Nani varázsolt, Portugália megtörte a dán átkot

Vágólapra másolva!
2010.10.08. 23:59
null
Nani (középen) először szerzett két gólt egy mérkőzésen a portugál válogatottban (Fotó: Action Images)
Megtörte rossz sorozatát az első két fellépésén csupán egy pontot szerző Portugália: az immár Paulo Bento irányította piros-zöldek péntek késő este Nani két és Cristiano Ronaldo egy góljával 3–1-re legyőzték Dániát a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének H-csoportjában.

Pénteken sok eső esett Portóban, kezdetben a nedves talaj sok gondot okozott a csapatoknak. Az első húsz percben hiába fáradozott a nagy kedvvel futballozó Joao Moutinho, helyzetet sem neki, sem társainak nem sikerült kialakítani a dán kapu előtt. A játékrész derekán aztán megszületett a vezető gól.

A 29. percben Rommedahl passzolt rossz helyre, Cristiano Ronaldo megiramodott a bal oldalon, és remek középre játszásából a hosszú oldalon érkező Nani megszerezte a vezetést a portugáloknak (1–0).

Mindössze két perc telt el, és a hazaiak megduplázták előnyüket. Megint egy labdaeladásból indult az akció (ezúttal Poulsen volt a vétkes), és újra Nani volt a befejező – a Manchester szélső a 16-os előteréből, a behátráló védőktől alig zavartatva ballal a bal felső sarokba bombázott (2–0).

Thomas Sörensen, a dánok kapusa megsérült, cserét kért. Utódja, Anders Lindegaard gyorsan igazolhatta beválogatása helyességét, az első játékrész lefújása előtti pillanatokban minden tudására szüksége volt Cristiano Ronaldo lövésének hárításához. A szünetben aztán gyorsan rögzíthettük, hogy Nani először szerzett két gólt válogatott mérkőzésen – össztermése pillanatnyilag kilenc találat.

A második félidőben sokáig egyetlen kérdés volt „ébren”: sikerül-e gólt szereznie C. Ronaldónak? A Real Madrid aranylabdása több veszélyes lövést is megeresztett, egyszer, az 57. percben telibe találta a lécet is. Gólt azonban egyelőre nem szerzett, nem úgy Ricardo Carvalho! A védő dán szögletet követően juttatta a labdát – saját kapujába. Öngól! (2–1).

A hazai szurkolók emlékei között ekkor felsejlett a 2008. szeptemberi lisszaboni vb-selejtező, amelyet (a „magyar csoportban”) úgy veszített el Portugália, hogy a 88. percben még vezetett… Cristiano Ronaldo azonban nagyszerű lövéssel gondoskodott róla, hogy a történelem ne ismétlődjék meg; a remek gólpassz a korábbi két gólt szerző Nani érdeme volt (3–1).

Portugália tíz év után tudta legyőzni Dániát. Az akkori (2–1-es győzelmet hozó) és a mostani portói mérkőzés között háromszor találkozott a két ország, kétszer Dánia nyert, egyszer döntetlen született.

Ez volt az első mérkőzés, amelyen a leváltott Carlos Queiroz helyére kinevezett új szövetségi kapitány, Paulo Bento irányította a portugálokat.

PORTUGÁLIA–DÁNIA 3–1

 

EURO 2012, H-CSOPORT 
PORTUGÁLIA–DÁNIA 3–1 (2–0)
Porto. V: Braamhaar (holland)
PORTUGÁLIA: Eduardo – Joao Pereira, Pepe, R. Carvalho, Fábio Coentrao – Raúl Meireles, Carlos Martins (Tiago, 75.) – Cristiano Ronaldo, Joao Moutinho, Nani (Varela, 88.) – Hugo Almeida (Hélder Postiga, 69.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento
DÁNIA: Sörensen (Lindegaard, 32.) – Kvist (Lövenkrands, 72.), Kjaer, Kröldrup, Jacobsen – Silberbauer, Vingaard, C. Poulsen, D. Jensen (Eriksen, 58.) – Rommedahl – N. Pedersen. Szövetségi kapitány: Morten Olsen
Gólszerző: Nani (29., 31.), C. Ronaldo (85.), ill. R. Carvalho (79. – öngól)
 A CSOPORT MÁSIK TALÁLKOZÓJÁN
 Ciprus–Norvégia 1–2
 AZ ÁLLÁS
1. Norvégia 3 3 5–2 +3  9
2. Portugália 3 1 1 1 7–6 +1  4
3. Dánia 2 1 1 2–3 –1  3
4. Ciprus 2 1 1 5–6 –1  1
5. Izland 2 2 1–3 –2  0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik