B. B.
2022.12.05 12:35 Frissítve: 2022.12.05 13:45

Vb 2022: nem biztos, hogy ez Luka Modric utolsó nagy tornája

A japán labdarúgó-válogatott két korábbi világbajnokot is legyőzött már a katari tornán, így Horvátországnak óvatosnak kell lennie nyolcaddöntős ellenfelével szemben. A horvátok masszív védekezésre és veszélyes ellencsapásokra számítanak, Zlatko Dalic szövetségi kapitány szerint az ázsiai csapat a csoportkörben bizonyította, nagyon egyben van.

Luka Modric 37 esztendősen is vezér a pályán – a Japán elleni nyolcaddöntőben főszereplő lehet (Fotó: AFP)

 

„Kétszer is hátrányból álltak fel a japánok, ez is mutatja az erejüket. Még véletlenül sem szabad alábecsülni őket, egy pillanatra sem hagyhat ki a figyelmünk. Biztos vagyok benne, hogy szamurájként küzdenek” – mondta a sajtótájékoztatón a horvátok kapitánya, aki titokzatos volt a kezdőcsapatot illetően.

Borna Sosa szombaton nem edzett a csapattal, kérdés, ott lehet-e Japán ellen a pályán.

„Aki nem egészséges vagy nincs százszázalékos állapotban, nem játszik   –  vágta rá a felvetésre határozottan Zlatko Dalic. –  Ezen a szinten semmit sem lehet kockáztatni. Olyan játékosokra van szükségünk, akik teljesen egészségesek, a kilencvenkilenc százalék most nem elég.”

Horvátország 1998-ban harmadik, 2018-ban második lett a világbajnokságon. A sajtótájékoztatón a szövetségi kapitánynak szegezték a kérdést: elképzelhetőnek tartja-e, hogy ezúttal elsők lesznek?

„Önök szerint itt az ideje? Készen állunk egy ilyen feladatra? Hát, szeretném ezt hinni... Megpróbáljuk! Az esély megvan, a következő mérkőzésen a nyolc közé jutás a tét. Mindig is optimista ember voltam, szeretek álmodozni, nem tagadom, eljátszottam már a gondolattal, hogy milyen lenne újra döntőt játszani. Horvátországgal igenis számolni kell, de most még a japánok elleni meccsre összpontosítunk.”

Nem telhet el úgy sajtótájékoztató, hogy ne kerüljön szóba Luka Modric és az ő szerepe a válogatottban. Sok horvát szurkoló aggódik, hogy a 37 éves klasszis utolsó tornája a katari, de Zlatko Dalic egyáltalán nem biztos ebben.

„Isten adjon egészséget neki! Biztos vagyok benne, hogy nem a mostani az utolsó nagy versenye. A horvát válogatottnak ő több mint egy játékos, profizmusa, edzésmunkája, elhivatottsága példaértékű. Ő a mi vezérünk, maradjon is még jó sokáig ebben a szerepkörben!”

A horvát válogatott főhadiszállásán bennfentes újságírók szerint nagyszerű a hangulat, a játékosok úgy készülnek, egy ideig még maradnak Katarban. Ha túljutnak Japánon, a négy közé jutásért a Brazília–Dél-Korea összecsapás győztesével kell megküzdeniük.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

16.00: Japán–Horvátország (Tv: M4 Sport)

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.