Vb 2022: gólok, csúcsok, Bellingham – angol–szenegáli statisztikák

Vágólapra másolva!
2022.12.04. 22:23
null
Bellingham (labdával) egy gólpasszal járult hozzá az angolok győzelméhez (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, Anglia tükörsimán legyőzte Szenegált 3–0-ra a katari labdarúgó-világbajnokság második vasárnapi nyolcaddöntőjében, s a legjobb nyolc között a francia válogatott lesz az ellenfele. A meccs legérdekesebb statisztikáiból válogattunk.

Az 1990-es vb óta ezen a tornán fordul elő először az angol válogatottal, hogy két játékosa is legalább három gólig jut egy tornán: akkor Gary Lineker 4, David Platt 3 góllal zárt. Most Bukayo Saka mellett Marcus Rashfordnak is három gólja van. Ráadásul 2018 után ismét eljutottak 12 gólig az angolok, vagyis beállították az egy tornán szerzett legtöbb góljuk számát.

Az angol válogatott eddig a mérkőzésig hét alkalommal találkozott afrikai válogatottal világbajnokságon, mérlege négy győzelem, három döntetlen. Ez volt Anglia és Szenegál első egymás elleni meccse. A 13. alkalom, hogy Anglia elsőként egy vb-n találkozik egy válogatottal, az előző 12 ilyen esetből csak egyszer kapott ki. Az viszont nagyot szólt: 1950-ben az amatőr amerikaiaktól szenvedtek csúfos vereséget a magukat a világ legjobbjainak tartó angolok.

Már Jordan Henderson gólja is rekordot jelentett, Harry Kane találata pedig csak növelte ezt: eddig ugyanis a 2018-as vb-n volt a legtöbb különböző gólszerzője az angol válogatottnak, akkor hat játékos volt eredményes legalább egyszer. A 2022-es tornán már nyolc különböző gólszerzőnél jár az angol válogatott.

Jude Bellingham lett a legfiatalabb angol válogatott játékos, aki gólpasszt ad egy világbajnoki mérkőzésen. A Dortmund légiósa 19 éves és 158 napos korában osztott ki asszisztot – Jordan Henderson volt a kedvezményezett.

Még egy kis Bellingham: a 2006-os németországi torna óta az első tinédzser, aki gólt és gólpasszt is jegyez egy világbajnokságon. Akkoriban bizonyos Lionel Messi tette meg mindezt.

Szenegál eddigi három világbajnoki szereplése során másodszor jutott tovább a csoportjából, de először búcsúzott a legjobb 16 között. Az első 2002-es szereplés alkalmával a 16 között hosszabbításban Svédországot múlták felül, majd a végül bronzérmes török válogatott jelentette a végállomást – szintén hosszabbítás után.

Bármilyen hihetetlen is, de ez a mai eredmény Szenegál vb-történelmének legsúlyosabb veresége. Az eddigi rekordot az idei torna csoportkörében a hollandoktól szenvedett 2–0 jelentette. Még egy egészen meglepő statisztika az afrikaiakról: a mostani világbajnokság előtt soha nem kaptak ki európai válogatottól rendes játékidőben.

Legutóbb az 1986-os világbajnokságon fordult elő, hogy egy válogatott kapott sárga lap nélkül játszotta le a csoportkörben mind a három meccsét. Akkor ez a magyar válogatottnak sikerült – a továbbjutás nem. Az angolok most megismételték ezt a teljesítményt, azzal a különbséggel, hogy sárga nélkül jutottak tovább, sőt, mint kiderült, ezen a tornán sorozatban a negyedik meccsüket hozták le sárga lap nélkül.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ
Anglia–Szenegál 3–0
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 65 985nézőVezette:Barton (salvadori)
Anglia:
Pickford – K. Walker, Stones (Dier, 76.), Maguire, L. Shaw – J. Henderson (Phillips, 82.), Rice, Bellingham (Mount, 76.) – Saka (Rashford, 65.), H. Kane, Foden (Grealish, 65.).Szövetségi kapitány:Gareth Southgate
Szenegál:É. Mendy – Sabaly, K. Koulibaly, Ab. Diallo, Jakobs (Ballo, 84.) – K. Diatta (P. Sarr, a szünetben), Ciss (Gueye, a szünetben), N. Mendy, I. Sarr – I. Ndiaye (Dieng, a szünetben), Dia (Diédhiou, 72.).Szövetségi kapitány:Aliou Cissé
Gólszerző:J. Henderson (38.). H. Kane (45+3.), Saka (57.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik