SOMOGYI ZSOLT
2021.12.03 23:31 Frissítve: 2021.12.04 22:25

Jelentés a szégyen napjáról – Somogyi Zsolt jegyzete

 

A konklúzió sajnos az: idióták mindenhol vannak, ahol futballmeccset rendeznek. Elég elolvasni a most megjelent brit kormánytisztviselői jelentést a júliusi Európa-bajnoki döntőt beárnyékoló botrányos jelenetekről. Aki elég idős ahhoz, hogy visszaemlékezzen arra, mit műveltek az angol szurkolók egy-egy futballmérkőzés ürügyén a nyolcvanas években, főképp, ha azt a szigeten kívül rendezték, annyira nem volt meglepve: hosszú évekig állandó kísérője volt a labdarúgásnak a szörnyűséges viselkedés – nem ritkán halálesetekről kellett beszámolni, ha az angolok felbukkantak valahol.

 
A nemzeti szégyen napja – jelentés az Eb-döntő előtti botrányról

Furcsa módon 2021 nyarán az is okozhatta a szervezési, rendezési hibákat, hogy az elmúlt két-három évtizedben úgy tűnt, megtanultak mérkőzést rendezni, a kioltott életek árán rájöttek, milyen stadionban hogyan lehet megszervezni egy rangadót, mert szembenéztek saját hibáikkal. Átépítették az arénákat, lebontották a tűzveszélyes, ódon falelátókat, és igen: mintha megnevelték volna saját szurkolóikat. S persze felnőtt egy új generáció, amely már nem tudja, milyen állni egy meccsen, amelynek már mintha nem az lett volna a fontos, hogy rohamot indítson az ellenfél drukkerei ellen – de újfent bebizonyosodott, idióták mindig felbukkanhatnak.

A jelentésben ittas, bedrogozott bandákról esik szó, a dokumentum részletesen taglalja a rendezési hiányosságokat, mint kiderült, a mozgáskorlátozottaknak fenntartott bejáratot a gondolkodás-korlátozottak is igénybe vették, és a jegy nélkül a Wembley-be nyomulók hibáztathatóak a „nemzeti szégyen napjának” elkeresztelt eseményekért. Nehéz nem arra gondolni, hogy az UEFA mennyivel megértőbb volt az angolokkal szemben – akik most saját bevallásuk szerint is csak a szerencsének köszönhetik, hogy elkerülték az újabb haláleseteket –, mint velünk: a budapesti Eb-meccseken emberélet nem forgott veszélyben, sőt.

Ezzel együtt ne mentsük fel magunkat, a normális nézőtéri viselkedésre alkalmatlanokat nálunk is kiszűrhetnénk, a felelősöket megkereshetnénk, ugyanúgy, ahogy most az angolok teszik – eszükben sincs a szurkolók kedvében járni, félve a drukkerek ingerült reakciójától.

Az Eb-döntő rendezése nagyon nem sikerült, de legalább eljutottak oda, hogy belátták, idióták mindenhol vannak – sajnos, ezzel nincsenek egyedül.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.12.14 19:14:32

Foci Eb 2020 K. Zs.

Bombák, akrobatikus megoldások: a nyári Európa-bajnokság mind a 142 gólja – VIDEÓ!

2021.12.03 21:40:26

Foci Eb 2020 SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz nem arra gondolni, hogy az UEFA mennyivel megértőbb volt az angolokkal szemben.

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.