CS. M.
2022.11.29 08:37 Frissítve: 2022.11.29 09:48

Vb 2022: „Kiállok az elveim mellett” – a kameruni kapitány kirakott sztárkapusáról

Mint beszámoltunk róla, a katari labdarúgó-világbajnokságon szereplő kameruni válogatott egyik legnagyobb sztárja, az első számú kapus, André Onana kikerült a keretből, mert nézeteltérése támadt a szövetségi kapitánnyal, Rigobert Songgal. Utóbbi most reagált az okokra. 

Song nem tágít, Onana vagy változtat, vagy nem játszik többet Katarban (Fotó: Getty Images)


Egybehangzó sajtóhírek szerint Rigobert Song szövetségi kapitány fegyelmi okok miatt tette ki a kameruni keretből az Inter kapusát, a Svájc ellen még játszó André Onanát. Az AFP Hírügynökség, Fabrizio Romano és még sokan mások megerősítették, hogy a két fél közötti konfliktust Onana játékstílusa váltotta ki.  

Kamerun kapujában így nem Onana, hanem Devis Epassy állt Szerbia ellen (a meccs 3–3-ra végződött), Rigobert Song szövetségi kapitány pedig a mérkőzést követő sajtótájékoztatón reagált döntésére, egyben megcáfolta azt a híresztelést, hogy az Inter kapusa már el is hagyta Katart. 

„Ez a döntés nagy kockázatvállalás volt a részemről, de én ezeknek a srácoknak nemcsak az edzőjük, hanem az apjuk is vagyok, így van, amikor kemény döntéseket kell meghoznom, és kiállok az elveim mellett. Egyelőre kivárok, meglátjuk, Onana velünk marad-e a harmadik csoportmeccsre. Ez nem csak rajtam, rajta is múlik. Mindenkinek tiszteletben kell tartania a szabályokat” – nyilatkozta Song a szerbek elleni ikszet követően.

A konfliktus okához, a játékstílushoz visszatérve: Onana modern, proaktív kapus, aki rengeteget száll be lábbal a játékba, pontosak is az átadásai, de van, amikor ezzel túl sokat kockáztat – legalábbis Rigobert Song szerint. Erre kiváló példa, hogy Onanának az első csoportmeccsen, Svájc ellen 26 labdaérintése volt a tizenhatoson kívül (a 61-ből)… Úgy tudni, Song ebből kért kevesebbet, és a hagyományos játékból, a hosszú labdákból többet. 


Nos, a kapitány megkapta, amit szeretett volna, Devis Epassy egyszer sem (!) indított passzt a tizenhatoson kívülről, ellenben 18 hosszú labdával operált, melyek közül 11 sikeres volt. Más kérdés, vajon a három gólból mennyi volt védhető…


2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.