Futball Eb: „Biztosra vehető, hogy lesz” – 100 nap a rajtig

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.03.03. 09:45
null
Reményeink szerint ilyen lenyűgöző élőképekkel, ezernyi szurkolóval ünnepelhetjük majd a Puskás Arénában rendezett Eb-meccseket (Fotó: Szabó Miklós)
A tavaly elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokságot biztosan megrendezik az idén nyáron, a pontos lebonyolítás és a szurkolók helyszíni jelenléte azonban még kérdéses.

 

Kezdődhet a visszaszámlálás, már csak 100 napot kell várni az 2020-as Európa-bajnokság nyitányáig. Mielőtt bárki furcsállná, nem írtuk el az évszámot, a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott kontinensviadal hivatalosan továbbra is az UEFA EURO 2020 nevet viseli. A menetrend alapvetően változatlan, június 11-én a Törökország–Olaszország csoportmérkőzés lesz az első, a döntőre pedig pontosan egy hónappal később, július 11-én kerül sor.

A lebonyolítással kapcsolatban már jóval több a kérdőjel. Az eredeti és a hivatalos kommunikáció szerint most is érvényben lévő tervek szerint a torna rendezésének feladata 12 város (Amszterdam, Baki, Bilbao, Budapest, Bukarest, Dublin, Glasgow, Koppenhága, London, München, Róma, Szentpétervár) között oszlik szét, ebből hét ország és nyolc város még sosem adott otthon Európa-bajnoki mérkőzésnek.

Mindegyik város három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntős vagy negyeddöntős összecsapás szervezéséért felelős, a kivétel London, amely a csoporttalálkozókat és egy nyolcaddöntős meccset követően az elődöntő és a döntő résztvevőit fogadja. Az Európa-bajnokság 12 házigazdája közül Azerbajdzsán, Írország és Románia nem jutott ki a tornára, a többieket, így a Franciaországgal, Németországgal és Portugáliával egy csoportba kerülő Magyarországot is megilleti a jog, hogy saját pályáján lássa vendégül két vagy három ellenfelét.

A problémát a koronavírus-járvány okozza, az oltási programok sebessége és a vírushelyzet országonként változó, s most kiszámíthatatlan, hogy a torna idején melyik nemzet lesz kénytelen lezárni a határait egy nagyobb fellángolás miatt. Armand Dukának a Radio Kiss Kiss Napolinak tett nyilatkozata szerint ezért létezik egy vészforgatókönyv, amely alapján egy ország adna otthon a kontinenstornának. Az Albán Labdarúgó-szövetség elnöke és az UEFA végrehajtó bizottságának tagja Angliát jelölte meg lehetséges helyszínként, bár semmilyen hivatalos információ nem támasztja alá, hogy a szigetország vállalja a teljes kontinensviadalt. A Timesnak Matt Hancock brit egészségügyi miniszter egyértelműen cáfolta az értesülést, hozzátéve, tudomása szerint semmi sem utal rá, hogy Angliának ilyen tervei lennének. Boris Johnson árnyaltabban fogalmazott.

IDE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!
IDE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!

 

„Szívesen adunk otthont az Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek, elődöntőinek és a döntőnek   – nyilatkozta a minap a brit miniszterelnök a The Sunnak. – Ha úgy alakul, hogy több mérkőzés megrendezésére lenne szükség, beszélhetünk róla. Az UEFA is tudja, hogy nyitottak vagyunk, de többre egyelőre nem kaptunk felkérést.”

A szurkolóknak hasonlóan fontos kérdés, hogy kimehetnek-e a stadionokba. Erre a kérdésre még most sincs válasz. A rendező országoknak április 5-ig kell leadniuk, mennyi drukkert szeretnének, tudnak beengedni a lelátókra, a pontos számról az UEFA végrehajtó bizottsága dönt. Aleksander Ceferin, a szervezet elnöke januárban a szerb Informer lapnak azt mondta, a szurkolók jelenlétét illetően az oltottság a kulcs, de bármi lesz a helyzet, az Eb-t megrendezik. Hasonló álláspontot fogalmazott meg nemrég Daniel Koch, az UEFA egészségügyi tanácsadója is.

„Biztosra vehető, hogy lesz Európa-bajnokság   – mondta a Reuters­nek. – Nem készülünk a legrosszabbra, csak a megvalósítással kapcsolatos forgatókönyveken dolgozunk. Tudjuk, hogy a szurkolók szeretnének minél hamarabb konkrétumokat tudni, de még fontos, hogy kicsit türelmesek legyenek. Remélhetőleg április végére válaszolhatunk az összes kérdésükre. Sok múlik az országok döntésein, például a beutazási korlátozásokon. A koronavírus-esetszámok csökkenésével, a szociális távolságtartás szabályainak betartásával jó esélyt látok arra, hogy mindenkinek megfelelő megoldást találjunk.”


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik