Eb 2020: rendező ország játszhat otthon a 16 között

Vágólapra másolva!
2021.06.22. 19:28
null
Biztosak lehetünk benne, hogy a magyar szurkolók harmadszor is megtöltenék a Puskás Arénát – ha úgy alakul (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Itthon elterjedt, hogy rendező ország nem játszhat hazai pályán a nyolcaddöntőben, ám kiderült – ha volt is ilyen szabály –, már nincs érvényben.

Az angolok azért küzdenek ma este a csehek ellen, hogy csoportelsőként odahaza a Wembleyben léphessenek pályára – ehhez nyerniük kell –, s fogadhassák az F-csoport második helyén végző csapatot. Ami adott esetben akár a magyar válogatott is lehet – francia és magyar győzelem esetén (sőt abban az esetben is a második helyen végezhettünk, ha olyan különbséggel győzzük le a németeket és közben a franciák olyan különbséggel kapnak ki a portugáloktól, hogy válogatottunknak jobb lesz a gólkülönbsége, mint a franciáké).

Ami a harmadik helyet illeti: ha valami csodálatos bravúrral sikerülne Marco Rossi válogatottjának legyőzni a németeket, ám a franciák nem nyernek Portugália ellen, úgy a magyar válogatott akár még Budapesten, Hollandia ellen is pályára léphet – legalábbis az UEFA honlapján található menetrend szerint.

Itthon viszont elterjedt, hogy a nyolcaddöntőben rendező ország nem szerepelhet hazai pályán, ám ennek nyomát a torna hivatalos versenykiírásában nem találtuk, így e-mailben megkerestük az európai szövetséget, hogy mi az igazság.

Rövid, ám egyértelmű választ kaptunk az UEFA sajtóosztályától: „Nincs ilyen szabály.”

Valószínű egyébként, hogy korábban még lehetett ilyen elképzelése az UEFA-nak, ám miután Dublin kiesett a rendezők közül, s London vette át a helyét, ez kikerült a szabálykönyvből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik