HEGYI TAMÁS 2018.04.23 18:39 Frissítve: 2018.06.11 20:27

Rossi, Rossi, Rossi, Rossi, Rossi, Rossi

A Nemzeti Sport Online vb-történeti sorozatának 12. része a Spanyolországban megrendezett 1982-es világbajnokságról szól, amelyet mindenki csak Mundialként emleget(ett). Magyarország is kijutott a nagy eseményre, de – három pontot szerezve – nem tudott továbblépni a csoportkörből. A tornát Olaszország nyerte meg az NSZK és Lengyelország előtt; Paolo Rossi félelmetes formában futballozott a vb utolsó hetében, összesen hatszor volt eredményes.

Rossi (20) nem talált be az első négy meccsén, aztán a brazilok ellen beindult (Fotó: Action Images)

 

Mundial után Mundial: az argentínai vb-t követően a spanyolországi vb következett 1982-ben. A rajthoz állók létszámát 16-ról 24-re emelték, így Afrika, a CONCACAF-térség és az ázsiai/óceániai „vegyes" zóna is első ízben küldhetett két csapatot a nagy seregszemlére.

A vb hivatalos plakátja

Ami a mieinket illeti, a válogatott – az ígéretes tehetségből immár nemzetközi klasszissá érő Nyilasi Tiborral és Törőcsik Andrással, a minden hájjal megkent, rutinos Fazekas Lászlóval, továbbá a selejtezők házi gólkirályával, a pengés Kiss Lászlóval a soraiban – újfent ott volt a résztvevők között.

Kezdés gyanánt Nyilasiék – máig vonatkozó vb-rekordnak számító – tíz (!) góllal terhelték meg Salvador hálóját (10–1); szegény Luis Guevara Mora alig győzte számolni a dugókat. Kiss háromszor is kapuba talált – nyolc perc leforgása alatt, csereként beállva. „Ez" is, meg „az" is érvényben lévő tornacsúcs.

De a szóban forgó Kiss-gólok inkább osztódtak volna háromfelé...

Az első meccsüket elbukó címvédő argentinok ugyanis ezt követően úgy elverték (1–4) együttesünket, mint szódás a lovát, ezért az utolsó csoporttalálkozókra maradt a döntés.

A képlet – Argentína Salvador feletti sikerével kalkulálva – roppant egyszerű volt: ha a magyar tizenegy legyőzi a belgákat, jobb gólkülönbségének köszönhetően továbbjut, ha nem győz, a belgák jutnak a legjobb tizenkét csapat közé.

Nos, sajnos az utóbbi verzió vált valóra, a magyar–belga összecsapás ugyanis, bár a 76. perc elejéig még nekünk állt a zászló, 1–1-es döntetlennel ért véget. Hú, de hiányzott Kiss Laci egyik gólja!...

A LEGSZÍVESEBBEN AZ UTCÁN KIABÁLTAM VOLNA – KISS L.

A Vasas csatára már a selejtezők során sem egyesével termelte a gólokat: Oslóban és Budapesten is kétszer köszönt be a norvégoknak, oroszlánrészt vállalva a kinti 2–1-es és a népstadionbeli 4–1-es győzelemben. Mind a négy találata, csakúgy, mint a salvadoriaknak rúgott triplája, az utolsó fél órában esett, joggal nevezhetjük hát a hajrá emberének.

33 mérkőzésen 11 gólt szerzett az A-válogatottban – pályafutásának e hét fontos találatát elevenítettük fel szerkesztőségünkben.

„Nagyon nehéz ezt leírni, ritkán adódik ilyen az ember életében. Életem egyik legszebb napja volt, az biztos. Már a mérkőzés előtt éreztük a közönség, a közvélemény szeretetét. Tatán voltunk, az M1-es ottani szakasza akkoriban készült el, de még ember nem járt rajta. Nem ment azon még senki, na, mi igen. Rendőri felvezetés elöl, hátul, és így jöttünk fel a norvégok elleni meccsre Budapestre. Nem volt még biztonsági személyzet, így a vébé-kvalifikáció kiharcolása után boldog-boldogtalan bejött az öltözőnkbe. Össze-vissza csókolgattak, paskolták az ember hátát" – idézte fel a Norvégia felett aratott, vb-szereplést érő diadal utáni ünneplés pillanatait Kiss László.

„Ha jól emlékszem, ez után bementünk a Jókai térre, ott volt egy vacsora, ami, nekem legalábbis, nem igazán sikerült. Ebből nem nagyon ragadt meg bennem semmi, a legszívesebben mentem volna az utcán, és kiabáltam volna. Gondolom, ott voltak azok a fejesek is, akik részt akartak ezen venni. Engem kicsit lelombozott az a miliő."

Hogy járt-e prémium a világbajnoki szereplés kivívásáért? Természetesen.

„Nem mérkőzésenként, hanem egy összegben fizettek. Volt egy bizonyos prémium, és azt mondták, ha kijutunk, akkor azt megduplázzák. Ha jól emlékszem, én kaptam a legnagyobb összeget, ami 240 ezer forint volt, azt hiszem. Tudni kell, hogy akkoriban egy két szoba összkomfortos téglaépítésű, de panel-jellegű lakás körülbelül ötszáz-hatszáz ezer forintba került" – mondta az egykori válogatott labdarúgó.

AMNESZTIA, BEARZOT JÓINDULATA, OLASZ MÁZLI

Nem hiányzott a tornáról a négy évvel korábbi világbajnokságról még lemaradó új csodagyerek: Diego Armando Maradona.

Jóllehet Argentína „kis-nagy" tízese ellenünk feltartóztathatatlannak bizonyult – kétszer is betalált –, a középdöntőben csípve-rúgva-harapva már megállították, amit nehezen viselt, pirosat is kapott Brazília ellen. (Tán felesleges is ideírnunk: az albiceleste nem jutott be a négy közé.)

A CSAPATUKKAL VB-CÍMET IS SZERZŐ GÓLKIRÁLYOK
Torna
Játékos (nemzetiség) Gólszám
1962
Garrincha, Vavá (brazil) 4-4
1978 Kempes (argentin) 6
1982
Rossi (olasz)6
2002
Ronaldo (brazil) 8

Amúgy a többi élgárdának is megvolt a maga csillaga. A bronzérmes Lengyelországnak például Zbigniew Boniek, az ezüstérmet szerző NSZK-nak 1980 és 1981 aranylabdása, Karl-Heinz Rummenigge, a középdöntős Ausztriának Hans Krankl, a negyedik – és két év múlva Európa-bajnok – Franciaországnak a jövendőbeli (háromszoros) aranylabdás, Michel Platini.

Brazíliának három királya is akadt, Sócrates, Zico és Falcao. Ha nincs a torna utolsó hetében összesen hat gólt vágó Paolo Rossi (aki a bundabotránya utáni amnesztiának és Enzo Bearzot szakvezető jóindulatának köszönhetően kapott csak meghívást a vb-keretbe), vélhetően a selecao „három királyai" lehettek volna a világbajnokság legfénylőbb csillagai.

És abban az esetben, bizony, nem az első csoportkörben még bukdácsoló, onnan csak hatalmas mázlival továbblépő Olaszország, hanem az álomfutballal kirukkoló, ám végül épp az itáliaiak ellen elhasaló (2–3) brazil csapat hódította volna el a Világkupát...

Döntő: Olaszország–NSZK 3–1 


TUDTA-E, HOGY...

...a torna legjobb játékosait a spanyol Mundialon díjazták először arany- (Rossi), ezüst- (Falcao), valamint bronzlabdával (Rummenigge)?
...a magyar labdarúgás történetében Mészöly Kálmán az egyetlen, aki játékosként (1962, 1966) és szövetségi kapitányként (1982) is járt a válogatottal vb-n?
...a Franciaország–Kuvait (4–1) csoportmérkőzésen az arab csapat átmenetileg levonult a gyepről?
...rekordnak számító tíz gólszerző (Soler, Genghini, Platini, Six, Bossis, Giresse, Rocheteau, Trésor, Girard, Couriol) hozta össze a franciák 16 gólját?
...a vb-k valaha volt legfiatalabb játékosa (Whiteside) és legkorosabb finalistája, egyben győztese (Zoff) is ezen a tornán lépett pályára?
...Mészöly Kálmán és segítője, Mezey György közvetlenül a vb előtt kapta meg a mesteredzői címet?


12. VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG (1982. JÚNIUS 13–JÚLIUS 11.)

A torna teljes eredménysora itt!

Döntő
Olaszország–NSZK 3–1 (0–0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 90 000
néző. Vezette: Coelho (brazil)
Olaszország: Zoff – Scirea – Gentile, Collovati, Cabrini – Oriali, Bergomi, Tardelli – Conti, Rossi, Graziani (Altobelli, 8.; Causio, 88.)
NSZK: Schumacher – Stielike – B. Förster, Kh. Förster, Briegel – Kaltz, Breitner, Dremmler (Hrubesch, 63.) – Rummenigge (H. Müller, 70.), Fischer, Littbarski
Gólszerző: Rossi (57.), Tardelli (69.), Altobelli (81.), ill. Breitner (83.)

Gólkirály: Paolo Rossi (olasz) 6 gól
A torna legjobb játékosai: 1. (aranylabdás) Paolo Rossi (olasz), 2. Falcao (brazil), 3. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet)

A világbajnok olasz csapat kerete: Dino Zoff (csapatkapitány), Franco Baresi, Giuseppe Bergomi, Antonio Cabrini, Fulvio Collovati, Claudio Gentile, Gaetano Scirea, Pietro Vierchowod, Giancarlo Antognoni, Giuseppe Dossena, Giampiero Marini, Ivano Bordon, Gabriele Oriali, Marco Tardelli, Franco Causio, Bruno Conti, Daniele Massaro, Alessandro Altobelli, Francesco Graziani, Paolo Rossi, Franco Selvaggi, Giovanni Galli. Szövetségi kapitány: Enzo Bearzot

Spanyolországi kulisszák – hiábavaló brazil varázslat...


A KORÁBBI RÉSZEK
1. vb, 1930, Uruguay
2. vb, 1934, Olaszország

3. vb, 1938, Franciaország
4. vb, 1950, Brazília
5. vb, 1954, Svájc
6. vb, 1958, Svédország
7. vb, 1962, Chile
8. vb, 1966, Anglia
9. vb, 1970, Mexikó
10. vb, 1974, NSZK
11. vb, 1978, Argentína

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.