Vb 2022: Salamon-szigetek Új-Zélanddal küzd meg a pótselejtezőért

Vágólapra másolva!
2022.03.27. 21:30
A 2022-es katari világbajnokság óceániai selejtezőjének elődöntőjében Salamon-szigetek fordított és 3–2-re győzött Pápua Új-Guinea ellen, míg Új-Zéland Tahitit múlta felül 1–0-ra. A két győztes mérkőzik meg egymással a katari minitorna döntőjében, amelynek tétje az interkontinentális pótselejtező.

 

Egy tudatosnak nem mondható szabadrúgás-kombinációnak köszönhetően az esélytelenebbnek tartott Pápua Új-Guinea szerzett vezetést a félidő derekán.

Érezhetően abban bíztak a Salamon-szigetekiek, hogy az előző meccsen három gólig jutó csodatini, Raphael Lea'i segítségével egyenlíthetnek, esetleg meg is fordíthatják a mérkőzést is, így szép számmal érkeztek a labdák a 18 éves támadó felé. Gyorsaságát kihasználva többször veszélyt is teremtett, sőt egy tizenegyest is kiharcolt, ám társa, Micah Lea'alafa nem tudott élni a lehetőséggel a 40. percben.

Lea'i később eredményes volt, de a hős nem ő, hanem a futsalválogatottban szintén szereplő Alwin Hou volt, aki az első játékrészben egy átlövésből egalizált, majd a vezetést is megszerezte. Sajnálatos módon triplázni nem volt sansza, mivel négy perccel a második találata után olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy hordágyon kellett levinni a pályáról.

Egy gólra feljött ugyan Pápua Új-Guinea a hajrában, de az egyenlítés már nem jött össze neki, maradt a 3–2. A lefújást követően megható jelenetnek lehettünk szemtanúi: a győztes csapat tagjai összeölelkezve énekeltek a pályán.

Az eddig két világbajnokságon (1982, 2010) résztvevő Új-Zéland a várakozásokkal ellentétben soványka, 1–0-s sikert aratott Tahiti ellen az esti mérkőzésen. A találkozó egyetlen gólját az Empoli védője, Liberato Cacace szerezte a 70. percben, egy kapu előtti kavarodásnál. A GÓL ITT!


Így Salamon-szigetek Új-Zélanddal vívja a katari minitorna döntőjét, amelynek nyertese júniusban interkontinentális pótselejtezőt játszik a CONCACAF-zóna selejtezőjének negyedik helyezettjével (jelenleg 19 ponttal Costa Rica foglalja el a 4. pozíciót, egy ponttal megelőzve Panamát) – azon a meccsen már a vb-kvóta lesz a tét.

ÓCEÁNIAI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ (KATAR)
1. KÖR
ELŐDÖNTŐ
Salamon-szigetek–Pápua Új-Guinea 3–2
(Hou 33., 65., Lea'i 71., ill. Komolong 24., Kepo 88.)
Új-Zéland–Tahiti 1–0
(Cacace 70.)

DÖNTŐ
MÁRCIUS 30.
19.00:
Salamon-szigetek–Új-Zéland

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik