Eb 2020: holland–cseh – a Puskás Aréna az álomhelyszín

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.06.25. 07:49
null
Örülnek a cseh futballisták, hogy több tízezer néző előtt játszhatnak, ráadásul rangos mérkőzést <br />– a hollandok ellen a nyolc közé jutás lesz a tét Budapesten (Fotók: AFP)
Több ezren szurkolnak majd Csehországnak a Puskás Arénában – az angoloktól elszenvedett vereség után a szövetségi kapitány egyébként is azt kívánta, hogy Magyarországon játsszák a nyolcaddöntőt.

Nagy volt az öröm Csehországban, miután kiderült, hogy a válogatott Budapesten, a Puskás Arénában játssza a nyolcaddöntőt. Bár nem Jaroslav Silhavy csapata a hollandok elleni mérkőzés esélyese, a szurkolóknak és a cseh válogatottnak is előnyt jelenthet, hogy Magyarországon rendezik a találkozót. Csütörtökön a cseh honlapokat böngészve megállapíthattuk, több portál kiemelten foglalkozik a témával, sőt, a denik.cz egész cikket ír arról, miért Budapest a leginkább megfelelő helyszín a cseheknek.

Az egyik legfontosabb szempont természetesen az, hogy viszonylag közel van egymáshoz a két ország, a másik, hogy a magyar járványkezelésnek köszönhetően az összes helyszín közül egyedül a 67 ezer szurkoló befogadására alkalmas Puskás Arénában lehet telt ház. Márpedig az utóbbi két év után minden futballista ki van éhezve, hogy szurkolókkal teli stadionban játsszon, pláne ilyen rangos összecsapást.

Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány már akkor Budapestet nevezte meg álomhelyszínnek, amikor még nem volt biztos, hogy Csehország nálunk vívja a nyolcaddöntőt.

„Ha választhatnék, a budapesti helyszínre szavaznék, méghozzá a szurkolók miatt, mert bizonyára rengetegen buzdítanának minket a lelátókon” – idézte az 59 éves edzőt az isport.cz. Teljesült a vágya, és hozzá hasonlóan asszisztense, Jirí Chytry is kimondottan örült, amikor kiderült, hogy Magyarországon futballozhat a csapat.

Lapunk csütörtöki számában Thijs Verhaar, a Voetbalzone újságírója azt mondta, körülbelül öt-tíz ezer holland szurkoló érkezik Budapestre a csehek elleni csatára, és a szövetség tájékoztatása szerint Csehországban is hatalmas az érdeklődés a mérkőzés iránt. Bár nem tudni, pontosan hány cseh szurkoló izgulhat majd a Puskás Arénában, az biztos, hogy rengetegen lesznek a stadionban – és vélhetően azon kívül is.

„Biztos vagyok benne, hogy több ezer cseh szurkol a válogatottnak Budapesten – idézte az isport.cz Petr Sedivyt, a válogatott sajtófőnökét. – Teljesen más lesz a hangulat, mint a csoportmérkőzéseken, amelyeken a járványügyi korlátozások miatt csak néhány száz cseh drukker lehetett a stadionban.”

A hivatalos statisztika szerint a skótok ellen csaknem tízezer, a horvátok ellen alig több mint ötezer néző volt a glasgow-i Hampden Parkban, míg a Wembleyben összesen tizenkilencezren látták az angolok elleni találkozót. A hollandok mindegyik csoportmérkőzésüket Amszterdamban játszhatták, mindhárom meccsen csupán tizenötezren lehettek a lelátón. Így talán már érthető, miért várja mindkét csapat a vasárnapi mérkőzést. A cseh szurkolók 50–185 euróért (17–65 ezer forintért) vehetnek jegyet, de a hírek szerint akkora az érdeklődés, hogy szinte biztosan nem jut jegy mindenkinek.

A cseheknél nagy kérdés, hogy ki helyettesíti Jan Borilt, aki Anglia ellen megkapta második sárga lapját, így eltiltás miatt nem lép pályára vasárnap. A hírek szerint Ales Mateju lép a helyébe, aki legutóbb tavaly novemberben, a Szlovákia ellen 2–0-ra megnyert Nemzetek Ligája-mérkőzésen szerepelt a válogatottban.

„Csaknem két év után nagyszerű lesz telt ház előtt futballozni, méghozzá egy gyönyörű stadionban – idézte a denik.cz a Brescia játékosát. – Nem azt mondom, hogy hazai pálya lesz nekünk, de az biztos, hogy Csehország közelebb van Magyarországhoz, mint Hollandia. Nem tudom, hogyan osztják el a jegyeket, de minél több cseh szurkoló lehet a lelátón, annál jobb.”

EURO 2020, AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia (38. mérk.)
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria (37. mérk.)
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország (40. mérk.)
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália (39. mérk.)
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország (42. mérk.)
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc (41. mérk.)
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország (44. mérk.)
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna (43. mérk.)
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
41. mérk. győztese–42. mérk. győztese (45. mérk.)
Július 2., péntek, 21.00
München
39. mérk. győztese–37. mérk. győztese (46. mérk.)
Július 3., szombat, 18.00
Baki
40. mérk. győztese–38. mérk. győztese (47. mérk.)
Július 3., szombat, 21.00
Róma
43. mérk. győztese–44. mérk. győztese (48. mérk.)
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
46. mérk. győztese–45. mérk. győztese
Július 7., szerda, 21.00
London
48. mérk. győztese–47. mérk. győztese
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
az elődöntő győztesei
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik