A robotizálás szomorúsága – Vincze András jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.12.21. 23:09

Már pedzegettem a minap, hogy a világbajnokságon tapasztalt hosszabbításcunaminak lesz visszhangja – és lőn! Egyre-másra érkeznek statisztikák (illetve mi magunk is összeállítottunk néhány diagramot), így például az is, hogy mit eredményezett a vb-n dolgozó játékvezetői csapatoknak kiadott utasítás, amely szerint a bedobás előtti labdadörzsöléstől, a cipőfűzésen át az időhúzó fetrengésig minden másodpercet bele kell számítani a hosszabbításba. Az Anglia–Irán csoportmeccsen (6–2 – a végeredmény alapján mondhatni, nem volt egy túl bonyolult focizás…) az első félidőre tizennégy, a másodikra tizenhárom percet húzatott rá a spori. Zsigerileg a fene sem emlékszik arra, hogy miért, de hivatalosan azért, mert túl sok időt rabolt el a nyolc gólöröm (az utolsó találat a mérkőzés 103. percében született – tizenegyesből)… Hanem a lényeg: a túlórázás miatt a vb hatvannégy meccsére így rájött még kilenc, azaz a kilencven perc feletti ráadásokat figyelembe véve összesen hetvenhárom összecsapás volt Katarban. Remek téma, hogy szabad-e, lehet-e, vagy nem szabad és nem lehet a végletekig kifacsarni a játékot (és a játékosokat), de... A bökkenő az, hogy bár kritikai és vitaalapnak príma a statisztika, a sztori megbicsaklik azon, hogy a lelküket kiloholó labdarúgók a vb-n nem nagyon hisztiztek a maratoni ráadások ellen.

Persze, ha már időhúzás, itt van a videóbírózás megunhatatlan témaköre is, a VAR-ozás, amely viszont roppant idegesítő módon tett rá pluszperceket a meccsekre, s továbbra is rossz érzés látni, hogy gyakorta a szabályos találat jóváhagyása is dermesztően hosszú időbe telik. Ha jól értelmezem a lapunknak nyilatkozó két korábbi játékvezető – Kassai Viktor és Szabó Zsolt – vélekedését, a technika rengeteget segít, de nem tette, s a vb vitatott szituációi alapján (elhagyta-e az alapvonalat a labda; berohantak-e a cserejátékosok a gól előtti pillanatban a játéktérre; lehet-e leszorított karral felugrani fejelni…) nem is tudja tévedhetetlenné tenni a bíráskodást.

No de ha nem tudja (írom és kérdezem századszorra már), akkor viszont mi szükség van rá?

Na persze erre a felvetésre érkezik a menetrend szerinti érvelés, hogy „bezzeg most már nincs Maradona-féle »Isten keze-gól«”, ám ez ügyben megjegyezném, hogy ez inkább ne is legyen soha a VAR „dicsősége”…

Robotokból ugyanis nem lesznek focivagányok – de immár az is felsejlik, hogy fantasztikus karizmájú bírók sem…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik