Ez volt minden idők legkülönösebb Brazília–Argentína rangadója!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.09.05. 20:50
null
Futballtörténelmi pillanat... (Fotó: AFP)
Brazília és Argentína összecsapott végre a dél-amerikai vb-selejtezőben, és bizony ez a mérkőzés bevonult a futballtörténelembe!

DÉL-AMERIKAI VB-SELEJTEZŐK
6. FORDULÓ
Brazília–Argentína 0–0 – a 7. percben félbeszakadt
Sao Paulo,
Neo Química Arena. Vezette: Valenzuela (venezuelai)
Brazília:
Wéverton – Danilo, Militao, Veríssimo, Alex Sandro – Casemiro, Gerson – Éverton Ribeiro, Lucas Paquetá – G. Jesus, Neymar. Szövetségi kapitány: Tite
Argentína:
Emiliano Martínez – Montiel, C. Romero, Otamendi, Acuna – De Paul, Paredes, Di Maria, Lo Celso – Messi, Lautaro Martínez. Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni

PERCRŐL PERCE


Ma már nem leszünk okosabbak, ennyi volt a Maracovidanazo. Várjuk a FIFA döntését!

Az Anvisa emlékeztet, hogy a brazil kormány speciális lehetőségeket biztosított a sportolóknak, szabad belépést, 48 óránkénti vizsgálattal, de az angol klubok így sem engedték el a brazil játékosokat, az argentinok pedig egészen egyszerűen nem jelezték, hogy élnének ezzel a lehetőséggel.

Egy brazil tv-csatorna szerint az egészségügyi illetékesek nem tudtak bemenni az argentin öltözőbe a mérkőzés előtt, mert egyszerűen kizárták őket onnan. Most az argentinok elindultak haza a következő vb-selejtezőjükre…

Az argentin szövetség elnöke szerint a CONMEBOL illetékesei küldték le a pályáról az argentinokat.

Egy brazil lap szerint azonban az argentinok nem ennek megfelelően jártak el, ezt megerősítette az Anvisa is.

A neves újságíró, Marcelo Rizzo szerint a dél-amerikai szövetség a tíz illetékes kormánnyal egy külön egyezséget kötött, hogy rugalmasan járnak el a vb-selejtezők alatt. Ez történt a brazilok chilei túrája alatt is.

Scaloni nagyon csalódott, de nem hibáztat senki, azonban a Depor egykori játékosa nem hagyta, hogy a játékosait "deportálják".

Közben Neymarék kétkapuznak egymás ellen levezetésként.

ODA A REKORD? A brazilok 59 vb-selejtezőt vívtak meg odahaza vereség nélkül, 47 sikerrel és 12 iksszel.

Brazília vs. Argentína: emlékezetes ütközetek a múltból.

Ez egy ilyen párosítás... „Papa Alemao az olaszországi vébén, Carecával karöltve ellenfélként akadt össze Diegóval. A találkozót Maradona passza után Claudio Caniggia gólja döntötte el a 80. percben, de nem erről marad emlékezetes az a derbi. Caniggiát a kőkemény Branco fogta, és kiválóan semlegesítette egészen addig, amíg óvatlanul bele nem ivott az ellenfél által odanyújtott vizeskulacsba. Később azt állította a bekk, hogy ettől kezdve folyamatosan szédült, így lőtt gólt mellőle Caniggia. A brazil szövetség szerint altató volt a palackban – Maradona szerint szenteltvíz… A nagy 10-es később töredelmes beismerő vallomást tett.″

A dél-amerikai szövetség szerint a mérkőzést nem lefújták, felfüggesztették, és mivel a vb-selejtező FIFA-rendezvény, a jelentések alapján a FIFA Fegyelmi Bizottsága dönt majd a hogyan továbbról. Több dél-amerikai újságíró szerint lesz mérkőzés, csak nem ma.

Az Anvisa közben kiadott egy közleményt, miszerint a szervezet már szombaton értesítette a rendőrséget és a Sao Paulo-i egészségügyi szerveket arról, hogy négyen is megsértették az egészségügyi és beutazási törvényeket, és rendeljenek el karantént. A szervezet kapott egy "fülest" arról, hogy négyen is hamis adatokkal léptek be az országba, és ezt követően intézkedtek, lásd lentebb.

Hivatalosan is felfüggesztve


A brazil játékosok közben melegítenek, de egyre jobban felöltöznek, nyilván. A spanyol TV-társaságok elegáns Adíosszal elköszöntek, azóta reklámok mennek a tv-kben közvetítés helyett.

A brazil kormány friss jelentése szerint 20.8 millió koronavírusos eset volt az országban ma estig, félmillió halottal.

Nyilván a politika tehet mindenről…


Közben kiderült, Messi egy fotósmellényben tért vissza.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Nyilván VAR-on jó lenne visszanézni a hivatalnokok pályára lépését.

45+1. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS ELSŐ FÉLIDEJE! Ez a mi önhatalmú döntésünk.

Mivel a brazil kormány miatt nem folytatódik a meccs, a három pont állítólag az argentinoké lesz a rogirózus FIFA-szabályok alapján.

Messi és Scaloni állítólag nem hajlik a folytatásra, mert le kellene cserélni a négy angliai légióst.

Messi azt nehezményezte a brazil egészségügyi szakembereknek, hogy miért éppen most intézkednek, amikor már három napja ott vannak, Scaloni azért dühöngött, mert őket hivatalosan senki sem értesítette semmiről.


Otamendi, Paredes, Alves, Messi és néhány brazil játékos beszélget a folyosón, Otamendi és Paredes mezben még. A párizsi mag.

A mérkőzést közvetítő Premier Sports szerint hivatalosan félbeszakad a mérkőzés, és elindul a busz a stadionhoz az argentin csapatért.

38. perc A meccs 38. percében járunk, csak jelezzük, mert le éppen senki sem fújt semmit.

„Az Anvisa súlyos egészségügyi kockázatnak tartja a négy játékos okozta helyzetet, ezért felkérte a helyi egészségügyi hatóságokat, hogy rendeljék el a játékosok azonnali karanténját, meg kell akadályozni, hogy bármilyen tevékenységben részt vegyenek, meg kell akadályozni, hogy brazil földön maradjanak″ – írta a mai közleményében az Anvisa.

Megjegyeznénk, az argentinok három napja Brazíliában vannak, éppen most kellett közbelépni? Kérdésünk: akkor mindenki a pályán kontaktszemély, mindenkinek két hét karantén?

Gerson fejelget párat a labdába, mint a fókacseles Kerlon.

Nézzük közben, hogyan állnak a dél-amerikaiak Katar és a vb előtt!

Messi ellő pár poént Dani Alvesnek, alighanem kínjukban nevetnek.

Világhírű lett az Anvisa, a Brazil Egészségügyi Szabályozó Ügynökség (Agencia Nacional de Vigilancia Sanitária), alighanem vége is a meccsnek.

Az argentinok eltűntek, a brazilok a pályán, az előírások szerint. Messi kijött a pályára, de a mez nincs rajta már, szürke atlétát visel.

Az Olé című argentin sportportál meccs előtti beszámolója szerint végül nem is lesz gond a négy játékos pályára lépésével. Az újság azt írja, a CONMEBOL fellépése után a brazil döntéshozók engedtek, így pedig az argentin labdarúgó-válogatott mindegyik tagja felszállhatott a csapatbuszra. Korai öröm.

A goal.com azt írja, a dél-amerikai világbajnoki selejtezőket helyi szövetségként szervező CONMEBOL felvette a kapcsolatot a brazil hatóságokkal, hogy rendkívüli engedélyeket szerezzenek az argentin játékosoknak, akik így pályára léphetnének a meccsen. Sőt, a szövetség főtitkára, Gonzalo Beloso arról tájékoztatta a Clarin című lapot, hogy nem is lehetne probléma a futballisták brazíliai tartózkodásából, mivel a vb-selejtezőket buborékrendszerben bonyolítják le, a mérkőzések rendezői, így jelen esetben a Brazíl Labdarúgó-szövetség (CBF) pedig vállalta, hogy nem eshet meg olyan, hogy valaki negatív teszteredmények mellett a koronavírussal kapcsolatos bármilyen szabályozás miatt lemaradjon egy meccsről.

A történet érdekessége, hogy a felszólítás csupán néhány órával a két válogatott világbajnoki selejtezője előtt jelent meg…

A cikk szerint a futballisták a brazil egészségügyi hivatal szerint szándékosan megtévesztették a hatóságok munkatársait, amikor Brazíliába érkezve letagadták, hogy Angliában jártak volna az elmúlt 14 napban, s nemes egyszerűséggel csak arról számoltak be, hogy legutóbb Venezuelában tartózkodtak (csütörtökön 3–1-re nyert Caracasban az argentin csapat).

Az eset azután nyert sajtónyilvánosságot, hogy a helyi egészségügyi minisztérium felszólította a labdarúgókat és az argentin válogatott menedzsmentjét, hogy vonuljanak azonnali karanténba és amint lehetséges, hagyják el Brazília területét.

Egy júniusi szabályozás szerint Brazíliába csak 14 napos karanténkötelezettség mellett léphetnek be azok, akik a beutazást megelőző két hétben megfordultak Angliában. A helyi hatóságok szerint az argentin labdarúgó-válogatott négy tagja is megtévesztette a határellenőröket, amikor a Brazília elleni vb-selejtezőre utazva letagadták, hogy a szigetországban jártak – holott mind a négyen a Premier League-ben légióskodnak és az útlevelük alapján egyértelmű, hogy nincs két hete, hogy elhagyták Angliát...

A HÁTTÉR: a brazil egészségügyi minisztérium négy argentin játékosnál azonnali karantént rendelt el, mert két héten belül jártak Angliában. Emiliano Buendí, Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso és Cristian Romero volt a "célpont".

ŐRÜLET, a SkySport szerint Romeróéket egy brazil egészségügyi illetékes el akarta vinni a karanténszabályok megsértése miatt! Tehát ne stábtag volt a bátor kis ember.

11. perc Bizony, eltűntek a kijáróban, vissza sem jönnek. A játékvezetők is követik őket.

10. perc Levonulnak az argentinok??? Úgy néz ki.

Az egyik brazil stábtag volt bent a gyepen, az argentinoknak ez nem tetszett, kilökdösték. Ez a braziloknak nem tetszett, visszalökdöstek. Négy perce veszekednek!

7. perc Lo Celso és Romero a tömeg közepén, mert a nagy nyugtatás közben mindenki összevész mindenkivel.

5. perc Paredes, majd Neymar a földön, 5 perc alatt 7 szabálytalanság, a két kispad is összevész. Tiszta Dél-Amerika!

4. perc Neymar ellöki Romerót, aki előtte nagyot rúgott Militaóba.

3. perc Acuna ellöki Évertont, közben mezőnyharc.

1. perc Gerson gyorsan odarúg a miheztartás végett De Paulnak. A 20. másodpercben járunk.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak sárga mezben és kék nadrágban, az argentinok kék-fehér mezben és fehér nadrágban.

Neymar és Messi összeölelkezett a meccs előtt.

Egy kis örökmérleg: 108 mérkőzés, 43 brazil és 40 argentin sikerrel, 165, ill. 161 rúgott góllal.

Thiago Silva, Fabinho, Gabriel Jesus, Richarlison, Ederson, Allison, Fred és Raphinha sem utazhatot el végül a selejtezőre a klubjaik miatt.

ÚJABB REKORDOT DÖNTÖTT LIONEL MESSI a Venezuela ellen 3–1-re megnyert vb-selejtezőn. A Paris Saint-Germain argentin csatárának ez volt pályafutása 52. vb-selejtező mérkőzése, ezzel megelőzte a válogatott eddigi rekorderét, Javier Zanettit. Gólt azonban nem szerzett, így e tekintetben továbbra sem érte utol a háromszoros világbajnok Pelét, aki pályafutása során 77 gólt szerzett a válogatottban, ezzel ő minden idők legeredményesebb dél-amerikai labdarúgója.

A vasárnapi meccsen ismét ellenfélként találkozik a PSG két csatára, Neymar és Lionel Messi, igaz, Messi szerencsésnek mondhatja magát, hogy a venezuelai Adrián Martínez brutális belépője után nem sérült meg, és tudja vállalni a játékot Brazília ellen. Ha gólt szerez, utoléri Pelét, aki a brazil válogatottban szerzett 77 góljával minden idők legeredményesebb dél-amerikai labdarúgója.

Az argentinok hét közben 3–1-re győztek Venezuelában, a brazilok pedig nehezen nyertek 1–0-ra Chilében. Lautaro Martínez remek formában várja a vasárnapi, Sao Paulóban rendezendő mérkőzést, az Internazionale csatára Venezuela ellen góllal és gólpasszal, azt megelőzően a Verona elleni bajnokin (3–1) pedig góllal vette ki részét a sikerből. A válogatottban az eddigi harminc találkozóján 15 gólt szerzett. „Brazília ellen játszani mindig különleges élmény, nagyon várom a mérkőzést – idézte az Olé a 24 éves támadót. – Még érdekesebbé teszi a találkozót, hogy legutóbb a Copa América döntőjében csaptunk össze. Venezuela ellen jól futballoztunk, magabiztosan várhatjuk a hétvégi rangadót.”

Csaknem két hónappal a Copa América döntője után Sao Paulóban ismét összecsap a brazil és az argentin válogatott. A vb-selejtező mérkőzést eredetileg márciusban rendezték volna, ám a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A két rivális azonban így sem kerülte el egymást. Legutóbb július 11-én, a Copa América döntőjében találkozott: Ángel Di María góljával 1–0-ra győzött az albiceleste, amely 28 év elteltével nyerte meg ismét a kontinenstornát. Ez volt Lionel Messi első válogatottal nyert trófeája, azaz a nyári mérkőzés több szempontból is emlékezetes. A brazilokat pedig érthető módon fűti a visszavágás vágya, jóllehet a győzelem sem feledtetné az elveszített döntőt.

A kommentelők persze nem is kímélték a brazil sztárt a súlya miatt. „Neymar úgy néz ki, mint egy 39 éves játékos, aki öregfiúk mérkőzésen szerepel.”

Mintha Neymaron lenne egy kis súlyfelesleg (Fotó: Getty Images)

„Jól játszottunk? Nem. Nyertünk? Igen! Szóval csesszétek meg, megyünk tovább! – olvasható Neymar rövid értékelése a meccsről az Instagram-történetében. – Utóirat: ez a mez L-es volt, pedig normális a súlyom. A következő meccsre M-eset kérek.”

A júliusi Copa América negyeddöntőjükhöz hasonlóan Brazília ismét 1–0-ra győzte le Chilét, ezúttal a 2022-es labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozatában. A mérkőzés után Neymar az Instagram-történetében azon viccelődött, hogy túl nagy mezt adtak rá, noha a súlya ezt nem indokolja meg.

AZ ÁLLÁS
1. Brazília77
17– 21521
2. Argentína7
4
3
12– 6 615
3. Ecuador7
4
316–10 6
12
4. Uruguay7
2
3
2 8– 8 0
9
5. Kolumbia7
23
212–14–2 9
6. Paraguay7
1
42
6– 9–3 7
7. Chile7
13
3
8– 9–1
6
8. Bolívia7
1
3
310–15–5 6
9. Peru
7
12
4
7–15 –8 5
10. Venezuela7
1
1
5
4–12–8 4

Argentína 3–1-re diadalmaskodott a mérkőzésen, így hét találkozó után továbbra is veretlenül áll a selejtezősorozat csoportjának második helyén Brazília mögött.

Csúnya szabálytalansággal tudta csak megállítani Lionel Messit a venezuelai válogatott játékosa, Adrián Martínez az Argentína–Venezuela vb-selejtezőn. Az argentin klasszis súlyosabb sérülés nélkül megúszta az esetet, azonban az elkövető piros lapot kapott.

A keretben sztárokban sincs hiány, így Neymar, Casemiro, Ederson és Thiago Silva is készülhetett a szeptemberi összecsapásokra. EGY IDEIG, amíg ki nem derült, hogy a hatóságok komolyan veszik a karanténszabályokat, Angliából jövet kell a két hét karantén…

A tréner a keret egyik újoncáról, Raphinháról kiemelte: azóta követik kiemelt figyelemmel a szélső teljesítményét, amióta az előző szezonban az angol élvonalban szerepelt. Hozzátette, a Leeds United futballistája cselezőkészségét tekintve őstehetség, de emellett fontos, döntő gólokat is képes szerezni, csapata játékát pedig képes gyorsabbá és veszélyesebbé tenni.

A tokiói bajnokcsapat tagjai közül a rutinos, 38 éves Dani Alves mellett az újonc Claudinho is bemutatkozhat a válogatottban, utóbbi most igazolt a brazil Red Bull Bragantinótól a szentpétervári Zenithez. Japánban még Matheus Cunha, Richarlison, Guilherme Arana és Bruno Guimaraes volt ott azok közül, akikre most számít a szövetségi kapitány, Tite.

A tokiói olimpián aranyérmes brazil labdarúgó-válogatott tagjai közül hat játékos kapott meghívót a szeptemberi világbajnoki selejtezőmérkőzésekre készülő keretbe.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BRAZÍLIA–ARGENTÍNA LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik