Eb 2024: Marco Rossira is vár feladat az Eb-sorsoláson

Vágólapra másolva!
2023.12.02. 11:46
null
Marco Rossira is vár feladat az Eb-sorsoláson (Fotó: Árvai Károly)
Szombaton 18 órától rendezik Hamburgban a jövő évi, németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását – Magyarország a második kalapból várja az ellenfeleket.

 

AZ EURÓPAI LABDARÚGÓ-SZÖVETSÉG (UEFA) protokollja alapján meghívót kap a sorsolási ceremóniára minden résztvevő csapat szövetségi kapitánya (a mi esetünkben ugyebár Marco Rossi), a csapatmenedzser (Tömő Attila), a válogatott sajtófőnöke (Szabó Gergő) és egy szövetségi elöljáró is. Ebben a szerepkörben Vági Márton főtitkár képviseli a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ), amelynek elnöke, Csányi Sándor mint a FIFA Európából delegált alelnöke alanyi jogon részt vehet az eseményen, és rendszeresen tagja az MLSZ küldöttségének az ilyen eseményeken Berzi Sándor nemzetközi ügyekért felelős alelnök, valamint Barczi Róbert sportigazgató is, hiszen nem csupán a sorsolásra kerül sor szombaton, hanem egész napos szakmai workshopokra is. A szövetségi kapitány a sorsolás után azonnal gyorsinterjúkat ad, sőt részt kell vennie az UEFA magazinműsoraiba készülő stúdiós, „leülős” interjúkon is, ez is indokolja a sajtófőnök helyszíni jelenlétét.

A válogatott sajtófőnöke mellett a szövetség kommunikációs osztályvezetője, Dinnyés Márton is utazik Hamburgba, mivel a szakmai egyeztetések egyike az Eb médiakiszolgálásával foglalkozik majd.

„Az Európa-bajnokságon a sajtó megfelelő kiszolgálása kiemelten fontos, és mi is lényegében minden napra tervezünk valamilyen sajtóeseményt odakinn, legyen az sajtótájékoztató vagy éppen sajtónyilvános edzés – mondta lapunknak Dinnyés Márton, az MLSZ nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett kommunikációs vezetője. – Ehhez ezúttal is szükség van egy csapatsajtóközpont, az úgynevezett Team Media Center kialakítására. Ez természetesen elsősorban a magyar újságírók munkáját segíti majd, de nemzetközi, tehát az ellenfelek országaiból érkező újságíróknak is bejárása lesz oda. Reméljük, hogy ezúttal is minél több magyar újságíró lesz jelen Németországban, hogy a magyar válogatott Eb-szerepléséről tudósítson.”

Szombaton nem csupán arra derül fény, mely csoportba és mely csapatok mellé kerül a magyar válogatott, de az is, hogy mely városokban játssza a csoportmérkőzéseit, így aztán lényegében azonnal elkezdődik a lehetséges szálláshelyek és edzőpályák feltérképezése, és a kinti tartózkodás tervének összeállítása, amihez az UEFA-nak vannak ajánlásai. Fontos megtalálni a megfelelő szálláshelyet, amely nyugodt felkészülési körülményeket nyújt, ugyanakkor nem ingerszegény, és természetesen mind a szállás, mint az edzőpályák kapcsán kalkulálni kell a távolsággal, hogy az utazási órák száma minél kisebb legyen. Futballtörténelmünk során többször is adódtak gondjai a válogatottnak egy-egy tornán a rossz szállásválasztás miatt, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelenlegi MLSZ-vezetőség eddig rendre profin meg tudta teremteni a tökéletes kinti körülményeket ahhoz, hogy a játékosoknak csak a játékra kelljen figyelniük.

A válogatott a második kalapból várja a sorsolást – emlékeztetőül a kalapbeosztás
1. kalap:
Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia.
2. kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria.
3. kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország.
4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik