nemzetisport.hu 2018.06.13 12:07 Frissítve: 2018.06.14 00:56

Vb 2018: Lopeteguit azonnali hatállyal kirúgta a spanyol szövetség, Hierro az utódja – hivatalos

Miután a Real Madrid kedden bejelentette, hogy a spanyol válogatott eddigi szövetségi kapitánya, Julen Lopetegui veszi át az együttes irányítását, a spanyol szövetség azonnali hatállyal, a világbajnokság kezdete előtt menesztette pozíciójából a szakembert. Utódja a Real Madrid legendás játékosa, Fernando Hierro lett, akinek a megbízatása egyelőre csak a vb-re szól.

 
Julen Lopetegui szívhatja a fogát, ez bizony rossz időzítés volt (Fotó: AFP)

 

Teljes a káosz a spanyol válogatott háza táján két nappal a portugálok elleni világbajnoki csoportmérkőzés előtt. A szövetség elnöke, Luis Rubiales szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az RFEF azonnali hatállyal szerződést bontott Julen Lopetegui szövetségi kapitánnyal, akit kedden kineveztek a Real Madrid vezetőedzőjének.

A spanyol szövetség szerda reggel adta hírül, hogy 10.20 órától rendkívüli sajtótájékoztatót tart, amelyen Rubiales mellett Lopetegui is részt vesz. Az esemény közeledtével érkezett a hír, hogy a konferenciát 11.30-ra halasztották, állítólag azért, mert ekkor még az ügy főszereplői sem tudták, hogy milyen döntés születik.

 
JULEN LOPETEGUI A REAL MADRID ÚJ VEZETŐEDZŐJE – HIVATALOS
RUBIALES: LOPETEGUI ELÁRULT BENNÜNKET

A sajtótájékoztató végül délben, az eredetileg megadott időponthoz képest 100 perces késéssel kezdődött meg. Lopetegui nem jelent meg, csak Rubiales, aki kijelentette, hogy az 51 esztendős tréner kiváló szakember, de a viselkedését nem tudták tolerálni.

Az RFEF első embere elmondta, Lopetegui kedden öt perccel a Real Madrid hivatalos bejelentése előtt tudatta a spanyol szövetséggel, hogy átveszi a királyi együttes irányítását! Hozzátette, az RFEF lemond arról a kétmillió eurós kompenzációs díjról, amit a királyi klub Lopeteguiért fizetett volna.

Rubiales azt is elárulta, hogy a spanyol válogatott játékosok megpróbálták megmenteni Lopeteguit, a keret tagjai kitartottak a szakember mellett, de az RFEF elöljárói ragaszkodtak hozzá, hogy a szövetségi kapitánynak mennie kell.

A spanyol szövetség Lopetegui menesztését követően két órával bejelentette, hogy a világbajnokságon Fernando Hierro irányítja a válogatottat. A spanyol sajtóban az U21-es nemzeti együttes szövetségi edzője, Albert Celades és a Real Betist az Európa-ligába vezető Quique Setién neve is felvetődött lehetséges utódként, de végül a Real Madrid legendás játékosára esett az RFEF választása.

Az 50 esztendős szakember a spanyol szövetség sportigazgatójaként eddig is Oroszországban tartózkodott, kinevezése kézenfekvő megoldásnak tűnik. A Real Madrid színeiben 1989 és 2003 között öt bajnokságot és három Bajnokok Ligáját nyerő, 89-szeres válogatott Hierrónak egyéves vezetőedzői tapasztalata van, a 2016–2017-es idényben a Real Oviedóval a nyolcadik helyen végzett a spanyol másodosztályban. Kapitányi megbízatása egyelőre csak a világbajnokságra szól. 

Fernando Hierro irányítja a válogatottat az oroszországi világbajnokságon (Fotó: sefutbol.com)

HIERRO ÉS LOPETEGUI BESZÉLGETÉSE A SPANYOL VÁLOGATOTT KEDDI EDZÉSÉN – EKKOR MÁR TUDNI LEHETETT, HOGY A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY ELFOGADTA A REAL MADRID AJÁNLATÁT

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.