Vb 2022: olyat ért el Timothy Weah, amire aranylabdás apja sem volt képes

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2022.11.22. 09:20
null
Timothy Weah büszkévé tette apját, a legendás George Weah-t (Fotó: AFP)
Amint arról beszámoltunk, 1–1-es döntetlent ért el az Egyesült Államok Wales ellen a labdarúgó-világbajnokság B-csoportjának első fordulójában. Az amerikaiak gólszerzője, Timothy Weah elérte azt, ami apjának, a legendás George Weah-nak sohasem sikerült: világbajnokságon lépett pályára, sőt, gólt is szerzett.

 

Timothy Weah egy szempontból már túlszárnyalta apját, pedig még csak 22 éves. Világbajnokságon lépett pályára, és gólt is szerzett. Igen, 1995 aranylabdása, George Weah a libériai válogatottat erősítette, amivel sokkal rosszabb esélyei voltak a kijutásra, mint Timothy Weah-nak az Egyesült Államokkal.

Timothy Brooklynban született az Egyesült Államokban. Apja, George ekkor még profi futballista volt, jamaicai származású édesanyját Clarnak hívják. Timothy gyerekként Floridában és New Yorkban játszott serdülőként, majd 2013-ban a New York Red Bulls csapatához került. Tizenhárom éves korában a Chelsea-nél járt próbajátékon, de ezt követően nem a londoni csapat, hanem a Paris Saint-Germain akadémiájára igazolt. Az ős, a nagy George a Chelsea és a PSG játékosa is volt: előbbinél 2000-ben, utóbbinál 1992–1995 között profiskodott.

A fiú 2017-ben profi szerződést kapott a PSG-től; habár a felnőttek között nem játszott sokat (csupán hat tétmeccsen lépett pályára két év alatt az első csapatban), két gólt szerzett a párizsiak színeiben (a Francia Szuperkupában a Monaco, a bajnokságban a Caen ellen).

Weah később kölcsönben a Celtichez került, de itt csupán hat hónapot töltött el, ám az idény végén bekerült az Egyesült Államok U20-as világbajnokságra utazó korosztályos keretébe.

A tornát követően a Lille csapott le rá. Az első szezonját combhajlító izmának sérülése tette tönkre, a következő idényben azonban 28 meccsen lépett pályára a Ligue 1-ben, és három gólt szerzett. Ezt megismételte a 2021–2022-es évadban is, de játékperceinek száma majdnem megkétszereződött a bajnokságban. Az elmúlt idényben 1885 percet töltött összesen a pályán minden sorozatot figyelembe véve, három góllal és négy gólpasszal zárva azt.

Timothy 2018-ban mutatkozott be az amerikai felnőttválogatottban, és ugyanebben az évben első, kezdőként lejátszott mérkőzésén meg is szerezte első gólját a nemzeti csapatban Bolívia ellen. Weah azóta Jamaica és Marokkó ellen is betalált, mielőtt a 2022-es világbajnokságot góllal kezdte volna Wales ellen.

Apja, George politikai karrierbe kezdett sportolói pályafutása után, ezért Timothy nevelésének nagyobb terhe Clarre hárult. George Weah 2018 óta Libéria elnöke, korábban a szenátust is vezette. George és Clar jelenleg Libériában élnek, és együtt utaztak Katarba, hogy lássák fiukat a világbajnokságon játszani, bár – mint állami vezető – George nem a szurkolók között, hanem a FIFA által biztosított VIP-páholyból nézhette Timothy gólját a walesiek ellen.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
1. FORDULÓ

B-CSOPORT
EGYESÜLT ÁLLAMOK–WALES 1–1 (1–0)
Al-Rajjan, Ahmed bin Ali Stadion, 43 418 néző. Vezette: al-Dzsasszim (katari)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: M. Turner – Dest (Yedlin, 74.), Ream, Zimmerman, A. Robinson – McKennie (Aaronson, 66.), T. Adams, Musah (Acosta, 74.) – Weah (J. Morris, 88.), Sargent (H. Wright, 74.), Pulisic. Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter
WALES: Hennessey – Mepham, Rodon, B. Davies – C. Roberts, Ampadu (Morrell, 90+5.), Ramsey, N. Williams (B. Johnson, 79.) – H. Wilson (S. Thomas, 90+3.), Bale, D. James (K. Moore, a félidőben). Szövetségi kapitány: Robert Page
Gólszerző: Weah (36.), ill. Bale (82. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik