Z. A.
2022.12.06 11:39

Vb 2022: A svájci önbizalom nem alaptalan – Bodonyi Béla

Harmincnégy esztendeje Svájcban él a korábbi kispesti kedvenc, Bodonyi Béla, aki úgy véli, ha a válogatott megismétli a Szerbia ellen nyújtott teljesítményét, nem ér véget neki a torna a Portugália elleni összecsapással.

Bodonyi Béla szerint Xherdan Shaqiri lehet a svájciak nyerőembere a portugálok elleni nyolcaddöntőben (Fotó: Reuters)

 

Egy gólon múlott, hogy Svájc nem már hétfőn, Dél-Korea ellen lépett pályára a nyolcaddöntőben. Ha valami, ez mutatja, a csoportjában Brazíliával azonos pontszámmal végző, Kamerunt és Szerbiát maga mögé utasító válogatott nem mindennapi játékerőt képvisel. Tökéletesen tisztában van ezzel a Bp. Honvéd korábbi 27-szeres válogatott támadója, Bodonyi Béla, aki 1988-ban játékosként érkezett Svájcba, azóta is ott él, és bár már egy éve nyugdíjas, természetesen figyelemmel követi az ország labdarúgását.

Bodonyi Béla (Fotó: Török Attila)

„A napokban olvastam a Nemzeti Sportban, hogy a magyar származású, Svájcban élő fotós, Thomas von Ubrizsy szerint Svájcnak kutyaütő csapata van – nos, vagy nem ebben az országban él, vagy nem ért a futballhoz – mondta megkeresésünkre a 65 esztendős volt kispesti kedvenc. – Már az Európa-bajnokságon is bizonyított a csapat, hiszen a legjobb tizenhat között Franciaországot búcsúztatta, aztán Spanyolország ellen büntetőkkel maradt alul, és a mostani szereplése is korrekt. A világbajnokságon nehéz csoportba került, Brazília, Szerbia és Kamerun mellett negyedikként is zárhatott volna, de látni kell, hogy a legjobbak ellen sem esélytelen. Svájcnak nem igazán megy Portugália ellen, ebben a párharcban az ellenfél valamivel esélyesebb, ám ha hozza, amit a szerbek ellen tizenöt percet leszámítva hozott, ott lehet a negyeddöntőben. Szurkolok, hogy így legyen! Hogy Cristiano Ronaldo ott lesz-e a portugálok kezdőjében? Tény, ezen a tornán eddig nem ő a főszereplő – van egy jóindulatúan megítélt büntetőből lőtt gólja, egy másikat a magáénak szeretett volna tudni –, de nagyon nagy sportember, és már csak azért is játszani fog, mert a jelenléte nem nyugtatja meg az ellenfelek védőit. A magam részéről nem bánnám, ha nem kezdene, ugyanis ilyen meccseken rendre főszerepet vállal magára.”

S hogy ki lehet a svájciak nyerőembere? Bodonyi Bélának van elképzelése...

„Xherdan Shaqiriben benne van a gól és a gólpassz is, ugyanakkor Breel Embolo – bár már kétszer is betalált – többet tud annál, amit eddig mutatott. Abban biztos vagyok, hogy az előző meccset betegség miatt kihagyó Yann Sommer, hacsak nem lázas, visszakerül a kapuba, és nem tartom elképzelhetetlennek, hogy pontrúgás után a védők közül Nico Elvedi vagy Manuel Akanji dönti majd el a meccset. Svájcban egyébként az emberek viccesen azt mondják, irány a döntő, de azért a zabszem ott van a fenekükben, hiszen Portugália nagy falat. Ennek ellenére egészséges önbizalommal várják a mérkőzést, és bizakodnak – nem alaptalanul.”

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

20.00: Portugália–Svájc (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.