Termetre kicsi, harcosként óriási – Lisandro Martínez, a szenvedélyes profi

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2022.11.22. 11:47
null
Lisandro Martínez 2021-ben Copa Américát nyert az argentin labdarúgó-válogatottal – 2022-ben a világbajnokságon sem érné be kevesebbel<br />
Lisandro Martínez néhány hónap leforgása alatt meghatározó tagjává vált a Manchester Unitednek, s ezzel nemcsak stabilizálta a „vörös ördögök” védelmét, de a játékát kritizálókat is elhallgattatta. A 24 esztendős labdarúgó ma már szinte kihagyhatatlan Erik ten Hag csapatából, és az argentin válogatott tagjaként készen áll rá, hogy Katarban nagyszerű eredményt érjen el az albicelestével.
NÉVJEGY: LISANDRO MARTÍNEZ
Született: 1998. január 18., Gualeguay
Állampolgársága: argentin
Sportága: labdarúgás
Posztja: középhátvéd
Válogatottsága/góljai: 9/0
Klubjai: Newell’s Old Boys (argentin, 2015–2017), Defensa y Justicia (argentin, 2017–2019), Ajax Amsterdam (holland, 2019–2022), Manchester United (angol, 2022–)
Kiemelkedő eredményei: Copa América-győztes (2021), interkontinentális Szuperkupa-győztes (2022), 2x holland bajnok (2021, 2022), Holland Kupa-győztes (2021), holland Szuperkupa-győztes (2020), az idény Ajax-játékosa (2022)

Az idei nyár egyik legvitatottabb átigazolását a Manchester United hozta tető alá, miután szerződtette az Ajax 175 centiméter magas argentin hátvédjét, Lisandro Martínezt. A posztján alacsonynak számító játékost már azelőtt rengeteg kritika érte, hogy egyáltalán megérkezett volna új állomáshelyére, és magára öltötte volna a „vörös ördögök” mezét. Elemzők, egykori futballisták és a közösségi média mindentudó kommenthuszárjai fejtették ki hol szakmaibb, hol – hogy finoman fogalmazzunk – megalapozatlanabb véleményüket arról, miért van eleve kudarcra ítélve Martínez manchesteri kalandja, s persze gyakorta szó esett a labdarúgóért kifizetett – sokak által indokolatlanul magasnak tartott – 57 millió eurós transzferdíjról is.

Az ekkora összeget megmozgató átigazolásoknál persze alapvetően erősebbek a kritikus hangok, sok labdarúgó nem is képes megbirkózni a „ráköltött” tízmilliók okozta mentális teherrel. Csak hogy ne menjünk messzebb Manchesternél: a United korábbi játékosa, a világbajnok Paul Pogba, vagy a város „világoskék felében” szereplő Jack Grealish is megszenvedett a beilleszkedéssel, és hogy igazolja a vele szemben támasztott – euróban is megadott – elvárásokat.



Lisandro Martíneznek a vételárán felül még a fizikai paramétereiből fakadó kételyekkel és kritikákkal is meg kell küzdenie, amiket ráadásul a labdarúgáshoz csak szőrmentén konyító „véleményvezéreken” túl a valódi hozzáértők is rendszeresen megfogalmaznak vele szemben. Két korábbi hátvéd, az egykor a Liverpoolt erősítő Jamie Carragher és a Manchester Unitednél másfél évtizedet eltöltő Wes Brown megszólalásában nehéz nem felfedezni a részrehajlást, ám ez is csak azt bizonyítja, mennyire megosztja Martínez a futballvilág szereplőit. „Talán balhátvédként vagy a háromvédős rendszerben megállná a helyét, de a Premier League-ben nem lehet ő az egyik a két középhátvéd közül. Ha van egy kis esze a United ellenfeleinek, mind őt veszi célba” – mondta nem kis éllel Carragher, miután Martínez Amszterdamból Manchesterbe költözött. ( Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az egész pályafutását a „vörösöknél” töltő Carragher szavait nem hitelesíti, hogy három idényen keresztül volt csapattársa a 174 centi magas Javier Mascheranónak, igaz, az ugyancsak argentin labdarúgó a PL-ben még a középpálya közepén szerepelt, s majd csak később, a Barcelonánál vált belőle sikeres hátvéd). Wes Brown ellenben elismerően nyilatkozott volt klubja dél-amerikai újoncáról. „Rendkívül határozott, folyton ott liheg az ellenfelei nyakán, nem hagy nekik teret. De akkor sem jön zavarba, ha a társai bevonják a játékba, ráadásul pontosak is a passzai. Gyors, jól olvassa a játékot, és úgy tűnik, akkor sem esik pánikba, ha rárontanak az ellenfelek” – méltatta Martínezt a 2008-as BL-döntőben Cristiano Ronaldónak gólpasszt adó „exördög”.

Erik ten Hag Amszterdam után Manchesterben is épít rá (Fotó: Getty Images)
Erik ten Hag Amszterdam után Manchesterben is épít rá (Fotó: Getty Images)


S hogy miért térülhet meg az MU őrült összegű befektetése, azt senki sem tudhatja jobban a nyáron a csapat élére kinevezett Erik ten Hagnál. A holland menedzser előző klubjánál, az AFC Ajaxnál három idényen keresztül edzette Martínezt, ami nem csak azt bizonyítja, hogy ismeri, hanem azt is, hogy biztosan tudja róla, az argentin érti, sőt képes alkalmazkodni is ahhoz a filozófiához és taktikai elképzeléshez, amit mostani együttesével is játszatni szeretne. Hogy Erik ten Hag mennyire nagyra tartja régi-új hátvédjét, azt könnyen kiolvashatjuk a nyilatkozataiból. „Úgy hiszem, a szurkolóink csodálni fogják majd Lisandrót, mert ő vérbeli harcos. Olyan küzdőszelleme van, amilyen csak keveseknek. Jó értelemben vett agresszivitást ad át a csapattársainak, amelyre bizony szükségünk is van. Ezen felül rendkívül technikás, jól kezeli a labdát, ráadásul ballábas.” S ha az Ajaxot 2019-ben a Bajnokok Ligája elődöntőjébe vezető szakember szavai nem lennének elég meggyőzőek Martínez kvalitásait alátámasztandó, nézzük meg, milyen számokat produkált a védő az előző idényében.

A brit sportanalitikai vállalat, az Opta statisztikája szerint a bekk az egész holland bajnokság legtöbbet passzoló játékosa volt a 2021–2022-es idényben azok közül a játékosok közül, akik legalább tíz mérkőzésen játszottak. Mindezt 88.9 százalékos pontossággal. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy egy középhátvédnek nem elsősorban a rizikós kulcspasszok vállalása a feladata, ehhez az adathoz elsősorban a támadásépítések alapjául szolgáló, esetleg a biztos vezetés tudatában a labda megtartására irányuló biztonsági átadások járulnak hozzá, ám Martínez egy gólja és három gólpassza jelzi, az ellenfelek kapuja előtt sem jön zavarba. Ami viszont a leginkább meglepő az előző idényével kapcsolatban, hogy a száz légi párbajnál többet megvívó labdarúgók közül neki volt a legmagasabb a sikerrátája, 70.2 százalék. Jobb, mint amit a szintén rengeteget kritizált, de Martíneznél jelentősen nagyobb termetű Harry Maguire (67.5 %) vagy a Real Madridtól 2021-ben az angol klubhoz igazoló francia klasszis, Raphaël Varane (69.8 %) produkált az előző évadban a Manchester United mezében. Nem csoda, hogy Lisandro Martínez az előző idény végén megkapta klubjánál a Rinus Michels-díjat, amit az évadban a legjobb teljesítményt nyújtó Ajax-futballistának ítélnek oda.

Bár csak egy mérkőzésen jutott szóhoz, büszke a 2021-es Copa América-diadalra (Fotó: Imago Images)
Bár csak egy mérkőzésen jutott szóhoz, büszke a 2021-es Copa América-diadalra (Fotó: Imago Images)


Martínez Manchesterbe érkezése és bemutatkozása ugyanakkor nem volt zökkenőmentes. Bemutatkozó mérkőzésén a „vörös ördögök” 2–1-re kikaptak a Brighton & Hove Albiontól, majd a következő fordulóban már a félidőben 4–0-ra égtek (ez maradt a végeredmény is) a Brentford vendégeként. A kiábrándító kezdés után viszont Martínez a csapattal együtt megtáltosodott, s a két kínos kudarcot feledtetve remek teljesítménnyel rukkolt ki. Kellően gyors, agresszív, növekvő magabiztosságát pedig mi sem mutatja egyértelműbben, mint hogy rendszeresen ő a United védelmének leghátsó embere. Amikor Martínezt megkérdezték, mi a véleménye a Premier League-ről, így válaszolt: „Az argentin bajnokság harcos, Hollandiában inkább a játékon van a hangsúly, a Premier League pedig a kettő a keveréke.” Ez a párosítás pedig az argentin középhátvédre is igaz. Harcos, ami elengedhetetlen a posztján, és játékos, ami sok riválisa fölé emeli, ráadásul ez a csapatjáték szempontjából is aranyat érhet.

Martínez már többször elmondta, honfitársa, Gabriel Heinze a példaképe, aki a Manchester United és a Real Madrid játékosaként egyaránt bajnok lett. „Imádtam, ahogy játszott, kiváló mentalitású futballista volt, minden párharcot meg akart nyerni és az összes mérkőzés döntővel ért fel neki. Klasszis futballista volt, ő az idolom” – mondta lelkendezve a Sky Sportsnak. Ezek alapján, mondjuk, már most kísérteties a hasonlóság kettejük között, és ha Martínez csak annyira lesz sikeres Angliában, mint elődje volt, a trófeaínségben szenvedő United-drukkerek alighanem hamarosan újra elégedetten dörzsölhetik a tenyerüket.

Bizonyított a kétkedőknek, a Premier League-ben is megállja a helyét (Fotó: AFP)
Bizonyított a kétkedőknek, a Premier League-ben is megállja a helyét (Fotó: AFP)


Ám addig is vár még egy fontos feladat a 24 éves argentin középhátvédre: Lionel Scaloni szövetségi kapitány válogatottjának tagjaként ott van Katarban, ahol a 2021-es Copa América-győzelem, majd az interkontinentális Szuperkupa nyári elnyerése után (sima 3–0-s diadal az Európa-bajnok olaszokkal szemben) a vb-n is szeretne maradandót alkotni. Martíneznek amúgy nemcsak a jó vb-szereplés, hanem Lionel Messi „megtartása” is fontos. „Még hogy ez lesz az utolsó világbajnoksága? – mondta az ESPN Argentina felvetésére válaszolva. – Biztos, hogy nem engedjük őt visszavonulni. Ha kell, háborúba is megyünk érte, de nem hagyjuk!”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. november 19-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik