Angliának nem okozott gondot az erőtlen Szenegál

Vágólapra másolva!
2022.12.04. 19:50
null
Bukayo Saka gólja mindent eldöntött (Fotó: Getty Images)
Az angol válogatott könnyedén legyőzte Szenegált a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében: Gareth Southgate csapata 3–0-val búcsúztatta az afrikai együttest.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ
Anglia–Szenegál 3–0 (1–0)
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 65 985nézőVezette:Barton (salvadori)
Anglia:
Pickford – K. Walker, Stones (Dier, 76.), Maguire, L. Shaw – J. Henderson (Phillips, 82.), Rice, Bellingham (Mount, 76.) – Saka (Rashford, 65.), H. Kane, Foden (Grealish, 65.).Szövetségi kapitány:Gareth Southgate
Szenegál:É. Mendy – Sabaly, K. Koulibaly, Ab. Diallo, Jakobs (Ballo, 84.) – K. Diatta (P. Sarr, a szünetben), Ciss (Gueye, a szünetben), N. Mendy, I. Sarr – I. Ndiaye (Dieng, a szünetben), Dia (Diédhiou, 72.).Szövetségi kapitány:Aliou Cissé
Gólszerző:J. Henderson (38.). H. Kane (45+3.), Saka (57.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Az angolok jobban kezdték a mérkőzést, több támadást vezettek, de a szenegáli védelem ekkor még tökéletesen ellátta a feladatát.

A meccs negyedénél jártunk, amikor Szenegál váratlanul nagy helyzetbe került. Diatta beadása után Dia veszélyes helyzetben lőhetett kapura, de Stones még idejében blokkolt. Majd rögtön utána Ismaila Sarr előtt is kiváló lehetőség nyílt a gólszerzésre, de a Watford játékosa nem találta el a kaput. A 32. percben ismét Dia lőhetett volna gólt, de az éles szögből leadott lövést Pickford bal kézzel bravúrosan védte.

Ám hiába az afrikaiak helyzetei, az angolok szerezték meg a vezetést! A 38. percben nagyszerű lendületes támadás végén Bellingham középre passzolt labdáját Jordan Henderson lőtte a kapuba.

Jordan Henderson juttatta vezetéshez az angolokat (Fotó: Getty Images)
Jordan Henderson juttatta vezetéshez az angolokat (Fotó: Getty Images)

 

Az első félidő hosszabbításában a második angol találat is megérkezett: újabb remek kontra végén Harry Kane bombázott ziccerben a kapu közepébe. Kane-nek ez volt a 11. gólja vb-ken és Eb-ken összesen, ezzel megelőzte Gary Linekert a vonatkozó ranglista élén az angoloknál.

A második félidőre hármat is cserélt Aliou Cissé, de ez sem hozta el a csodát. Az 57. percben Bukayo Saka váltotta újabb gólra Foden beadását.

Egyértelműen érződött, hogy Szenegál egyszerűen nincs egy súlycsoportban Angliával, és az első félidővel ellentétében a második játékrészben még felvillanásokat sem nagyon láthattunk Cissé játékosaitól.

A végén maradt a 3–0, így a negyeddöntőben Anglia Franciaországgal csap össze december 10-én.

Az összefoglalóhoz kattintson a képre!


 

A visszafogott szenegáli csapatnak csak elbűvölő szurkolótábora volt hangos
A katari világbajnokság szervezőinek vasárnap kiadott összeállítása alapján az országba lépéshez szükséges Hayya-kártyát több mint kétmillióan igényelték a torna idejére. Köztük a legtöbben Szaúd-Arábiából, utána következett a sorban India, az Egyesült Államok, majd az Egyesült Királyság. Amiből arra következtethetünk, hogy a walesiekkel együtt az angol drukkerek voltak, illetve vannak jelen a helyszínen a negyedik legnagyobb számban. Az információ azért meglepő kissé, mert a korábbi vb-ken, Európa-bajnokságokon együtt mozgó, hangos angol drukkerhadnak a városban nemigen mutatkozott nyoma. Talán a sör hiányzott, talán a városi autópályák kuszaságából álló dohai városszerkezet nehezítette a nagy szurkolói megmozdulást, de az is lehet, hogy a vékony pénztárcájú menetelők otthon maradtak. Az al-Bajt Stadionban mindenesetre létszám tekintetében az angolok voltak túlsúlyban, az más kérdés, hogy a maroknyi, mintegy ötven tagú szenegáli csoport az első perctől az utolsóig zengett és táncolt törzsi énekével lazán megnyerte a hangulatcsatát.
Ami a futballszakmai oldalt illeti, a stadion lépcsőfeljárója felé közelítve elbeszélgettem Ibrahima Mbengue kollégával, aki a szenegáli Record című újság munkatársaként készült – nemzeti színű sapkájában – a mérkőzésre, és ilyen minőségében hiteles helyzetjelentéssel szolgálhatott az afrikai csapatról. Elmondta, hogy odahaza az emberek a csoportkör sikeres megvívása után már mindenképpen kedvezően értékelik a katari szereplést, de azért úgy vannak vele, az angolokat nem lenne rossz legyőzni, mégpedig a vetélytárs labdarúgásában tapasztalatot gyűjtő európai „vendégjátékosok” vezérletével. S hogy miről beszélt a szenegáli szakértő? Íme, a vasárnapi szenegáli kezdőcsapat népes angliai légiója: Édouard Mendy (Chelsea), Kalidou Koulibaly (Chelsea), Nampalys Mendy (Leicester City), Iliman Ndiaye (Sheffield United), Ismaila Sarr (Watford).
A játékot azonban az Európa-bajnoki ezüstérmes Anglia uralta, előbb csak mezőnyben, aztán mérhető módon is: az első félidő végére Jordan Henderson és a katari tornán első gólját szerző, 2018-as vb-gólkirály Harry Kane egy-egy kiválóan helyezett lövésével már 2–0-ra vezetett. Aztán Bukayo Saka szépen perdített gólja révén nem egészen egy óra alatt eldőlt a mérkőzés és a továbbjutás sorsa: a 3–0-s győzelmének köszönhetően az angol válogatott készülhet a Franciaország elleni negyeddöntőre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik