Anglia: A nemzeti szégyen napja – jelentés az Eb-döntő előtti botrányról

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.12.03. 12:25
null
Rossz tervezés, kiképzetlen önkéntesek, kevés rendőr – ezek is hozzájárultak az Eb-döntő előtti botrányhoz (Fotó: Getty Images)
Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt haláleset a labdarúgó Európa-bajnokság londoni döntője előtti rendbontás során – ez áll a botrányt vizsgáló kormánytisztviselő jelentésében. Az Olaszország–Anglia mérkőzésre kétezren jutottak be jegy nélkül – írja a BBC.

„A példaképekből álló csapatunk ötvenöt év után újra nagy döntőbe jutott. De cserbenhagyták őket a jegy nélküli, ittas, bedrogozott bandák, akik úgy döntöttek, megsértik a mérkőzésre tartó ártatlan, sérülékeny, fogyatékos embereket, akárcsak a rendőröket, önkénteseket és a Wembley dolgozóit” – áll Louise Casey jelentésében, amely szerint körülbelül kétezer ember jutott be jegy nélkül a Wembleybe a stadion 17 pontján, mozgáskorlátozottaknak kijelölt bejáratokon és vészkijáratokon.

Az Eb-döntőt 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel Olaszország nyerte meg.

Casey jelentése szerint a július 11-i rendbontás „a nemzeti szégyen napjává” tette a döntő napját. Az események okaként megjelölte a rossz tervezést, azt, hogy a pandémia miatt csak részben képezték ki az önkénteseket (sokan az utolsó pillanatban ugrottak be a koronavírus miatt kieső kollégáik pótlására), valamint a rendőri erők késői kivezénylését.

„Hatalmas szerencse, hogy nem történt több súlyos sérülés vagy még rosszabb. A lehető legsúlyosabb büntetést kell kiróni azokra, akik azt hiszik, egy futballmeccs feljogosítja őket az ilyen viselkedésre. Elsősorban azok felelőssége, akik elveszítették az uralmat önmaguk felett” – mondta Casey.

A rendbontást gerjesztette az információ is, hogy a 90 ezres Wembley 25 ezer széke üresen marad a fináléra, és emiatt sokan úgy érezték, hogy jegy nélkül is elfoglalhatják azokat az üléseket.

Casey szerint még nagyobb botrány tört volna ki, ha Anglia megnyeri az Eb-t, a stadionon kívül ugyanis hatezer ember várakozott, akik a találkozó után kinyitott kapukon betörhettek volna ünnepelni.

Casey kevesellte a szurkolói zónákat a Wembley körül, és szerinte városszerte túlságosan engedékenyek voltak az alkoholt fogyasztókkal szemben. Sokan már nyolc órával a meccs kezdése előtt a Wembleyhez érkeztek, és italozással ütötték el az időt – nem volt terv arra, hogy ezt és ennek a következményeit megakadályozzák.

Az angol Labdarúgó-szövetség elfogadta a jelentést, és a tanulságokat levonva együttműködik a rendőrséggel, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő.

Az UEFA az angolokat 100 ezer eurós pénzbírsággal sújtotta, és a következő hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésüket zárt kapuk mögött kell megrendezniük.

Mint ismert, az Európa-bajnokságon történtek miatt a Magyar Labdarúgó-szövetséget még az Eb alatt három zárt kapus meccsel és 100 000 eurós pénzbírsággal büntette az európai szövetség. A büntetést később mérsékelték két zárt kapus mérkőzésre, ebből ez egyiket két évre felfüggesztették.

(A magyar szövetséget időközben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is két zárt kapus meccses és 200 000 svájci frankos büntetéssel sújtotta az Anglia elleni szeptemberi vb-selejtezőn történtek miatt, a FIFA-rendezvényekre szóló pályabezárás második mérkőzése ez esetben is felfüggesztett – erről ide kattintva olvashatnak.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik