Vb 2022: afrikai válogatott még sosem szerzett annyi pontot a csoportkörben, mint Marokkó

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 18:47
null
A hármas sípszó utáni marokkói öröm… (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, Marokkó és Horvátország lépett tovább a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjébe az F-csoportból. A kvartettet előbbi nyerte, amely számos afrikai rekordot beállított és megdöntött ezzel – statisztikák! 

 

Afrikai válogatott korábban még sosem szerzett 7 pontot egy világbajnokság csoportkörében.

Marokkó a XXI. században az első, összességében a második afrikai válogatott, amely csoportgyőztes lett egy vb-n (az első Nigéria volt 1998-ban)


Ami az afrikai kontinenset illeti: immár két továbbjutója van, Szenegál és Marokkó, matematikailag pedig még Kamerunnak és Ghánának is van esélye továbbjutni (utóbbinak reális is), de már a kettő is rekordbeállítás – 2014-ben volt ilyen korábban. Emellett Katarban már 18 gólt szereztek az afrikai csapatok, további kettő szintén új rekordot jelentene. Itt még mindig nincs vége: eddig 21 pontot gyűjtöttek ezen a tornán az afrikai csapatok, ez már most új rekord (az eddigi 18 volt).

(Forrás: Mesebeli Afrika)


Najef Agerd Kanada elleni öngólja a katari vb első öngólja volt, egyben a torna 100. találata.


Kanada mindössze a harmadik nemzet, amely első hat vb-meccséből mind a hatot elvesztette.


Belgium a XXI. században most először nem jutott tovább egy torna (Európa-bajnokság vagy világbajnokság) csoportköréből. Idáig 6/6 volt a mérleg.


A végére a leginkább sokkoló: a csoportelsőként továbbjutó és összesen 4 gólt szerző Marokkó három meccs alatt 1.35-ös xG-t (várható gólt) hozott össze. Romelu Lukaku a horvátok elleni meccs második félidejében állt be, bő 45 perc alatt 1.98-as xG-t hozott össze egyedül – de egy gólt sem szerzett, a belgák pedig kiestek.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

F-CSOPORT
Horvátország–Belgium 0–0

Kanada–Marokkó 1–2 (Agerd – öngól, 41., ill. Zijes 4., en-Nesziri 23.)

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Marokkó 3
2
1 4–1 +3 7
2. Horvátország3
12
4–1+35
3. Belgium 3
1 1
1 1–2 –1 4
4. Kanada 3
3
2–7 –5 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik