michael O'Neill
NÉMETORSZÁG:
Neuer – Kimmich, J. Boateng (Höwedes, 76.), Hummels, Hector – Khedira (Schweinsteiger, 69.), Kroos – Th. Müller, Özil, Götze (Schürrle, 55.) – Gomez. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Gomez (30.)

A meccs online közvetítését ide kattintva lehet nyomon követni.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Ukrajna–Lengyelország 0–1

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország
3
2
1

3–0
+3
7
2. Lengyelország3
2
1

2–0
+2
7
3. Észak-Írország 3 1 2 2–2 0 3
4. Ukrajna 3 3 0–5 –5 0

A német válogatott összeállítása két helyen módosult a lengyelek elleni mérkőzéshez képest, kikerült a csapatból Benedikt Höwedes és Julian Draxler, helyettük Joshua Kimmich és Mario Gomez kezdett. A Besiktas csatárának bevetésével Götze kihúzódott a bal szélre, tehát ezúttal nem középcsatárként jutott szóhoz.

A németek az első tizenkét percben háromszor vették célba az északírek kapuját, pontosan annyiszor, mint a lengyelekét az egész mérkőzésen. Korábbi Eb-selejtezős ellenfelünk egy szót sem szólhatott volna, ha a világbajnoki címvédő az első negyedórában háromgólos előnyre tett volna szert.

NEM CSAK A MIEINK ÖRÜLHETNEK

Albánia és Észak-Írország is három ponttal lett csoportharmadik, ami azt jelenti, hogy a mieink mellett a négypontos Szlovákia, valamint a kedd este pályára lépő Horvátország is bejutott a legjobb tizenhat közé.

A nyolcadik percben Mesut Özil laza bokamozdulattal hozta ziccerbe Thomas Müllert, aki nagy helyzetben belelőtte a labdát a kapusba. Három perccel később Özil rontott el nagy helyzetet, majd Mario Götze nem tudta elpasszolni a labdát Michael McGovern mellett.

A 23. percben Gomez lekészítését követően Müller lőtt centikkel mellé, majd fejjel a bal kapufát találta el. Úgy tűnt, a Bayern játékosa el van átkozva, Eb-meccsen még gólt és gólpasszt sem jegyzett.

A 30. percben aztán megváltozott a helyzet, a németek megszerezték a vezetést – a magyar szurkolók nagy örömére is. Özil hozta játékba Gomezt, aki lepörgette a labdát Müllernek, ő azonban nem tudott kapura fordulni, ezért inkább okosan lekészített Gomez elé, aki nem hibázott (0–1).

A németek kezdőcsapatába tétmérkőzésen 1454 nap után visszatérő Gomez a 66. válogatottbeli meccsén a 28. gólját szerezte.

A nationalelf még a szünet előtt megduplázhatta volna előnyét, de Müller nagy helyzetben a lécet találta el. A németek az első félidőben 14 alkalommal vették célba az északírek kapuját, ami ezen az Eb-n rekord.

Thomas Müller előtt rengeteg lehetőség adódott, hogy betaláljon, de nem élt a helyzeteivel
Thomas Müller előtt rengeteg lehetőség adódott, hogy betaláljon, de nem élt a helyzeteivel

A második játékrész elején a németek lezárhatták volna a mérkőzést, de Götze egy percen belül két ziccert is kihagyott. A fordulás után visszaesett a mérkőzés színvonala, ám a világbajnok kézben tartotta a meccset, szinte végig az északírek térfelén folyt a játék.

HAT CSAPAT MARADT KÉPBEN

Nem maradt olyan forgatókönyv, amely szerint a magyar válogatott a németekkel játszana a nyolcaddöntőben. Ha a mieink visszaesnek a csoport harmadik helyére, akkor a D-csoport első helyezettjével, a spanyolokkal vagy a horvátokkal csapnak össze a legjobb 16 között. Ha csoportmásodikak vagyunk, akkor az angolokkal, ha csoportharmadikak, akkor a belgákkal, a svédekkel vagy az írekkel találkozunk.

A 69. percben beállt Bastian Schweinsteiger, aki a 15. Európa-bajnoki meccsén lépett pályára, ezzel Philipp Lahmot lehagyva immáron egyedüli német csúcstartó.

További érdekesség, hogy Toni Kroos 110 sikeres passzal zárta a mérkőzést, míg az északír mezőnyjátékosok, a cseréket is beleértve, összesen 117-tel.

A német válogatott csoportelsőként jutott be a legjobb tizenhat közé, és az északírek vereségének köszönhetően biztossá vált a magyar válogatott továbbjutása is! A mieink a harmadik helynél hátrébb már nem végezhetnek a csoportjukban, és mivel az albánok és az északírek is kevesebb ponttal lettek harmadikak saját kvartettjükben, a magyar válogatott felülmúlja őket a vonatkozó összevetésben.

A NYOLCADDÖNTŐS MECCSEK IDŐPONTJAI

SZOMBAT
15.00, Saint-Étienne: Svájc–Lengyelország (kommentátor: Knézy Jenő)
18.00, Párizs: Wales–A/C/D3 (Gundel Takács Gábor)
21.00, Lens: D1–B/E/F3(Hajdú B. István)
VASÁRNAP
15.00, Lyon: Franciaország–C/E3 (Knézy Jenő)
18.00, Lille: Németország–A/B3(Székely Dávid)
21.00, Toulouse:F1–E2 (Hajdú B. István)
HÉTFŐ
18.00, Saint-Denis: Olaszország–D2 (Székely Dávid)
21.00, Nizza: Anglia–F2(Gundel Takács Gábor)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik