A kvóta oltárán – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.03.22. 22:38

Amíg csütörtökön és jövő kedden a magyar futballcsapat a szerbekkel és az észak­­írekkel játszik felkészülési meccset, nyolc európai válogatottnak még ennél is fontosabb teendője lesz: világbajnoki pótselejtezőt vív a katari részvételért. (Azért csak nyolc, és nem 12, mert az oroszok kizárása miatt a lengyelek erőnyerők, a Skócia–Ukrajna mérkőzést pedig későbbre halasztották).

A három négycsapatos ág közül természetesen az ígérkezik a legizgalmasabbnak, amelyben ott találjuk a portugál és az olasz válogatottat (a törökök és az északmacedónok mellett). Mivel minden ágról csak egy csapat jut ki a vb-re, biztos, hogy Cristiano Ronaldóék és Giorgio Chielliniék közül az egyik – vagy mindkettő – lemarad a tornáról. A futballvilág legfontosabb eseményéről.

Lehet persze azt mondani a portugáloknak, hogy tetszettek volna nem kikapni Lisszabonban Szerbiától, vagy az olaszoknak azt, hogy Jorginhónak be kellett volna rúgnia a tizenegyest Svájc ellen, és akkor nem kellene pótselejtezniük – tehát a maguk felelőssége megvan abban, hogy ilyen helyzetbe kerültek.

Ugyanakkor nem lehet nem égbekiáltó skandalumnak tekinteni, hogy a világbajnokság 32 csapatos mezőnyében a földrészkvóták alapján mindössze 13 hely jut Európának, miközben Dél-Amerikának – ahol összesen tíz ország szerepel – négy és fél (a fél úgy értendő, az ötödik helyezett interkontinentális pótselejtezőt játszik), Ázsiának öt és fél, Afrikának öt, Észak- és Közép-Amerikának három és fél, és még egy óceániai csapat is kijuthat, ha sikerrel veszi a pótselejtezőt.

Mindez a FIFA rendkívül álságos kvótarendszerének jegyében, amelyet a „vaker” szerint azért alkalmaznak, mert „a futball az egész világ ünnepe”, valójában persze azért, mert minden FIFA-tagországnak egy szavazata van az elnökválasztáson, és a földrészeknek kiosztott kvótákkal nagyszerűen lekötelezhetők a harmadik világbeli országok szavazói – már ha tetszenek érteni.

A kvótarendszer önmagában persze nem lenne baj, ha helyes arányban áll a pályán mutatott teljesítménnyel, mert például az utóbbi négy vb-t egyaránt európai válogatott nyerte meg, és a négyből háromszor színtiszta európai döntő volt, a legjobb négy közé jutó 16 csapat közül is 13 a mi földrészünkről érkezett. De persze nem ez számít. A FIFA korifeusai inkább feláldozzák a portugálokat vagy az olaszokat a kvótarendszer oltárán.

Lelkük rajta, ha van nekik olyan.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik