THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2022.04.01 23:25 Frissítve: 2022.04.01 23:24

Úgy legyen! – Thury Gábor jegyzete

Csaknem nyolc hónappal a katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt Dohában elkészítették a torna sorsolását. A képlet idén még egyszerű: a sorrendben hetedik, egyben utoljára 32 csapat részvételével rendezendő vb-re a válogatottakat nyolc négycsapatos csoportba sorsolták, az erősorrendet négy kalapban állították fel. Valamennyi kvartett felvonultat mind a négy kalapból együttest, a csoportmérkőzéseket követően az első két helyezett jut a legjobb 16 közé, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. Tegyük hozzá: a tornára idáig 29 ország válogatottja kvalifikálta magát, még három hely kiadó, amelyre összesen nyolc nemzet pályázik.

 
Spanyolország–Németország a csoportkörben – íme, a 2022-es vb sorsolása
Katar–Ecuador a nyitó meccs – mutatjuk a teljes menetrendet

Régen a sorsolásokat követően rögtön azt böngésztük, vajon van-e úgynevezett halálcsoport. Ha a dohai sorsolást nézzük, egyedül talán a G-csoport (Brazília, Svájc, Szerbia, Kamerun) tekinthető ilyennek. A brazilok felfelé lógnak ki a sorból, de a második továbbjutó helyért óriási küzdelem várható, amellett, hogy Kamerun jó játékerőt képvisel, a szerb–svájci találkozó érdekességét az adja, hogy az utóbbi együttesben számos Balkánról elszármazott futballista lép pályára. Az E-csoportban ismét egymás mellé került a címvédő Franciaország és Dánia. Didier Deschamps világbajnokai egy korábbi gyarmatország, Tunézia válogatottjával is játszanak, utóbbiban várhatóan a Ferencváros középpályása, Aissa Laidouni is szerepet kap. S ha már honi vonatkozás: a C-csoportba sorsolt ugyancsak Maghreb-ország, Marokkó együttese a Laidounihoz hasonlóan az FTC-t erősítő Mmaee testvérek játékára is számíthat szülőhazájuk, Belgium ellen is. Az E-csoport spanyol–német rangadóján – a 2010-es, 1–0-s spanyol győzelemmel végződő vb-elődöntő visszavágóján – a csoportelsőség dőlhet el, a C-ben Argentína mellett az egymás után nyolcadik vb-részvételét kiharcoló Mexikó és a selejtező csoportunkból Anglia mellett továbblépő Lengyelország küzd a másik továbbjutó helyért.

Befejezésként Gianni Infantinót, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2016 óta regnáló svájci elnökét idézzük, aki a bevezetőjében nem felejtette el megjegyezni: „Ez lesz minden idők legjobb világbajnoksága.”

Mit lehet erre mondani? Úgy legyen! 

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.06.23 22:45:48

Foci vb 2022 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Ha van valami jó az idei, téli világbajnoki rendezésben, hogy már most úgy várom a vb-t, mint gyerek a karácsonyt, reménykedve, talán a katari meccseken végre ismét feltűnnek olyan játékosok, akik a különleges talentumukkal valami érdekeset csempésznek az unalmasra uniformizált futballba.

2022.06.13 21:48:04

Foci vb 2022 MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A labda pártatlan: uram bocsá’, még a bíróknál is kevesebb benne az elfogultság; szuverén: csak a fizika törvényeinek engedelmeskedik; öntörvényű: nem feltétlenül arra megy, amerre küldik; bosszúálló: aki rosszul nyúl hozzá, kibabrál vele. Ugyanakkor igazságos: megbünteti, aki félvállról veszi; engedelmes: de csak azzal, aki jól bánik vele; hálás: segít, ha sokat foglalkoznak vele; lelke van: kileheli…, leereszt, és jöhet a cseréje.

2022.06.07 08:51:45

Foci vb 2022 K. Zs.

Katar, november 21. – december 18.: öt város, nyolc stadion, 32 résztvevő, 64 mérkőzés.

2022.06.02 23:11:35

Foci vb 2022 CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A gordiuszi csomót aztán maguk az ukránok vágták el, győzzön a jobbik a pályán, mondták. A glasgow-i Hampden Parkban összecsapott a két együttes, és ahogy azt a feszültséget az utolsó utáni pillanatig fenntartó krimiíró is szeretné, a tettes személyének azonosítására az utolsó oldalig, azaz vasárnap estig kell várnunk.

2022.04.01 22:55:56

Foci vb 2022 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Talán a G-csoport tekinthető halálcsoportnak.