Óriási helyzetek maradtak ki, Svájc egy góllal nyert Albánia ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.11. 14:52
null
Svájc Schär fejes góljával győzött Albánia ellen (Fotó: AFP)
A franciaországi Európa-bajnokság A-csoportjának szombati találkozóján Svájc korán szerzett fejes góllal legyőzte a meccset a 37. perctől emberhátrányban végigküzdő Albániát.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
ALBÁNIA–SVÁJC 0–1 (0–1)
Lens,
Stade Bollaert-Delelis, 33 805 néző. V: Velasco Carballo (spanyol)
ALBÁNIA: Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Kukeli, T. Xhaka (Gace, 62.), Roshi (Cikalleshi, 74.), Abrashi, Lenjani – Sadiku (Gashi, 82.). Szövetségi kapitány: Gianni De Biasi
SVÁJC: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez – Behrami, Dzemaili (F. Frei, 76.), G. Xhaka – Shaqiri (Fernandes, 88.), Seferovic, Mehmedi (Embolo, 62.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
G:
Schär (5.)
K: Cana (37.)

PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
FRANCIAORSZÁG–ROMÁNIA 2–1 (0–0)

Különös pikantériája volt az Albánia–Svájc találkozónak az Európa-bajnokság B-csoportjában, s nem azért, mert az albánok először léptek pályára nagy tornán vagy mert mindkét oldalon több kerettag a másik nemzet válogatottjában is szerepelhetne. Az Eb-történelem során először játszott egymás ellen egy testvérpár egy-egy tagja. Az albánoknál Taulant Xhaka másfél évvel fiatalabb fivérével, a svájci színekben futballozó Granittal nézett farkasszemet. A két játékos édesanyja egy albán és svájci zászlót is ábrázoló pólóban szorított fiaiért.

Nem kellett sokat várni a gólra: az ötödik percben a rögzített szituációkból kifejezetten gólerős Svájc betalált egy szögletet követően. Xherdan Shaqiri beadására Etrit Berisha kapus pocsékul jött ki, Fabian Schär pedig szépen a kapuba bólintott. 0–1

A svájciaknak esélyesebbhez híven több lehetőségük volt, mint Albániának, de a 32. percben mégis Yann Sommernek kellett óriásit védenie Armando Sadiku hatalmas helyzeténél.

Nem sokkal a szünet előtt az albánok megfogyatkoztak: Lorik Cana megkapta második sárga lapját azt követően, hogy elcsúszott, és kézzel szándékosan beleütött a labdába a saját tizenhatosa előtt. A szabadrúgásból Blerim Dzemaili a kapufát találta telibe.

Történelmi pillanat: a Xhaka fivérek egymás ellen az Eb-n (Fotó: AFP)
Történelmi pillanat: a Xhaka fivérek egymás ellen az Eb-n (Fotó: AFP)

Az albánok tíz emberrel sem adták fel, s ennek köszönhetően izgalmas folytatást láthattunk. A svájciaknál Haris Seferovic többször eldönthette volna a három pont sorsát, de sehogyan sem tudott Berisha eszén túljárni. Az albánoknál leginkább Sadiku bánkódhatott az elpuskázott helyzetek miatt.

A hajrában Emir Lenjani elesett a svájci tizenhatoson belül, de az albánok felháborodására Carlos Velasco Carballo sípja néma maradt. Mindkét oldalon kimaradtak a helyzetek; a legnagyobb ziccert a csereként beálló Shkelzen Gashi szúrta el, aki teljesen egyedül, senkitől sem zavartata vezette a labdát a svájci kapura, de képtelen volt Sommer kapujába helyezni.

A három pontot Svájc szerezte meg, így az A-csoportban Franciaország és Svájc három-három, Románia és Albánia pedig nulla-nulla ponttal áll a nyitó kör után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik