Nemzetisport.hu 2012.06.30 11:25 Frissítve: 2014.06.27 03:31

Euro 2012: „Az angoloknak pszichológusra van szükségük”

A korábbi válogatott labdarúgó, Gareth Southgate szerint az angol nemzeti csapatnál pszichológust kellene alkalmazni, hogy a „háromoroszlánosok” hatékonyabbak legyenek a nagy tornák tizenegyespárbajaiban.

 

„Nagy támogatója vagyok a sportpszichológusok alkalmazásának. Minden nagy teniszjátékos dolgozik valakivel, akárcsak a golfozók, és ugyan mindenki azt mondja nekem, hogy a futball más, én nem látom, miért lenne kivétel” – mondta a korábbi védő, aki az 1996-os Európa-bajnokság elődöntőjében sorsdöntő pillanatban hibázott a tizenegyespontról Németország ellen.

„Biztos vagyok benne, hogy hasznos lenne. A tizenegyesrúgás nem szerencse kérdése. Az egész arról szól, miként bírod el a nyomást. Én annak idején nem voltam képes elbírni. Sötétségben tapogatóztam. Szükségünk van stratégiákra, hogy miként kezeljük a stresszt” – jelentette ki Southgate.

Olaszország tizenegyesekkel búcsúztatta Angliát a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb negyeddöntőjében, miután Ashley Young és Ashley Cole is hibázott. A nagy tornákon a szigetországiak nyolc tizenegyespárbajból hetet elveszítettek. Southgate szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az angol labdarúgók önbizalma megcsappant.

„A csalódásoknak immár hosszú története van, és ez mindenkinek ott van a fejében. És ennek az egész országra komoly hatása van” – utalt az annak idején bűnbaknak kikiáltott védő arra, hogy a nemzet lélektanának sem tesz jót, ha Anglia rendre elbukik kiélezett szituációkban.