SOMOGYI ZSOLT
2017.08.23 23:57 Frissítve: 2017.08.24 08:40

Lépcsőfokok – Somogyi Zsolt jegyzete

 

 
Kimaradt a ziccer a végén, de jó az iksz a Videotonnak
Marko Nikolics: Ezen a meccsen nem szépen kell játszani, hanem nyerni kell!

Azért dolgozunk, hogy nemzetközi szinten is megmutassuk magunkat. Nem igaz, hogy nem lehetséges! Ez a kiesés nagyon fáj, de megígérem: egy lépcsőfokot megteszünk egy év múlva. Annyit biztos, de hiszek magamban és a kollégáimban: talán kettőt is.”

Egy évvel ezelőtt, 2016 augusztusának elején mondta mindezt Kovács Zoltán. Az Újpest korábbi csatára akkor már a Videoton sportigazgatója volt, és a Ferencvárost nemrég búcsúztató Midtjylland elleni kiesés idején ígért előrelépést. Tavaly a dán együttes Felcsúton győzött, ám Kovács István gólja a herningi meccsen visszahozta a reményt: a fehérváriak végül a hosszabbításban kényszerültek fejet hajtani.

Egy lépcsőfok, ígérte Kovács Zoltán – nos, ezt megtette a Video­ton akkor, amikor a francia Bordeaux-t kiejtette az előző körben. Egy évvel ezelőtt a csoportkörért zajló páros meccsig egyetlen magyar klub sem jutott el, tehát a Vidi máris eggyel tovább lépett, mint legutóbb. Ám ahogy mondani szokás: evés közben jön meg az étvágy, és ezúttal nem a szurkolói telhetetlenség beszél az emberből. Az a kivételes helyzet állt elő, hogy a csoportkörért egyértelműen gyengébb ellenfelet kell legyűrniük a piros-kékeknek, mint amilyet néhány héttel korábban már megvertek; szerencsére a franciák még nagyon idény eleji formában voltak, de tíz Bordeaux–Partizan tétmeccsből nyolc, állítom, az előbbi sikerét hozná.

A nézők és gólok nélküli belgrádi első mérkőzés hatalmas esélyt kínál, még ha a telhetetlen szurkoló szíve ma is sajog a lefújás előtti pillanatban kimaradt helyzetért – ezzel együtt Pátkai Máté, aki könnyen gólt szerezhetett volna, csütörtökön is igazolhatja, nem véletlenül került ismét a válogatott keretébe. Ha a Bordeaux ellen sikerült győzni, miért ne sikerülne most is? A szezonbeli nyolcadik kupameccsére készülő csapat négyszer nem kapott gólt, ebből kétszer, a Bordeaux elleni visszavágón és Belgrádban nagyon fontos volt hibátlanul védekezni, és ez a stabilitás elengedhetetlen lesz a Pancho Arénában sorra kerülő visszavágón is.

A csoportkör (az FTC 2004-es, a DVSC 2010-es és a Videoton 2012-es szereplése után) ismét elérhetőnek tűnik. A kvalifikáció nem oldaná meg a magyar labdarúgás gondjait, de örülni nagyon tudnánk neki.

2022.09.15 21:31:38

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A zöld-fehérek játékosai nem csak beszélnek a bátorságról.

2022.09.15 18:41:45

Európa-liga nemzetisport.hu

A törökök már kétgólos előnyben is voltak, az emberhátrányban játszó szerbek erejéből csak a szépítésre futotta.