Vb 2018: Németország gálázott, de még nincs meg a kijutás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.04. 22:33
null
Joachim Löw legénysége gálaelőadást tartott a stuttgarti publikumnak (Fotó: AFP)
A német labdarúgó-válogatott 6–0-s győzelmet aratott Norvégia felett a világbajnoki selejtezősorozat európai zónájának C-csoportjában. Észak-Írország legyőzte Csehországot, így a regnáló világbajnok matematikailag még nem jutott ki a 2018-as világbajnokságra.

A nationalelf a Ter Stegen – Kimmich, Rüdiger, Hummels, Hector – Rudy, Kroos – Müller, Özil, Draxler – Werner összeállításban kezdte a találkozót, abban a tudatban, hogy ha Észak-Írország nem győzi le hazai pályán Csehországot, akkor a Löw-csapat egyenes ágon kijut az oroszországi tornára – persze ha egyúttal le is győzi Norvégiát.

A 10. percben meg is született az első gól, egy bal oldali akció végén Mesut Özil kapott remek labdát Jonas Hectortól, az Arsenal futballistája pedig nem hibázott, a kapuba tekert, 1–0! Rune Jarstein, a Dárdai Pál Herthájában védő norvég kapus hevesen reklamált a játékvezetőnél a gól után, hiszen Timo Werner lesen állt a lövés pillanatában, igaz, nem ért bele a labdába, de ottléte zavarta őt.

Ez volt egyébként Özil első találata a selejtezősorozatban.

PONTLEVONÁS SÚJTHATJA A NÉMETEKET?

Egybehangzó sajtóhírek szerint akár pontlevonással is sújthatja Németországot szurkolóinak viselkedése miatt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). Prágában a nationalelf 2–1-re nyert Csehország ellen, ám mintegy 200 huligán miatt bűnhődhet.

Helyszíni jelentések szerint nagyjából kétszáz német drukker többször is rákezdett a „Sieg Heil" skandálásra, valamint a találkozó előtti gyászszünetet végigfütyülte. Joachim Löw a találkozó után kiosztotta őket, mondván, szégyent hoztak az országukra.

A FIFA egyik szóvivője a német Sport1-nek megerősítette: a nemzetközi szövetség egyelőre várja a hivatalos jelentést a prágai mérkőzésről, csak annak leadása után döntenek, hogy vizsgálatot indítanak-e. Összehasonlításképp: Horvátországot zárt kapus meccsel és egy pont levonásával büntette az UEFA 2015-ben, amikor szurkolói az egyik Eb-selejtező előtt horogkeresztet égettek a spliti stadion gyepébe.

Perccel később egymást követték a német támadások, előbb Toni Kroos növelhette volna az előnyt, de közelről leadott lövése méterekkel fölészállt, majd Thomas Müller és Timo Werner előtt adódott lehetőség.

A 17. percben aztán újabb góllá érett a német fölény, Werner kapott nagyszerű labdát, visszafejelte Özilnek, aki továbbadta Julian Draxlernek, majd a PSG játékosa fordult egyet és ballal a kapuba helyezett, 2–0!

A 21. percben folytatódott a gólfesztivál, egy könnyelműen eladott labdára csaptak le a németek, majd jobbról Kroos gurított középre, Müller sarokkal tolta tovább Wernernek, aki megszerezte a mérkőzés harmadik gólját, 3–0! Nem volt csúnya találat!

2013 májusa óta nem vezettek ennyi idő után 3–0-ra a németek. Akkor Ecuador ellen a 17. minutumban volt ugyanennyi az állás.

A 40. percben ismét Gulácsi Péter csapattársa volt eredményes, a gólpassz pedig ismét a csapatkapitány Müller nevéhez fűződött, aki ezúttal magasan adta középre a labdát, a fiatal lipcsei pedig fejjel bólintott a kapuba, 4–0! Wernernek ez volt a nyolcadik meccse és a hatodik gólja a válogatottban.

A második félidőben sem vettek vissza a tempóból a németek, Draxler beadását az 50. percben a félidőben Müllert váltó Leon Goretzka fejelte a kapuba, 5–0!

A korábbi Stuttgart-játékos Mario Gomez tette fel az i-re a pontot, Joshua Kimmich tekerte be a labdát jobbról a 79. percben, majd a rutinos támadó egy csukafejessel szerezte meg az újabb gólt, 6–0!

A MÉRKŐZÉS GÓLJAI:

Löw csapatának volt még lehetősége arra, hogy növelje előnyét, ám újabb gól nem született a mérkőzésen, maradt a 6–0. A németek teljesen megérdemelten nyertek még ekkora különbséggel is, Norvégiának esélye sem volt.

Ezzel a mérkőzéssel együtt a német csapat legutóbbi 13 tétmérkőzésén 12 győzelmet szerzett és csupán egyszer ért el döntetlent.

A csoport másik esti találkozóján Észak-Írország 2–0-ra legyőzte Csehországot, így a német válogatott matematikailag még nem kvalifikálta magát a világbajnokságra.

A stuttgarti stadionban többen a Danke, Sami! felirattal köszönték meg, hogy a helyi születésű Khedira 1200 jegyet vásárolt a rászoruló gyerekeknek, hogy a helyszínen nézhessék meg a találkozót.

A szurkolók megköszönték Sami Khedira nemes cselekedetét (Fotó: AFP)
A szurkolók megköszönték Sami Khedira nemes cselekedetét (Fotó: AFP)

VB-SELEJTEZŐK
EURÓPAI ZÓNA
C-CSOPORT

Németország–Norvégia 6–0 (Özil 10., Draxler 17., Werner 21., 40., Goretzka 50., Gomez 79.)
Észak-Írország–Csehország 2–0 (Evans 28., Brunt 41.)
Korábban:
Azerbajdzsán–San Marino 5–1 (Ismayilov 20., 57., Abdullayev 25., Cevoli 71. – öngól, Sadygov 81., ill. Palazzi 74.)

AZ ÁLLÁS
1. Németország 8 8 35–2 +33 24
2. Észak-Írország 8 6 1 1 16–2 +14 19
3. Azerbajdzsán 8 3 1 4 8–12 –4 10
4. Csehország 8 2 3 3 10–9 +1 9
5. Norvégia 8 2 1 5 8–16 –8 7
6. San Marino 8 8 2–38 –36 0

A további program:

2017. október 5., csütörtök
18.00: Azerbajdzsán–Csehország
20.45: Észak-Írország–Németország
20.45: San Marino–Norvégia

2017. október 8., vasárnap
20.45: Csehország–San Marino
20.45: Németország–Azerbajdzsán
20.45: Norvégia–Észak-Írország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik