8+1! Rossi legboldogabb napjai, legnagyobb sikerei Magyarországon

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.21. 19:10
null
A franciák elleni mérkőzést edzői pályafutása csúcspontjaként élhette meg Marco Rossi (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a franciák elleni döntetlen után úgy fogalmazott, edzői pályafutása egyik legszebb napja volt a szombati. De nem ez volt az első, hogy ezt mondta magyarországi munkássága során. Legelőször még akkor mondott ilyesmit, amikor a Fehérvár legyőzésével bajnok lett a Honvéddal, majd 2018 óta a válogatott szövetségi kapitányaként is több emlékezetes meccsben volt része.

AZ ELSŐ GYŐZELEM ÉS A 2. HELY AZ NL-CSOPORTBAN

Úgy tartják, egy hosszú út elején mindig az első lépés a legfontosabb. Nos, Marco Rossi szövetségi kapitányi időszakára ez hatványozottan érvényes: ha a második válogatott meccsén nem született volna meg az első győzelem, akkor valószínűleg nincs Eb-részvétel sem, és ma már talán nem is ő lenne a magyar csapat szakvezetője.

2018 nyarán ugyanis úgy vette át a csapat irányítását, hogy abban az évben négy meccsből egyet sem nyertünk meg Georges Leekens irányításával, sőt háromszor vereséget szenvedtünk, mindháromszor hazai pályán (Kazahsztántól, Skóciától és Fehéroroszországtól). Ezután szeptemberben Rossival a kispadon is kikaptunk Finnországban 1–0-ra. Novemberben Görögországban is 1–0-s vereség következett, aztán jött az észtországi 3–3. Ilyen eredmények után lehet, hogy már a januárt sem élte volna meg kapitányként Rossi, ha közben nincs még szeptemberben, három nappal a finnországi mérkőzés után a görögök elleni hazai 2–1.

A görögök ellen, hosszú idő után először játszott jól a magyar válogatott, még úgy is, hogy egy korábbi büntetés miatt zárt kapuk mögött rendezték meg a meccset. Egy tetszetős támadás végén a válogatottban először eredményes Sallai Roland góljával szereztük meg a vezetést, és bár a görögök egyenlíteni tudtak, Kleinheisler László bombájával sikerült kiharcolni a győzelmet.

1. MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 2–1

Összességében nem kezdtük jól a Nemzetek Ligáját, mert négy meccsen csak négy pontot szereztünk, de a görögök elleni hazai játék reményt adott a jobb folytatásra, és itthon előbb az észteket, majd az NL-csoportunkat addigra már megnyerő, most a magyar válogatotthoz hasonlóan Eb-résztvevő finneket is megvertük 2–0-ra a Groupama Arénában, Szalai Ádám és Nagy Ádám egy-egy góljával. Szalai Kalmár mesteri sarkazása után talált be, Nagynak pedig máig az az egyetlen gólja a válogatottban. Az a siker azért volt létfontosságú, mert annak (és a görögök észtek elleni hazai vereségének) köszönhetően lettünk másodikak a C-ligában – ha nincs meg a 2. hely, akkor később nincs Eb-pótselejtező, nincs magyar Eb-szereplés sem.

2. MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG 2–0

NAGY ÁDÁM GÓLJA

SZALAI ÁDÁM TALÁLATA

A LEGNAGYOBB SKALP

Nehéz rangsorolni a különböző győzelmeket, de ha a Marco Rossi irányítása alatt legyőzött ellenfeleket játékerő alapján kellene besorolni, akkor a vb-ezüstérmes horvátok elleni 2019-es hazai 2–1-es diadal mindenképp az élre kívánkozik. A siker értékét növeli, hogy 0–1-ről sikerült fordítani Szalai Ádám és Pátkai Máté találata révén, ráadásul lélektanilag is nagyon fontos pillanatban, hiszen néhány nappal korábban Nagyszombatban, az Eb-selejtezők nyitányán 2–0-ra kikaptunk Szlovákiától.

3. MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 2–1

A Rossival elkezdett fejlődést mutatta az előző Eb-n elődöntős walesiek 1–0-s legyőzése is, még ha sokra nem is mentünk vele azok után, hogy a szlovákoktól kétszer is kikaptunk, és a visszavágón Cardiffban is alulmaradtunk.

4. MAGYARORSZÁG–WALES 1–0

AMIKOR VALAMI MEGVÁLTOZOTT...

2020 őszén már teljesen új arcát mutatta a tavaly szeptembertől stabilan 3–5–2-es rendszerben futballozó magyar válogatott, akkor, az oroszok elleni hazai vereség után kezdődött például az a 11 meccses veretlenségi sorozat, amely most az Eb-n szakadt meg. Viszont akkor kezdődött a törökországi 1–0-s NL-győzelemmel az az idegenbeli veretlenségi sorozatunk, amely azóta is tart. A Szoboszlai Dominik szabadrúgásgóljával elért törökországi siker megalapozta a tavalyi varázslatos őszi szereplést, azon a meccsen három idegenbeli vereség után tudtunk először győzni, és hosszú idő után először nyertünk nálunk magasabban jegyzett csapat ellen idegenben tétmérkőzést.

5. TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG 0–1

GYŐZTES PÓTSELEJTEZŐK

A törökök elleni győzelem után pedig már-már esélyesként utazhattunk a Bulgária elleni, első Eb-pótselejtezőre, amelyet Szoboszlai Dominik nélkül kellett megvívnunk, mert a Red Bull Salzburg a koronavírus-járvány miatt nem engedte el a meccsre a középpályást. Az őt helyettesítő Kalmár Zsolt azonban gólt szerzett szabadrúgásból, valamint Willi Orbán és Nikolics Nemanja is a kapuba talált, így 3–1-gyel jutottunk tovább, és jöhetett az Izland elleni mindent eldöntő csata...

6. BULGÁRIA–MAGYARORSZÁG 1–3

Az Izland elleni pótselejtező túlzás nélkül Rossi kapitányi időszakának legfontosabb találkozója volt, csakhogy a kapitány nem ülhetett le a kispadra, mert a meccs előtt pozitív lett a vírustesztje. Ráadásul már a 11. percben hátrányba kerültünk. A csapat azonban hihetetlen lelki erőről tanúbizonyságot téve 0–1-ről, a 88. és a 92. percben szerzett gólokkal, a csereként beálló Loic Nego, valamint Szoboszlai Dominik találata révén fordítani tudott, és kivívta az Eb-szereplés jogát.

7. MAGYARORSZÁG–IZLAND 2–1


A PONT AZ I-RE

Az Eb-n pedig jöhetett az elmúlt közel három év megkoronázása, a világbajnok franciák elleni döntetlennel. Vagyis a Rossi-érában a legutóbbi két nagy tornán a legjobb négy közé jutott csapatok közül Wales (2016, Eb-elődöntő) és Horvátország (2018, vb-döntő) mellett itthon Franciaországtól (2016, Eb-döntő; 2018, vb-győzelem) sem kapott ki a magyar válogatott. Érdemes végignézni a fenti meccsek gólszerzőit is, ugyanis Rossi időszakának szinte minden egyes kulcsembere gólt tudott szerezni a felsorolt mérkőzéseken – a sorba jól beleillett Fiola Attila szombati gólja is, hiszen a védő már Rossi első meccsén, a finnek ellen is ott volt a kezdőcsapatban.

8. MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 1–1

FIOLA GÓLJA A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG! (Fotó: Szabó Miklós)
FIOLA GÓLJA A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG! (Fotó: Szabó Miklós)

BAJNOKI CÍM A HONVÉDDAL – EZZEL KEZDŐDÖTT...

Bár cikkünkben alapvetően Marco Rossi válogatottal elért sikereit, emlékezetes meccseit vettük számba, hozzá kell tenni: ahhoz, hogy szövetségi kapitány lehessen, elengedhetetlen volt a Honvéddal megnyert 2017-es bajnoki cím. Az aranyérmet négy éve, május 27-én, a Videoton 1–0-s legyőzésével biztosította be a csapatával, a bajnoki döntőnek beillő mérkőzésen, az NB I utolsó fordulójában. Talán akkor mondta először Magyarországon, hogy az élete egyik legboldogabb napja – azóta volt néhány belőle, pedig akkor alighanem ő sem gondolta volna, hogy az az aranyérem nem valaminek a vége, hanem sokkal inkább valaminek a kezdete lesz, és négy évvel később a magyar válogatottal az aktuális világbajnokot is megállítja majd.

+1 BP. HONVÉD–MOL FEHÉRVÁR 1–0

És a történet folytatódik! Szerdán a 2014-es világbajnok Németország lesz az ellenfél Münchenben, amikor már az Eb-nyolcaddöntő a tét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik