Vb 2022: a kiesés után távozik a belga kapitány

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 19:02
Roberto Martínez, a belga labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a horvátok elleni, kieséssel végződő világbajnoki mérkőzés (0–0) utáni sajtótájékoztatón kijelentette: ez volt az utolsó meccse a „vörös ördögök” élén, nem hosszabbítja meg az év végén lejáró szerződését.

Roberto Martínez a horvátok elleni mérkőzés után (Fotó: AFP)
Roberto Martínez a horvátok elleni mérkőzés után (Fotó: AFP)
Roberto Martínez a horvátok elleni mérkőzés után (Fotó: AFP)
Roberto Martínez a horvátok elleni mérkőzés után (Fotó: AFP)
Roberto Martínez a horvátok elleni mérkőzés után (Fotó: AFP)

 

Roberto Martínez a lefújás után belga újságíróknak még azt mondta, nem ez a megfelelő alkalom a jövőjéről való beszélgetésnek – de minden jel szerint tizenöt perccel később már eljött ennek is az ideje. A rövidzárlatot jelzi, hogy a belga szövetség előbb úgy tweetelte a távozás bejelentését, hogy a döntés már a világbajnokság előtt megszületett, ám ez a poszt kisvártatva eltűnt, és az újabb (lásd lent) már nem tartalmazza ezt a megjegyzést.


„Azért öleltem meg annyi embert a lefújás után, mert ez volt az utolsó mérkőzésem – mondta kissé elszoruló torokkal Roberto Martínez a sajtótájékoztatón. – Hat évet töltöttem itt, hosszú távú terven dolgoztunk, sokakkal kerültem szoros kapcsolatba, talán érthetőek az érzelmek… Nagy élmény volt, megtisztelő feladat. Létrehoztunk valamit, és bár sokan tornagyőzelmekben mérik egy örökség értékét, én ezt másként látom. Alighanem a vérbeli szurkolók is elismerik, amit ez a generáció letett az asztalra. A játékosok nagyon magasra tették a mércét, olyan közösséget alkottak, amelyben a fiataloknak van mit tanulniuk.”

Martínez sietett hangsúlyozni, hogy nem klasszikus lemondásról van szó, már a torna előtt meghozta a döntését – noha belga sajtóhírek szerint tárgyalt a szövetséggel a hosszabbításról.

„Ez nem lemondás, mindig is ez volt a terv. A 2018-as világbajnokság után sok klubtól kaptam ajánlatot, de fontosnak tartottam a hűséget, és be akartam fejezni a munkát. De most lejár a szerződésem.”


Ami pedig a csütörtöki mérkőzést illeti, Martínez így fogalmazott a belga televíziónak:

„Vállt vállnak vetve harcoltak a játékosok, emelt fővel hagyhatjuk el a tornát, szerintem a kiesésnek ez egy vállalható fajtája. A mai teljesítményünk kimagasló volt, ezen a mérkőzésen ismét önmagunkat adtuk. A csalódottságunk a Marokkó elleni meccs után nagyobb volt, mint most, ott ment el a torna. Akkor nem voltunk a megfelelő lelkiállapotban, ma viszont igen. Rengeteg helyzetet alakítottunk ki, sajnos nem sikerült kihasználni egyet sem.”

Szóba kerültek Romelu Lukaku kihagyott helyzetei is:

„Lukaku jelenleg nincs olyan állapotban, hogy kilencven percet töltsön a pályán, a döntő pillanatokban viszont szerettem volna foglalkoztatni. De kérem, ne pécézzék ki őt bűnbaknak, hiszen az övéin kívül is éppen elég helyzetünk volt arra, hogy megnyerjük ezt a mérkőzést.”

Az elkeseredett Jan Vertonghent a belga stábban (eddig?) dolgozó korábbi francia csatárklasszis, Thierry Henry próbálja vigasztalni (Fotó: AFP)
Az elkeseredett Jan Vertonghent a belga stábban (eddig?) dolgozó korábbi francia csatárklasszis, Thierry Henry próbálja vigasztalni (Fotó: AFP)

 

„Nagyon, de nagyon csalódott vagyok – fakadt ki a vegyes zónába a belga játékosokként elsőként érkező Jan Vertonghen a belga közszolgálati televíziónak (RTBF). – Mindent megtettük Belgiumért, a közösségünkért, az edzőnkért, de ez nem volt elég. De nem ma veszítettük el ezt a csatát, még ha ezen a meccsen több gólhelyzetünk is volt, mint a megelőző két mérkőzésen együttvéve.”

Vertonghent az elmúlt napokban a belga keret rossz hangulatáról érkező hírekről is kérdezték. „Nem kell huszonhat embernek jó barátságban lennie ahhoz, hogy nyerjen a csapat. Hogy én folytatom-e? Igen.”

Jeremy Doku is hatalmas csalódottságról beszélt.

„Egyértelmű, hogy ma melyik csapat volt a jobb, de képtelenek voltunk gólt szerezni. Ha így játszottunk volna a világbajnokság kezdetétől, az előző meccset is megnyertük volna – véli a hajrára becserélt fiatal támadó. – Tudjuk, hogy a szurkolóink roppant szomorúak, hiszen négy évvel ezelőtt harmadikok voltunk, és most jobb eredményt szerettünk volna elérni. Azt a véleményt azonban nem osztom, hogy ezzel leáldozott egy nagy generációnak, mert folyamatosan érkeznek a fiatal tehetségek a keretbe, s maradnak is a fedélzeten, én is az utam elején járok.”

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

F-CSOPORT
HORVÁTORSZÁG–BELGIUM 0–0
Katar,
al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 43 984 néző. Vezette: A. Taylor (angol)
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic (Majer, 90+2.) – Kramaric (Pasalic, 64.), Livaja (Petkovic, 64.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Belgium: Courtois – Dendoncker (Tielemans, 72.), Alderweireld, Vertonghen – Meunier (E. Hazard, 87.), Witsel, De Bruyne, Castagne – Trossard (T. Hazard, 59.), Carrasco (Doku, 72.) – Mertens (R. Lukaku, a szünetben). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik