Trónok harca – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.12.18. 23:16

Beteljesült hát... Hét Aranylabdája, négy BL-győzelme, olimpiai bajnoki címe, Copa América-diadala, tíz spanyol bajnoki címe és megszámlálhatatlan egyéb sikere után minden idők legnagyobb labdarúgóinak egyike, Lionel Messi harmincöt évesen, utolsó világbajnoki mérkőzésén elhódította a sportvilág Szent Grálját, a világbajnoki trófeát is.

Még a hollywoodi végjátékhoz is közel álltunk, néhány perc híján Messi hosszabbításban szerzett góljával dőlt el a vb-finálé, de aztán Kylian Mbappé megszerezte harmadik gólját is a fináléban, így a tizenegyesekre maradt a döntés.

Úristen, mekkora vb-döntő volt ez!

Talán minden idők legjobbja, és ezúttal nem csak Gianni Infantino FIFA-elnök mondja ezt. Két Messi-gól az egyik oldalon, három Mbappé-találat a másikon, Katarban összesűrűsödött a dráma, ez tényleg a gigászok csatája volt, a „trónok harca”. Az elmúlt másfél évtized legjobbját megkoronázták, a következő másfél évtized feltételezhető legjobbja a négy évvel ezelőtti diadala után még várhat a következőre, most gólkirályi címmel vigasztalódhat és azzal, hogy utolérte Pelét a vb-gólok számában.

Négy éve, amikor az oroszországi nyolcaddöntőben a franciák kiverték az argentinokat, címlapunkon azt írtuk: „A duplázó Kylian Mbappé nyolc közé vezette a franciákat, ezzel szinte biztosan elintézte, hogy Lionel Messi pályafutása világbajnoki cím nélkül fejeződjön be”. Hát most három Mbappé-gól sem törte össze Messi vb-álmait... Én magam pedig akkori jegyzetemben azt írtam, hogy aligha nevezhetünk valakit minden idők legjobbjának, akinek egyetlen gólja sincs a vb-k egyenes kieséses szakaszában. De azok után, hogy az első négy tornáján egy sem jött össze, ezúttal rekordot döntött, ő lett az első, aki a csoportkörben, a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben, majd a döntőben is betalált.

Magam úgy voltam vele eddig, hogy amíg Messinek nincs világbajnoki címe, vitát sem vagyok hajlandó nyitni arról, hogy össze lehet-e hasonlítani őt honfitársával, Diego Maradonával. S bár megítélésem szerint, illetve a generációm többségének szemében Messi vagy bárki más sohasem érhet fel az isteni Diegóval, az ezúttal végre a válogatottban is a legfontosabb meccseken nagyot alakító csapatkapitány elérte Katarban, hogy most már vitát azért nyithatunk erről...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik