Vb 2022: A svájci önbizalom nem alaptalan – Bodonyi Béla

Vágólapra másolva!
2022.12.06. 11:39
null
Bodonyi Béla szerint Xherdan Shaqiri lehet a svájciak nyerőembere a portugálok elleni nyolcaddöntőben (Fotó: Reuters)
Harmincnégy esztendeje Svájcban él a korábbi kispesti kedvenc, Bodonyi Béla, aki úgy véli, ha a válogatott megismétli a Szerbia ellen nyújtott teljesítményét, nem ér véget neki a torna a Portugália elleni összecsapással.

 

Egy gólon múlott, hogy Svájc nem már hétfőn, Dél-Korea ellen lépett pályára a nyolcaddöntőben. Ha valami, ez mutatja, a csoportjában Brazíliával azonos pontszámmal végző, Kamerunt és Szerbiát maga mögé utasító válogatott nem mindennapi játékerőt képvisel. Tökéletesen tisztában van ezzel a Bp. Honvéd korábbi 27-szeres válogatott támadója, Bodonyi Béla, aki 1988-ban játékosként érkezett Svájcba, azóta is ott él, és bár már egy éve nyugdíjas, természetesen figyelemmel követi az ország labdarúgását.

Bodonyi Béla (Fotó: Török Attila)
Bodonyi Béla (Fotó: Török Attila)

„A napokban olvastam a Nemzeti Sportban, hogy a magyar származású, Svájcban élő fotós, Thomas von Ubrizsy szerint Svájcnak kutyaütő csapata van – nos, vagy nem ebben az országban él, vagy nem ért a futballhoz – mondta megkeresésünkre a 65 esztendős volt kispesti kedvenc. – Már az Európa-bajnokságon is bizonyított a csapat, hiszen a legjobb tizenhat között Franciaországot búcsúztatta, aztán Spanyolország ellen büntetőkkel maradt alul, és a mostani szereplése is korrekt. A világbajnokságon nehéz csoportba került, Brazília, Szerbia és Kamerun mellett negyedikként is zárhatott volna, de látni kell, hogy a legjobbak ellen sem esélytelen. Svájcnak nem igazán megy Portugália ellen, ebben a párharcban az ellenfél valamivel esélyesebb, ám ha hozza, amit a szerbek ellen tizenöt percet leszámítva hozott, ott lehet a negyeddöntőben. Szurkolok, hogy így legyen! Hogy Cristiano Ronaldo ott lesz-e a portugálok kezdőjében? Tény, ezen a tornán eddig nem ő a főszereplő – van egy jóindulatúan megítélt büntetőből lőtt gólja, egy másikat a magáénak szeretett volna tudni –, de nagyon nagy sportember, és már csak azért is játszani fog, mert a jelenléte nem nyugtatja meg az ellenfelek védőit. A magam részéről nem bánnám, ha nem kezdene, ugyanis ilyen meccseken rendre főszerepet vállal magára.”

S hogy ki lehet a svájciak nyerőembere? Bodonyi Bélának van elképzelése...

„Xherdan Shaqiriben benne van a gól és a gólpassz is, ugyanakkor Breel Embolo – bár már kétszer is betalált – többet tud annál, amit eddig mutatott. Abban biztos vagyok, hogy az előző meccset betegség miatt kihagyó Yann Sommer, hacsak nem lázas, visszakerül a kapuba, és nem tartom elképzelhetetlennek, hogy pontrúgás után a védők közül Nico Elvedi vagy Manuel Akanji dönti majd el a meccset. Svájcban egyébként az emberek viccesen azt mondják, irány a döntő, de azért a zabszem ott van a fenekükben, hiszen Portugália nagy falat. Ennek ellenére egészséges önbizalommal várják a mérkőzést, és bizakodnak – nem alaptalanul.”

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

20.00: Portugália–Svájc (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik